Kreş yardımları konusunda 2 sevindirici haber

Bilgütay YAŞAR
Bilgütay YAŞAR VERGİ PORTALI

DÜNYA Gazetesi okurları bu konuda daha önce yazdığım yazıları hatırlayacaklardır. Asıl işim vergi danışmanlığı olmasına rağmen kreş konusundaki gelişmeleri çok önemsiyorum. Bu konuyu, ülkemizin kalkınması ile doğrudan ilgisi olduğunu düşündüğüm kadın istihdamının artırılmasında önemli bir faktör olarak görüyorum.

Gelelim iyi haberlerimize;

- 6311 sayılı Yasa kapsamında kreş açmak zorunda olan işletmelerin yapacakları kreş ödemleri ücretle ilişkilendirilmeksizin doğrudan gider yazılabilecek

İlk haberim kreş yardımlarının vergi tarafı ile ilgili. Bildiğiniz gibi Mart 2018 de yürürlüğe giren 7103 sayılı Yasa ile Gelir Vergisi Kanunu’nu (GVK) ücret istisnalarını düzenleyen 3’üncü maddesine bir ekleme yapılarak işverenlerce kadın çalışanların çocuklarına yapılan kreş yardımlarının, Maddede belirtilen şartlarla, gelir vergisinden istisna olduğu hükmü getirildi. Çok da iyi oldu. Çünkü daha önce bu tür yardımlar çalışanlara sağlanan menfaat olduğu için ücret geliri sayılıp gelir vergisine tabi tutuluyordu. Bu düzenlemenin, bazı eksikliklerine rağmen, olumlu bir adım olduğunu ve kreş sayılarının artmasına olumlu katkı yapacağını düşünüyorum.

GVK’nın da yukarıda belirtilen kreşlerle ilgili düzenleme yapılmadan önce, 6311 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 30’unca maddesi kapsamında, iş yerlerinde kreş açmak zorunda olan işletmelerin (150’den fazla kadın çalıştıranlar), bu hizmetleri şirket dışındaki hizmet sağlayıcılardan almaları durumunda, hizmet sağlayıcılara yapılan ödemenin ücret sayılıp gelir vergisine tabi olup olmayacağı konusunda vergi idaresi, yapılan ödemenin bir yasal zorunluluk olması nedeniyle, gelir vergisine tabi olmayacağı yönünde görüşler vermişti.

7103 sayılı Yasa ile getirilen kreş yardımları ile ilgili istisna maddesinde, yukarıda belirttiğimiz gibi bazı şartlar öngörülmekte. Bu şartlardan bir tanesi yapılan ödemenin çocuk başına asgari ücretin yarısını geçmemesi. Yapılan bu düzenlemeden sonra 6311 sayılı Yasa kapsamında kreş açmak zorunda olan işletmeler için de bu limitin uygulanıp, uygulanmayacağı tereddüt konusu oldu. Bu limitin uygulanması, kreş açmak zorunda olan işletmeler için eski düzenlemeye göre durumun geriye gidişi anlamına gelecekti.

İşte bu konuda vergi idaresi, 28.09.2018 tarihli vermiş olduğu bir özelgede, 6331 sayılı Yasa kapsamında kreş açmak zorunda olan işletmelerin, bu hizmeti gerek kendi işyerlerinde gerekse dışarıdan hizmet alarak yerine getirmeleri durumunda, kanuni zorunluluk nedeniyle yapıldığı için, GVK’daki ücret hükümleriyle ilişkilendirilmeksizin doğrudan gider yazılabileceğini açıkladı.

Bu durumda 6311 sayılı Yasa gereği 150’den fazla kadın istihdam eden işyerlerinin, kreş hizmetini dışarıdan almaları durumunda yapılacak ödeme, GVK’nın 23/16’ncı maddesindeki limit ve şartlara bağlı kalınmaksızın ücret olarak vergilendirilmeyecek, doğrudan gider yazılabilecektir. Bu görüşe katılmakla beraber, farklı yorumlar yapılabileceğinden konunun kanun maddesinde de açıkça düzenlenmesinde yarar olduğunu düşünüyorum.

- Doğrudan kreşlere yapılan kreş yardımları ayni yardım niteliğinde olduğundan sigorta prim matrahına dahil edilmeyecek

Kreşlerle ilgili ikinci güzel haberim kreş yardımlarının sigorta prim matrahına dahil edilip edilmeyeceği ile ilgili. Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü 12.10.2018 tarihinde bu konuda bir genel yazı yayınladı. Bu yazıda, GVK’nın 23/16’ncı maddesi kapsamında yapılan kreş yardımlarının, zorunlu olsun olmasın, ayni yardım sayılacağı ve prim matrahına dahil edilmesine gerek olmadığı açıklandı. Yazıda, kreş yardımlarının doğrudan kreşe değil, çalışana nakit olarak verilmesi durumunda ise prim matrahına dahil edilmesi gerektiği ayrıca belirtildi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar