Küresel büyüme, Brexit ve ABD – Çin Müzakereleri

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Piyasalarda küresel büyüme, Brexit süreci ve ABD/Çin ticaret müzakereleri takip edilen ana konu başlıkları olmaya devam ediyor. Küresel hisse senetlerinde yükseliş trendi korunuyor. Çin ve ABD’nin toparlanma işaretleri gösteren bazı makro verileri ile ABD - Çin ticaret görüşmelerine yönelik olumlu haber akışı bu görünüme destek oldu. Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'nın aktardığı bilgilere göre Çin ve ABD son toplantılarda ilerleme kaydedilmesi sonrasında kalan konularda görüşmeyi sürdürecek. ABD Başkanı Trump'ın Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow ise tarafların anlaşmaya yaklaştığını ve üst düzey yetkililerin gelecek hafta toplanacaklarını açıkladı.

Makro tarafta ise Cuma günü ABD’de açıklanan mart ayı tarım dışı verisinde aylık istihdam 196.000 kişi artışla beklenenin üzerinde toparlanmaya işaret etti. Ücretlerdeki artışın ise piyasa beklentisinin altında kaldığını takip ettik. Küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 endeksi, cuma günü yüzde 0,5 yükselişle günü tamamladı. S&P 500 böylelikle son yedi ayın zirvelerine yaklaşmış durumda.

Önümüzdeki dönemde küresel büyüme ile birlikte ticaret müzakereleri ve Brexit sürecine yönelik gelişmeler ön planda kalmaya devam edecek. Bu hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı, ABD’de Amerika Merkez Bankası (FED) FOMC tutanakları ve Mart TÜFE verisi takip edilecek. Salı günü Washington’da başlayacak olan IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları gündemde olacak. Ayrıca İsrail seçimleri ve ABD’de JP Morgan başta olmak üzere bu hafta açıklanacak ABD banka bilançoları önemli konular arasında yer alıyor.

2018 yılı son çeyreğinde işaret ettiğimiz küresel büyümede yavaşlama beklentimiz, piyasada konsensus görüş haline geldi. Küresel büyüme verilerindeki kısa bir toparlanmanın ardından önümüzdeki çeyrekte dünya ekonomisindeki bir sonraki durağın hafif bir stagflasyon olacağını düşünmeye devam ediyoruz. Küresel enflasyon riskinin henüz fiyatlanmadığını ve neredeyse hiç tartışılmadığını düşünüyoruz. Bu doğrultuda ABD’de bu hafta açıklanacak Mart TÜFE verisinin önemli olabileceğini düşünüyoruz.

Brexit’te ise erteleme süreci ile ilgili gelişmeler takip ediliyor.  Avrupalı liderler bu hafta müzakere sürecinin 12 Nisan sonrasına uzatılmasına izin verilip verilmeyeceğine karar vermek için toplanacaklar. ECB toplantısına yönelik beklentiler ise nispeten sakin yönde. ECB’nin güvercin duruşunu koruması bekleniyor. ECB'nin negatif faiz oranı politikasına yönelik detaylar önemini koruyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar