Kripto para, altın, döviz, borsa ve faize alternatif olmaya başladı

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Bitçi Teknoloji A.Ş, Yönetim Kurulu Başkanı Çağdaş Çağlar, “Türkiye kripto paralar konusunda tarafsız, blockchain teknoloji konusunda ise olumlu yaklaşıma sahip ülkelerden biri. Bu olumlu yaklaşım çerçevesinde Borsa İstanbul, TÜSİAD, Takas İstanbul, TÜBİTAK, Hazine Müsteşarlığı gibi kamu merkezli kurumların bu teknolojiye destek verdikleri görülüyor” diyor.

Eylül 2018’de kurulan Bitci.com, anlık kar-zarar analizlerinin tek bir ortamda gerçekleştiği bir kripto para alım-satım platformu. Bitçi Teknoloji A.Ş, Yönetim Kurulu Başkanı Çağdaş Çağlar, Bitci.com'u "Yeni Nesil Bitcoin Alım Satım ve Yatırım Borsası" olarak tanımlıyor.

Çağlar, “Dünyada bir devrim olarak nitelendirilen yüzde 100 dijital bir yatırım aracının, güvenli, hızlı ve karlı şekilde alınıp satılabileceği bir platformuz. Yatırımcıların yatırımlarını gerçekleştirirken ihtiyaç duydukları tüm bilgileri, altyapıyı tek bir platformda sunarak çağın getirdiği en önemli unsurlar olan hız, güvenlik kaygısı ve bilgi açığı gibi endişelerden tamamen arınmalarını sağlıyoruz. Özetle yüzde 100 dijital olan bir yatırımın, yüzde 100 güvenli, yüzde 100 hızlı ve yüzde 100 konforlu bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlama iddiasındayız. Aynı zamanda, Bitçi Teknoloji A.Ş., dünya üzerinde bir çok forex, borsa ve özel yatırım fonuna alt yapı hizmeti de veriyor. Yani Bitci, geliştirdiği ve alım satım platformu üzerinden test ettiği teknolojik yenilikleri dünyaya ihraç eden bir Türk yazılım şirketi olmanın peşinde. Hedefimiz kripto para alım satım platformu dendiğinde dünyada adı sayılan ilk 5 altyapı sağlayıcısından biri olmak” diyor.

Çağlar’ın dikkat çektiği en önemli gelişme ise, Türkiye’de özellikle Türk Lirası ile bitcoin alma ve satma trendindeki artışın bir sonucu olarak, bu platformlardaki sermayenin giderek tabana yayılmaya başlaması. Kripto paraların borsa, faiz, altın, döviz gibi enstrümanlara yatırım yapanlar için bir alternatif olmaya başladığını ifade eden Çağlar’a kripto paraların ve blockchain teknolojisinin Türkiye’deki gelişimini sorduk:

İşlem hacimleri artacak

"Kripto paraların dönemsel olarak uzun soluklu yükseliş trendine girdiği bir dönem başladı. Dünyanın en saygın kripto para analistleri fiyatlarda ve işlem hacimlerinde yeni tarihi rekorların geleceği tahminlerinde bulunuyor. Önümüzdeki dönem kripto para yatırımcı sayısının, işlem hacimlerinin görülmemiş şekilde artacağı yıllar olacak.”

Para transferi maliyetlerini neredeyse minimuma indiren bir alternatif

“Her ne kadar yasal altyapısı veya ülkelerin sisteme entegrasyonu konusunda halen tartışmalar sürse de bu teknolojinin gelecekte oynayacağı rol konusunda karamsar olanların sayısı gün geçtikçe azalıyor. Finans sektörü ise tartışmasız blockchaine en hızlı adapte olan sektörlerden biri. Çünkü bu teknoloji sayesinde, verilerin veya varlıkların yüksek güvenlikte, en yüksek hızlarda depolanması ve kıtalararası transferi, merkezi olmayan bir sistemle gerçekleşebiliyor. Ayrıca bu verilerin asla değiştirilemeyeceği konusunda da bir garanti veriyor. Fakat daha da önemlisi verilerin transferinin neredeyse aracısız gerçekleşmediği günümüz ticaretinde blockchain aracıları ortadan kaldıran, dolayısıyla maliyetleri neredeyse minimuma indiren bir alternatif olarak finans sektörünün önüne çıktı.”

Türkiye kripto paralarda tarafsız, blockchain teknolojisine olumlu

“OECD’de yapılan Dijital Finansal Varlıklar’a ilişkin bir workshoptan çıkan sonuca göre Türkiye kripto paralar konusunda tarafsız, blockchain teknoloji konusunda ise olumlu yaklaşıma sahip ülkelerden biri. Bu olumlu yaklaşım çerçevesinde Borsa İstanbul, TÜSİAD, Takas İstanbul, TÜBİTAK, Hazine Müsteşarlığı gibi kamu merkezli kurumların teknolojiyle ilgili detaylı çalışmalar yaptıkları veya destek verdikleri görülüyor. Fintech şirketleri aracılığıyla banka ve sigorta şirketlerinin sonuca yönelik çalışmalarda hız kazandığını biliyoruz. Fakat finans sektöründe blockchainin gündelik hayatta kullanımının en çok blockchain teknolojisine dayalı olan kripto para yatırımlarında gerçekleştiği görülüyor. Bu pazarda da yatırımcı sayısı baş döndürücü bir hızla artıyor.”

Geçmişten ders aldık, güvenliği sağladık

“Tamamen dijital bir yatırım aracı söz konusu olduğu için aslında dijital dünyadaki tüm güvenlik tehditleri bu yatırım aracı için de geçerli. 2013 yılından bu yana aralarında dünyanın en büyük kripto para borsalarının da bulunduğu platformlara gerçekleştirilen saldırılarla 3 milyar dolara yakın kripto paranın hackerların hesaplarına geçtiği tahmin ediliyor. Sadece 2018 yılında çalınan kripto paraların büyüklüğü 1.1 milyar dolar. Yani saatte 25 milyon dolarlık bitcoin hırsızlığı yaşanmış. Fakat kripto para alım-satım platformu hizmeti vermek niyetindeyseniz ve dersinize iyi çalıştıysanız, geçmişten de ders aldıysanız o zaman dünyadaki en güvenli platformu sunmanızın önünde hiçbir engel yok. Biz kendimizi geçmişten ders alan yatırım platformu olarak nitelendiriyoruz. Çünkü, dünyadaki en güvenli alım-satım platformunu oluşturmak için aylarca Ar-Ge çalışmaları yürüttük.”

Kar-zarar grafiğini anlık gösteren borsa sistemi

“Bitci.com kripto para dünyasına bir çok ilki getirdi. Örneğin yatırımcıya özel kar-zarar grafiğini anlık gösterebilen tek borsa sistemi de Bitci.com platformunda bulunuyor. Türkiye’de ilk defa OTC yani toplu bitcoin alım-satım platformunu hayata geçirdik. Mobil uygulamamız hız ve kolaylık arayan yatırımcılara sunduğumuz alternatiflerden bir diğeri. Bitci. com’u diğer alım satım platformlarından ayıran diğer temel farkların kullanım kolaylığı, işlem hızının yerli borsalar arasında en hızlı olması, 24 saat canlı (telegram) üzerinden bir destek vermesi, CHFT stable token ile yatırımcıların alım satım esnasında kur değişikliklerine yakalanmadan güvenli bir kurda bekleyebilmelerinin sağlanması olarak sıralayabiliriz. TL ile bitcoin alım-satımı sağlıyoruz. İleriki döneme yönelik koin ödeme platformu ve ATM çalışmalarımız bulunuyor.”

Kripto para bitcoin ilişkisi, mendil-selpak ilişkisi gibi

“Türkiye’de de dünyada olduğu gibi bitcoin en çok tercih edilen kripto para. Bunda bitcoinin kripto para ile özdeşleşmiş bir jenerik isim olmasının elbette çok önemli bir etkisi var. Birçok yatırımcı alt koinlere bile yatırım yapsa yatırımını “bitcoin aldım” diye ifade edebiliyor. Bu biraz kağıt mendil-selpak ilişkisi gibi. Bunun yanında bitcoinin daha fazla ilgi görmesinin bir diğer önemli sebebi de kripto para yatırımlarındaki ana trendler. Kripto paraların genellikle güçlü yükseliş trendinde olduğu dönemlerde menkul kıymetler borsalarında olduğu gibi yatırımcıların ilgisi daha çok benchmark olan yatırım aracına kayıyor ve kripto paraların benchmarkı olarak kabul edebileceğimiz bitcoin tercihi artıyor. Bu arada, sadece bitci.com sistemine kayıtlı kadın yatırımcılar bitcoinden daha fazla ripple ile ilgileniyor.

Kadın yatırımcılar kripto paralar konusunda daha pozitif

“Üyelerimiz arasında 3 bine yakın kadın kripto para yatırımcısı bulunuyor. Dünyada ortalama bu oran bitci.com sistemindekinin yarısı kadar. Global araştırmalar kadın yatırımcıların kripto paraların geleceğiyle ilgili beklentilerinin de daha pozitif olduğunu gösteriyor.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar