Koç’un ortağı Kingfisher, Türk iş adamının Praktiker’ini satın aldı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Yurt dışında yaşayan Türk iş adamları arasında en dikkat çeken isimlerden biri de Ömer Süsli olarak bilinir. Dünyada en fazla Türk şirketinin bulunduğu ülke olan Romanya’da önemli başarılara imza atan Süsli, adını Praktiker ile duyurdu. Küresel yapı marketi pazarının önemli oyuncularından Praktiker’i 27 mağazasıyla 2014 yılında devraldı Süsli. O dönemde 1.700 çalışana sahip bu mağazalar, 184 bin metrekarelik alanla ülkedeki en büyük ikinci yapı marketi zinciriydi. Praktiker’in Romanya’daki operasyonu, 142 milyon euro gelire rağmen zarar ediyordu.

Vehbi Koç’un ilk göz ağrısına ortak olmuştu

Türk iş adamı Ömer Süsli, 3 yılın ardından Praktiker Romanya’yı devretme kararı aldı. Alan şirket ise Koç Holding’in İngiliz ortağı Kingfisher. Kingfisher, Koç Holding’in ilk şirketlerinden, 1955’te kurulan Koçtaş’ın yüzde 50’sini 2000 yılında satın almış ve ortak olmuştu. Koç Holding’in kurucusu merhum Vehbi Koç’un ilk göz ağrılarından Koçtaş’ın o dönem mağaza sayısı 5 iken şimdi 43’e ulaştı. Hatırlatmakta fayda var. Praktiker satın alması Kingfisher’in Romanya’daki ikinci operasyonu. Şirket, 2013’te pazarın önemli oyuncularından 15 mağazaya sahip Bricostore’u 75 milyon euroya almıştı. Ömer Süsli’nin Praktiker’ini de alan Kingfisher, çalışan sayısını 2 bin 500’e mağaza sayısını da 42’ye ulaştıracak. Bu arada Ömer Süsli, Romanya-Türk İş adamları Derneği Başkanlığı ve Yurt dışı Vatandaşlar Danışma Kurulu Üyeliği görevlerini yürütmüştü.
 
*** 

Türkler, komşunun verdiği ‘Altın Vize’de 3’üncü sırada

Türk yatırımcıların yurt dışında yaptığı satın almalar ve yatırımları küreselleşmenin bir gereği olarak düşünenler de var, daha güvenli ülkelere gittiklerini düşünenler de… Şubat ayında sizlerle bununla ilgili bir yazıyı paylaşmıştık. “6 bin Türk milyoner göç etti” başlığıyla verdiğimiz haberde New World Wealth’ın hazırladığı raporu sizlere duyurmuştuk. Raporda, 6 bin göçmen Türk milyoner için “Çocuklarının daha iyi bir eğitim alması ve kişisel güvenlik arayışları için ülkelerini terk ediyor...” şeklinde yorum yapılmış, 2015’te 1.000 olan bu sayıya 2016’da 5.000 kişinin daha eklendiği, bu anlamda Türkiye’nin dünyada 4’üncü sırada yer aldığına yer verilmişti. Çoğu milyoner Türklerin göçü sadece yatırım veya şirket alımıyla olmuyor. Konut alımı bu anlamda en fazla dikkat çeken yöntem. Sunduğu fırsatlarla bu konuda en dikkat çeken ülke Yunanistan... Yunanistan’da geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir araştırma açıklandı.

1 milyar euroluk satış

Yunanistan Ekonomi Bakanlığı verilerini değerlendiren danışmanlık şirketi Enterprise Greece’in araştırmasına göre, Golden Visa (Altın Vize) sonucunda gayrimenkul alanına yapılan yatırım 1 milyar euroyu buluyor. Yani yabancılar Yunanistan’dan 1 milyar euroluk ev almış durumda. Şirket şu ana kadar 1.725 kişiye altın vize verildiğini ifade ediyor. Bu bir rekor olarak belirtiliyor.

İlk sırada Çin ve Rusya var

Gelelim Golden Visa’dan kimlerin yararlandığına… İşte burası daha ilginç. Listenin ilk sırasında Çin bulunuyor.722 Çinli Golden Visa programından faydalanmış. Bu da yaklaşık yüzde 42 oluyor. İkinci sırada 359 ile Ruslar var. Rusya’dan yapılan alımların oranı ise yüzde 21. Üçüncü sırada ise Türkiye yer alıyor. 95 Türk Altın Vize alırken, oranı ise yüzde 6. Türkiye’yi ise yüzde 5’lik oranlarla darbe yaşayan Mısır ve Lübnan takip ediyor. Rusya’nın sürekli tehdidinde bulunan ve toprağının bir kısmı işgal edilen Ukrayna ve savaşın yıllardır hüküm sürdüğü Irak bu araştırmada yüzde 3’lük paya sahip. İç savaşın sürdüğü, terörün gölgesindeki Suriye ise yüzde 2 ile ilk 10 ülke arasında dikkat çekiyor.

Biraz da Golden Visa yani Altın Vize programından bahsetmek gerekiyor.

Hisse senedi ve tahvil de gündemde

2013’te başlayan bu programda Yunanistan Hükümeti Avrupa Birliği (AB) dışındaki üçüncü ülke vatandaşlarına 5 yıllık oturma izni veriyor. İlgili yasa mülk satın alan yabancı ülke vatandaşının birinci derecede akrabalarına da 5 yıllık oturma izni verilmesini öngörüyor. Bu çerçevede, sadece 250 bin euronun üzerinde mülk edinen üçüncü ülke vatandaşları için geçerli ‘Altın Vize’ sunuluyor. Ancak geçtiğimiz aylarda aynı meblağda devlet tahvili ya da Yunan firmalarının hisse senetlerini satın alanlara da ‘Altın Vize’ verilmesi için çalışma başlatılmıştı.

Biliyor musunuz?

IKEA’nın adı, kurucusu ve kasabasından geliyor

İskandinav markalarının öyküleri kadar isimleri de ilginç. Nokia’da olduğu gibi IKEA’da da bir yer ismi gizli. Bilindiği üzere Nokia, doğduğu küçük kasabanın adını taşıyor. IKEA ise kurucusu ve doğduğu toprakların baş harflerini taşıyor. Ingvar Kampard ve Elmtaryd Agunnaryd (IKEA). 1943’te Ingvar Kampard tarafından Elmtaryd Agunnaryd kasabasında kurulmuş IKEA. Önceleri saat, kalem, cüzdan, resim çerçevesi, çorap gibi ürünler satılmış raflarında. Şu anda dünyanın birçok ülkesinde mağazası bulunan IKEA’nın kurucusu Ingvar Kampard 28 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin isimleri arasında…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar