Kocaeli’nin turizmde de yıldızı parlıyor

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Endüstri denildiğinde ilk akla gelen şehirlerden biri Kocaeli. Üretim, ihracat ve istihdama sağladığı katkıların yanı sıra, ileri teknoloji ve Ar-Ge alanındaki çalışmaları ile de kent, ülke ekonomisinin yıldızı. Ancak adı uzun yıllardır endüstri ile anılan Kocaeli, artık turizm alanında da gücünü göstermeye başladı. Kocaeli her ne kadar sanayi kuruluşlarının gölgesinde kalmış olsa da deniz, doğa, kayak, sağlık ve kültür turizmi gibi kollarda önemli bir potansiyele sahip.

Marmara Denizi’nin Kocaeli’ye bir armağan olarak sunduğu İzmit Körfezi, Kefken ve Kumcağız gibi sahil beldeleri, Maşukiye ve Ballıkayalar gibi doğa harikaları, son dönemin gözde kayak merkezlerinden Kartepe, mavi bayraklı Kerpe, Altınkemer, Bağırganlı ve Cebeci plajları ile geçtiğimiz yıllarda açılan halk plajı ile yeniden eski popülaritesini yakalayan Bayramoğlu, Kocaeli’nin turizm potansiyelini ortaya koyan sadece birkaç örnek. Aslında Kocaeli’nin bu yönünün farkında olan bir kesim var. Bunu yıldan yıla artış gösteren özellikle günübirlik ziyaretçi sayısından da anlayabiliyoruz.

Büyük bir potansiyel barındıran Kocaeli, daha fazla yerli ve yabancı turist çekerek turizm kenti olarak bilinirliliğini artırabilir. Böylece sanayinin yanı sıra turizmiyle de ekonomiye katkı sağlayacaktır.

Bütün bu bahsettiklerimizin kısa sürede gerçekleşmesi mümkün değil. Öncelikli olarak kentimizin bu yönünü daha fazla ön plana çıkarmak icap ediyor. Hepimizin bildiği gibi bir yere turist çekebilmenin başlıca yolu tanıtım çalışmalarıdır. Bu noktada belediyelerimize büyük görev ve sorumluluklar düşüyor. Kocaeli’nin kültürel ve turistik yönleri gerek ulusal, gerekse uluslararası arenada daha çok anlatılmalı. Elbette ki Kocaeli’yi turizm kenti haline getirebilmek amacıyla çalışmalar yapan belediyelerimiz var. Özellikle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile İzmit, Darıca ve Gebze Belediyeleri, turizmle ilgili ses getiren projeler yapıyorlar. Örneklendirmek gerekirse İzmit Belediyesi, ‘Tarih Koridoru Projesi’ kapsamında geçen yıl Akçakoca Mahallesi’nde restorasyonu tamamlanan Kapanca Sokak ve Osmanlı Meydanı'nın açılış törenini yaptı. İzmit Belediyesi bu yılda Sepetçiler Mahallesi’nde ilk köy müzesi ve mahalle konağını açtı. Köy hafızası oluşturmak için kurulan müzede; tarımda, hayvancılıkta ve günlük hayatta kullanılan asırlık araçlar yer alıyor. Zaten sosyal belediyecilikte bir ekol oluşturan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’ın İzmit’i bir kültür turizmi merkezi haline getirdiğini söyleyebiliriz.

Darıca Belediyesi de ilçede turizmin gelişmesine katkı sağlayan projelere imza atıyor. Eski yıllarda özellikle İstanbulluların tatil için tercihi olan Bayramoğlu’nda halk plajının açılması ile hareketlenme yaşandı. Yine Bayramoğlu’nda bulunan Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri. Her yıl düzenlenen Şehirler ve Kültürler Kaynaşması Festivali ve yarı maraton koşusu ilçeye ilgiliyi artırıyor. Darıca’da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak ‘yat limanı projesi’ ise Darıca’ya büyük avantajlar sağlayacak.

Gebze’ye bağlı bir mahalle olan sayfiye yeri Eskihisar’ın renklenmesinde de Gebze Belediyesi’nin payı büyük. Belediyenin önemli vizyon projelerinden olan macera ve aksiyon parkı bölgeye canlılık kattı. Türk müzeciliğinin önemli isimlerinden aynı zamanda ressam olan Osman Hamdi Bey’in Eskihisar’da bulunan evi belediye tarafından restore edildi ve şu anda müze olarak hizmet veriyor. Osman Hamdi Bey Müzesi Eskihisar’ın simgelerinden biri.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, sanayi ile turizmin el ele gelişmesi gerektiğini her fırsatta vurguluyor. İzmit Körfezi’nin temizlenmesi, Seka Kağıt Fabrikası’nın müzeye dönüştürülmesi gibi projeler, turizme verilen önemi ve değeri ortaya koyuyor.

Belediyelerin projelerine sivil toplum kuruluşları ve halk destek veriyor.

Ancak yapılanlar yeterli mi? diye soracak olursak, elbette ki değil. Çünkü Kocaeli sahip olduğu potansiyel ile turizm pastasından daha büyük pay almayı hak ediyor. Kocaeli için daha yapılabilecek çok iş var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar