Küreselleşmecilerin varlıklarını koruma çırpınışları!

Uğur CİVELEK
Uğur CİVELEK ARKA PLAN dunyaweb@dunya.com

Başta petrol olmak üzere emtia fiyatları sert satışlarla geriliyor. Belirsizlik ve kırılganlık artar iken, finansal piyasalar bu durumu büyük ölçüde görmezden geliyor. Çelişkiler büyürken güvensizlik artıyor. Kafalar karışıyor, herkes ne olup bittiğini birbirine soruyor; öne sürülen değerlendirmeler hiç kimseyi tatmin edemiyor. Birileri yaşanan dalgalanmaların geçici olduğunu iddia ederek diğerlerini sakinleştirmeye çalışıyor; ancak geçici olabilecek bir salınımın bu boyutlara ulaşabileceğine itibar edilmiyor. 

Küresel ölçekte yıkıcı olabilecek bir talep daralması olmadığı sürece, yaşanan türde emtia fiyat düşüşleri olamayacağı kanaati genel kabul görüyor. Bu durumda sormak gerekiyor: başta petrol olmak üzere emtia fiyatları neden sert bir şekilde düşüyor? Bu piyasalar, küresel güç mücadelesi yapanların savaş alanı haline mi geldi? Veya finansal piyasalar, olası faiz yükselişlerini engellemek ya da ötelemek adına yapay yönlendirmeler peşinde mi koşuyor? Gerekçe ne olur ise olsun, fiili durum olumsuz eğilimleri besleyerek yıkıcı olmaya başlamaz mı? 

Evet, küresel ekonomi durgunlaşıyor. Finansal sermaye çaresizlik bataklığında çırpınıyor, risk algısının bozulmasını ve faiz yükselişlerini geciktirmek için nafile bir şekilde her yolu deniyor. Küresel güç mücadelesi içinde olanlar ilkesizce ve olası sonuçlarını düşünmeden tüm olanaklarını seferber ediyor. Etkili ve yetkili kesimler, ortak aklın çalışmasına izin vermiyor; sapık bir anlayışla, küresel krizden aldığı dersleri kendi lehine kullanmaya çalışıyor. Aklını kötüye kullananlar arasındaki ilişkiler ve çelişkiler, örgütlenmiş bir sorumsuzluk arkasına gizleniyor. Sonuçta kırılganlık artıyor, güvensizlik büyüyor; gelişmelerin kontrolden çıkması kaçınılmaz hale geliyor. 

Bugünün eğilimlerinde belirleyici olan kesimlerin, küresel krizin de sorumlusu olduklarını akıldan çıkarmamak ve onların peşinden gitmemek gerekiyor. Hatırlayın, 2002 sonrasında bir daha sıkılaştırılmamak üzere gevşetilen para politikalarının yaratacağı sıkıntıları da görmezden gelmiş ve tüm uyarılara kulak tıkamışlardı! Kısa vadeye odaklanarak günü kurtarmış, felakete davetiye çıkartmak konusunda birbirleri ile yarışmışlardı! Başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarında yaşanan yükselişe ve devamında gelen faiz yükselişlerine hiç bakmadan kafalarının dikine gitmişlerdi! Rekabet koşulları ve gelir dağılımının aşırıya kaçan oranda bozulması için çok çalışmışlardı! 

Gelişmeler durgunlaşma eğiliminin seri bir şekilde güçlenebileceğine, işsizlikle birlikte istikrarsızlığın artabileceğine işaret ediyor. Emtia fiyatlarında yaşanan çöküş, son on yılda hesapsızca artmasına izin verilen üretim kapasitesinin sert bir şekilde daralmak zorunda kalacağını ve tüm sektörleri olumsuz yönde etkileyeceğini düşündürüyor. Bu durumun finansal kaynak sıkıntısından mı, yoksa talep daralmasından mı kaynaklandığı artık önemli olamayacak! Gidişat, sermaye kontrolleri ve korumacı eğilimlere davetiye çıkarıyor! 

Yaklaşık altı ay kadar önce, petrol fiyatlarının 45 dolar düzeyinin altına inebileceğini ve diğer emtialarında sert bir şekilde gerileyeceğini iddia etseniz kimse inanmazdı. Bunun felaket senaryosu olduğu söylenir ve bu tahmini yapanlar dışlanırdı. Oysa bugün, yaşananların çıkarlarına uygun gelen kısmını abartıp geri kalanını görmezden gelerek korkularını gizlemeye çalışıyorlar. Bu kafa ile günü kurtarmak adına, bindikleri dalı kesmek dışında bir şey yapamadıklarını bile fark edemiyorlar. Lafa gelince mangalda kül bırakmayanlar, yanacak kömür olmak için yarışıyor ve eylemi ile övünme gafletine düşmekten kurtulamıyor!

Unutmayın, herkesi aptal yerine koyanlar evrenin en büyük akılsızı konumuna düşmekten kurtulamazlar.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar