Kuzey Yıldızı Ödülleri’nde kaybeden olmayacak

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Türkiye ekonomisi içinde milli gelirin yüzde 90’dan fazlası aile şirketleri tarafından üretiliyor. Dünyada da durum çok farklı değil. Bu büyük güce rağmen ‘aile işletmeleri’nin bir kavram olarak ele alınması son 30-35 yılın meselesi. Türkiye’de ise bu konuyla ilgili adımlar çok daha yeni. Öncülüğü de merkezi İzmir’de bulunan Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) yapıyor. 2012 yılında İzmir’in önemli sanayi kuruluşlarından İnci Holding’in ikinci kuşak temsilcilerinden Şerife İnci Eren başkanlığında kurulan TAİDER, ardından gelen Sümer Tömek Bayındır ve şu an bu görevi yürüten Aydın Öğücü’nün başkanlığında başarılı işler yapmayı sürdürüyor. Bunların en önemlilerinden biri de aile şirketlerinde sürdürülebilirlik konusundaki çalışmaları kapsayan Kuzey Yıldızı Projesi.

Sürdürülebilirlik, dünyada ve Türkiye’de aile şirketlerini en çok meşgul eden kavram. Bunun nedeni de gayet basit. Türkiye özelinde bakarsak aile işletmelerinin yüzde 38’i birinci, yüzde 47’si ikinci, yüzde 13’ü üçüncü nesle kadar varlığını sürdürebiliyor. Dördüncü nesli yani torununun çocuğunu kendi şirketinin başında görebilenlerin oranı ise yüzde 2’de kalıyor. Kuzey Yıldızı Projesi’nin çıkış noktası bu ama kapsamı bir şirketin ömrünü uzatmaktan biraz daha geniş. Proje, aile şirketlerinde sürdürülebilirliği toplum, çalışanlar, çevre ve gelecek nesiller bağlamında ele alıyor. Bu kapsamda geniş bir hizmet yelpazesi var. Projenin bileşenlerinden biri Kuzey Yıldızı Etki Değerlendirme Testi.

TAİDER, üyesi olduğu Uluslararası Aile Şirketleri Ağı (FBN-I) tarafından hazırlanan bu testi Türkçe’ye çevirerek üyelerinin kullanımına sundu. Test, şirketlerin çalışanları, toplum, çevre ve gelecek nesiller için yarattığı etkiyi puanlıyor ve geri besleme raporu sunuyor.
TAİDER, şirketlerin sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarını teşvik etmek için bir de yarışma düzenliyor. Geçen yıl ilki gerçekleştirilen organizasyonda ödülü Sun Holding ve ISM Makine kazandı. Ödülü iki şirket aldı ama yarışmanın kaybedeni olmadı. Çünkü başvuruda bulunan tüm şirketler sunulan değerlendirme raporu sayesinde gelişmiş ve geliştirilecek alanlarını tespit etme imkanı elde ettiler. Bu yıl ikinci kez verilecek olan ödüller için son başvuru süresi 12 Nisan. Sürdürülebilirlik konusunda adım atmak isteyen aile işletmelerinin ellerini çabuk tutmalarında fayda var. Bu yıl ödüller 2 Kasım’da düzenlenecek olan 6. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’nde verilecek.

Kaybedeni yok dedik ya, ödül sürecinde eğitilen değerlendiriciler hem kuramsal hem de uygulamalar içeren bir eğitim sonunda öğrendiklerini kendi şirketlerinde de uygulayabilecek yetkinliğe ulaşıyorlar. Etki değerlendirme testini tamamlayan şirketlerin temsilcileri de oluşturulan Sürdürülebilirlik Çalışma Grupları’nda deneyimlerini paylaşıyorlar.

İzmir’den yola çıkan ve hem üye yapısını hem de faaliyetlerini kısa zamanda Türkiye geneline yaymayı başaran TAİDER, her yıl onlarca toplantı ile aile işletmelerinin durumlarını tespit etmeye, ihtiyaçlarına yanıt vermeye, sorunlarına çözümler bulmaya çalışıyor. Ekonomik değerin çok büyük bir kısmının aile şirketleri tarafından yaratılması durumu kısa zamanda değişmeyeceğine göre, aile şirketlerinin güçlenmesi ülke ekonomisinin de güçlenmesi anlamına geliyor. Bizler de ülke ekonomisinin nabzını tutma amacımız doğrultusunda elimizden geldiğince bu tür çabalara destek olmayı sürdürüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar