Kritik haftanın galibi Türk Lirası oldu

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Geçtiğimiz hafta önce FED ardından da TCMB’nin faiz kararları Türk varlıkları üzerinde etkili oldu. ABD ekonomisindeki iyileşme ile birlikte FED, beklentilere paralel olarak 0.25 baz puan faiz artırdı. Piyasada 3 faiz artışının fiyatlanması dolayısı ile çok sert hareketler görmedik. Yıl içinde 3 faiz artışı tahmininin aynı kalması ile dolar değer kaybetti. Son günlerde FED’in yıl içi tahminlerini 4 faiz artışına revize edeceği şeklinde beklenti oluşmuştu.

Yıl içinde 3 faiz artışı bekleniyor. Ancak buna şimdilik demek doğru olur. Konuşmasında mali politikaya ilişkin belirsizliklerden bahseden Yellen, potansiyel mali değişikliklerin detaylarını tartışmadıklarını ifade etti. Bu da yıl içinde gelecek veri ve mali politikalara göre 4 faiz ihtimalinin devam ettiğini gösteriyor. Verilerin iyi gelmeye devam etmesi ile birlikte Trump’ın açıklayacağı teşvikler, FED’in yılın kalan dönemindeki kararlarında belirleyici olacak.

FED sonrası gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanırken sıra Çetinkaya ve ekibine gelmişti. Merkez Bankası geç likidite penceresini 75 baz puan artırarak %11’e yükselmesi beklenen enflasyon öncesi sıkı duruşu koruyacağını gösterdi. Üst bantta değişiklik yapmayan Merkez Bankası, enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu düşünüyor.

Son dönemde üst bant olarak kullanılan geç likidite penceresinde yapılan 75 baz puanlık artış ile birlikte ağırlıklı fonlama maliyeti %10.80’den %11.50’ye yükselecek. Bu seviye %11’in üzerine çıkacak enflasyonu karşılayacak düzeyde.

FED'in neden olduğu iyimserliğe aldanıp toplantıyı pas geçmeyen TCMB, kurda hatırı sayılır bir düşüş elde etmek için iyi bir fırsat elde etti. Ayrıca bu karar son dönemde azalan volatiliteyi daha da aşağı itecek.

Genel olarak piyasa açısından olumlu karşılanan karar sonrası kurdaki geri çekilme eğilimi devam edebilir. Kısa vadede 3.67-3.69 bölgesinin altında satış baskısı devam edebilir. Orta vadeli kritik seviyenin 3.55 bölgesi olduğunu söyleyebilir. Bu bölgeden hem spot hem de fx piyasalarında alışlar geliyor.

Yoğun bir haftayı geride bırakırken haftanın kazananı Türk Lirası oldu ve bu bir süre daha 3.55-3.75 bölgesinde devam edecek gibi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017