Küresel Piyasalarda Önemli Gündem Maddeleri

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Küresel piyasalarda ABD-Çin ticaret konusuna yönelik haber akışı, jeopolitik gelişmeler ve küresel merkez bankaları açıklamaları ön planda kalmaya devam ediyor. ABD-Çin ticaret konusuna yönelik olumlu haber akışı ve küresel merkez bankalarından para politikasında gevşeme adımları ile birlikte yükseliş trendini koruyan riskli varlıklarda Amerika Merkez Bankası’nın (FED) hayal kırıklığı yaratan açıklamaları ardından kar satışlarının etkili olduğunu takip ettik. Temmuz ayı zirvelerini test eden hisse senetlerinde sınırlı kar satışları etkili olurken, güvenli liman altın, tahviller ve Japon yeninde yükselişler öne çıkıyor. Tahvil faizlerindeki gerileme eşliğinde ABD hisse senetlerinde defansif sektörlere olan ilgi arttı. Tüketime duyarlı sektörlerde ve ulaşım, küçük ölçekli hisseler ve finansal hisselerde satış baskısı etkili. Eylül ayı başından bu yana küresel risk barometresi olarak da izlenebilen S&P 500 endeksi yüzde 2.2, MSCI Dünya yüzde 2.7, MSCI EM endeksi yüzde 3.7 yükselişte.

Piyasalarda bu hafta ABD-Çin ticaret konusuna yönelik gelişmeler, petrol fiyatları, Brexit süreci, jeopolitik gelişmeler ve merkez bankalarından gelecek mesajlar takip edilecek. ABD-İran konusu da takip edilen önemli konu başlıklarından biri… FED Başkanı Powell’ın hayal kırıklığı yaratan açıklamaları ardından bu hafta birçok FED başkanından gelecek açıklamalar önemli olabilir. Hatırlanacağı üzere FED,18 Eylül toplantısında piyasa beklentilerine paralel yönde 25 baz puan faiz indirimine gitti ancak önümüzdeki dönem faiz indirimlerine yönelik olarak net bir yönlendirme yapmadı. Güvercin beklentilerin öne çıktığı piyasalarda FED kararları “şahin” içerikli faiz indirimi adımı şeklinde yorumlara neden olmuştu. Dolayısıyla bu haftaki FOMC üyelerinden gelecek açıklamaların FED politikalarına yönelik daha net bir görünüm çizebileceğini düşünüyoruz.

Makro tarafta ise eylül ayı küresel PMI endeksleri, ABD’de revize ikinci çeyrek büyüme, çekirdek PCE ve dayanıklı tüketim mal siparişleri takip edilecek önemli veriler olarak sıralanabilir. Özellikle ABD’de çekirdek dayanıklı tüketim mal siparişlerindeki zayıflamanın devamının büyümeye yönelik soru işaretlerine destek olabileceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan, son açıklanan çekirdek TÜFE ve saatlik kazançlar gibi enflasyon göstergelerinde görülen toparlanma sinyalleri ardından, FED’in önem verdiği göstergelerden çekirdek PCE’deki eğilim de FED faiz indirimi beklentileri doğrultusunda önemli olabilir. Sert yükseliş önümüzdeki dönem faiz indirimleri beklentilerinin zayıflamasına neden olabilir.

Ayrıca ABD para piyasalarında yaşanan likidite sıkışıklığına ilişkin gelişmeler de önemli konular arasında yer alıyor. FED para piyasalarında yaşanan likidite sıkışıklığının ardından, geçen hafta aralıksız dört gün boyunca düzenlediği operasyonları sürdüreceğini açıkladı. FED’in açıkladığı plana göre New York FED, 10 Ekim’e kadar pazartesi-cuma günleri arasında düzenli olarak gecelik repo operasyonları düzenleyecek. İlk enjeksiyon 75 milyar dolar büyüklüğünde olurken, devamındaki operasyonlar en az bu seviyeden gerçekleştirilecek. Bu operasyonlarla FED’in, politika faizinin hedef bandında kalması sağlanacak. New York FED ayrıca salı, perşembe ve cuma günleri 30 milyar dolar tutarında 14 günlük repo ihaleleri gerçekleştirecek. FED, gerekirse 10 Ekim sonrasında da piyasaya müdahale edebileceğini açıkladı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar