Konukoğlu: Bütün sinerjimizi yatırıma, üretime, istihdama yöneltiyoruz

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Her dönemde geleceğe umutla ve olumlu bakan Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, yeni dönemi değerlendirirken,”Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz. Önümüz açık 2023 hedeflerine emin adımlarla yürüyacceğiz” diyor. Konukoğlu’nun değerlendirmeleri şöyle:

“Seçimlerde tek başına iktidarın ortaya çıkması piyasalara olumlu yansıdı, ekonomiye güven verdi. Bu iyimser havanın devamı için hükümetin bir an önce kurulması ve yol haritasını hızlı şekilde belirlemesi gerekiyor. Öncelikle bir konuya dikkat çekmek istiyorum, 1 Kasım tarihi bir seçimdir. Türkiye’de yeni bir dönemin başlangıcıdır. Yeniden ve güçlü bir tek başına iktidarın sandıktan çıkması istikrarın daha da güçlenmesi açısından fırsattır. Ayrıca, bu seçim sonrasında iki yıldan beri süren seçim atmosferinden ülke olarak çıktık. Önümüzdeki 4 yıl seçim olmayacak. Bu da Türkiye’nin önünde büyük fırsattır. Ülke olarak bu fırsatı iyi değerlendirip, hızlı büyüme rakamlarına ulaşmalıyız.

Bundan sonraki süreç; ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği ve reform programıdır. Ekonomi yönetimine Sayın Ali Babacan  ve Sayın Mehmet Şimşek gibi başarılı isimlerin yer aldığı güçlü bir takımla devam edilmesi etkili olacaktır. Ülkemizde 13 senedir tek parti iktidarının getirdiği istikrar sayesinde ekonomide önemli gelişmeler sağlandı. Şimdi daha çok çalışarak, yeni bir atılım yapma zamanıdır. Siyasi atmosferden hızla uzaklaşarak ekonomiye odaklanmalı, önceden açıklanan 25 maddeli Dönüşüm Programı ve diğer reformlar adım adım hayata geçirilmelidir.

Yüzde 3 bandına takılan büyüme rakamı yüzde 7-8’lere çıkmalıdır. Büyümenin lokomotifi ise sanayi üretimidir. Dolayısıyla yatırım ve üretim ortamının iyileştirilmesi, nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacak mesleki ve teknik eğitim reformu, teşvik mevzuatının yeniden gözden geçirilmesi, adil bir vergi reformu önceliklerimiz arasındadır.

Ekonominin uzun vadesinin de planlanması gerekiyor. ‘Orta gelir tuzağı’ olarak adlandırılan ve kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolar civarında patinaj yapmasına neden olan sarmaldan kurtulabilmek için yüksek katma değerli ürünlere yönelen bir sanayi politikası ve ihracatı teknolojik ürünler lehine değiştiren bir yapı tesis edilmelidir. Ancak, bu şekilde rekabetçiliği muhafaza ederek, dünya ekonomisinde bir üst lige çıkabilir ve 2023 hedeflerini yakalarız.

Gaziantepli iş adamları olarak bütün sinerjimizi, yatırıma, üretime, istihdama yöneliyoruz. Dünya ticaretinde daralmanın yanında çevre-komşu ülkelerdeki risklerin yarattığı baskıya rağmen, büyümemizi sürdürdük. Arsa dağıtımı geçen yıl tamamlanan 5. Organize Sanayi Bölgemizde bir yandan altyapı çalışmaları devam ederken, diğer yandan yatırım için kazmalar vuruldu. Şu anda 73 fabrika çalışıyor, 117 tesisin inşaatı devam ediyor. Bu yılın ilk dokuz ayında sigortalı çalışan sayımızda yüzde 4.8 ve bildirge veren işyeri sayımızda yüzde 4.1 artış var. Gaziantep ayrıca Türkiya’de en fazla ihracat yapan 10 şehir içersinde, Ankara’yı geçerek tekrar 5’inci sıraya yükseldi. Ocak-Ekim 2015 döneminde toplam 5 milyar 181 milyon dolarlık ihracat yaptık. Biz, Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz. Önümüz açık. Yeni dönemde her alanda başlatılacak bir reform hareketi ile 2023 hedeflerine emin adımlarla yürüyeceğiz”

Evet, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu’nun geleceğe umut ve güvenle bakan düşünceleri ve beklentileri de böyle...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar