Lojistik sadece yük taşımak değildir

Aysel YÜCEL
Aysel YÜCEL SEYİR DEFTERİ aysel.yucel@dunya.com

"Lojistik" genelde çeşitli modlarla veya çeşitli modların kombinasyonuyla ama hep “yük taşıma” olarak anlaşılıyor. Oysaki olay çok farklılaştı. En yakın gelişme “raf yönetimi” mesela. Bir büyük perakendecinin ürünlerini dükkanlarına, mağazalarına taşımanın ötesinde, mağazanın rafını takip etmeye, eksileni anında yerine koymaya dayanıyor. Bu anlamda konu “stok yönetimini” de içeriyor. Fakat bir de şirketlerin ihtiyaçları doğrultusunda, belli süreler ve belli bütçeler çerçevesinde talep edilen uzmanlığa erişimini sağlayan” şirketler var. Bir çeşit “uzmanlık platformu” durumundaki bu şirketler de kendilerini genel anlamda “lojistik” fonksiyonu ile tanımlıyorlar. Bir firmanın İK departmanı ihtiyacı mı var? Önde gelen firmalarda üst düzey tecrübesi olan bir uzmanla 2-3 haftada o firmaya İK altyapısını kurabiliyorlar. Finans depertmanı mı yok? Yine uzman şirketlerden uzmanların liderliğinde birkaç hafta içinde kuruyorlar. Firmaların lojistik de dahil verimli süreç yönetimi ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Lojistik süreç yönetimine de müdahale edebiliyorlar… Expertera bunlardan biri.

KOBİ'lerin geleceği lojistik süreçte

Expertera kurucusu ve CEO’su Alp Sezginsoy, “Expertera, kurumsal firmaların ve büyük şirketlerin lojistik ihtiyaçları, KOBİ’lerin lojistik ihtiyaçları ve yatırım yapan fonların kendi portföylerindeki şirketlerde gelişme sağlamak amacıyla lojistik hizmetlerde talepler alıyor. Firmanın dijital ya da lojistik alanında dönüşümü de bunu içerebilir. Holdingler tarafına bakıldığında kendi bünyelerinde bulunan şirketlerde verim artışı sağlamak, tedarik zinciri organizasyonlarının optimize edilmesi, süreçlerin analiz edilmesi gibi çalışmalar da yapıyoruz. Temel odak konuları verimlilik. Süreç yönetimi de öne çıkıyor. KOBİ’ler tarafında işin stratejisi önem taşıyor. Lojistiğe daha yalın yaklaşıyorlar, ama çeşitli kırılımlar görülüyor. Soğuk zincir, üçüncü parti lojistik, kendi tedarik zinciri yönetiminin daha verimli kullanılması gibi konular öne çıkıyor. Özellikle bu alanlarda destek sağlıyoruz. Yatırım yapan fonların ise ciddi bir yönetim değeri elde ettiklerini, firma içinde daha uzun vadeli değer yaratmaya yönelik odaklandıkları ve bu firmalarda lojistiği stratejik bir değer olarak gördükleri anlaşılıyor. Tüm bu alanlarda firmaların taleplerini karşılayan her türlü anlık desteği veriyoruz” dedi.

Sezginsoy’un dikkat çektiği nokta şu: Hiçbir KOBİ ticari hayatı boyunca KOBİ boyutunda kalmak istemez. Ölçek ekonomisinin rekabeti belirlediği bir dünyada KOBİ olarak devam etmenin de fazla imkanı yok. Bu bakımdan ayakta kalmak için KOBİ’lerin büyük organizasyonlar yolunda evrimleşmeleri gerekiyor. Dolayısıyla lojistik süreçleri küçük ve orta ölçekli firmalarda yerleştirmek büyük önem taşıyor. Lojistik süreçleri hayata geçirmek için çok büyük emtia hareketlerinin olmasına gerek yok. Lojistik süreç yönetiminde danışmanlık hizmetleri bu bakımdan çok önemli. Bu hizmete özellikle KOBİ’lerin ihtiyacı var!

Evet, “küresel rekabet muazzam bir ivmeyle büyüyor. Küçük firmaların ve girişimcilerin gerek yerel gerekse global pazarda farklılık yaratabilmeleri için tek bir şansları inovasyon. Bu inovasyonun tasarlanan üründe, piyasaya çıkış modelinde, satış kampanyasında ya da elektronik ticareti kullanımında bir inovasyon olması gerekiyor.” Bütün bunlar doğru. Bu alanlarda danışmanlık hizmetlerin KOBİ’lere her bakımdan büyük avantaj sağlayacağı da doğru. Fakat işin lojistik boyutu da var. Sezginsoy'un dediği gibi “Bir ürünün nerede, ne zaman ve ne şekilde üretileceği bilgisi dahi lojistiğe bağlı. Dolayısıyla KOBİ’lerin geleceği lojistik süreçlerde.”

Yeni hizmet: Expertera Zen

Sezginsoy’a, KOBİ’ler için özel çalışmaları olup olmadığını sordum. Cevabı şöyle: “Son 1,5 yıldır KOBİ müşterilerimizde ciddi artış olmaya başladı. Çünkü bu iş modelini yeni yeni anlamaya ve tanımaya başladılar. Aslında sunduğumuz hizmete en çok KOBİ’lerin ihtiyacı var. Çünkü oldukça limitli kaynaklara sahipler. Limitli kaynaklara sahip oldukları için de süreci çok iyi optimize etmeleri gerekiyor. Expertera, bu limitli kaynakların uygun kullanılmasını sağlıyor. Bunun için KOBİ ve yenilikçi firmalara yeni hizmetimiz Expertera Zen’i çıkardık. Zen finans, İK dijital pazarlama, yazılım ve tasarımcı gibi her firmanın temel ihtiyacı olan alanlarda KOBİ’lerin bolca değerlendirebileceği bir hizmet. Kendimiz de büyüyen bir firma olarak, KOBİ’lerin ne ihtiyaçları olduğunu çok iyi anlıyoruz. Örneğin, hızla büyümüş ama İK’sı bulunmayan bir KOBİ, aynı gün içinde ve garantili olarak (Zen’de uzmanlarla 1 haftaya kadar garantili çalışma süresi var) daha önce en önde gelen firmalarda üst düzey tecrübesi olan bir uzmanla 2-3 haftada kendi İK altyapısını kurabiliyor, işe alım için birlikte çalışabiliyor, ya da maaş/ prim sistemini kurabiliyor. Veya finans çalışmalarındaki ihtiyacı için, eski kurumsal firmalarda ya da PwC, Deloitte gibi denetim firmalarında deneyimli uzmanlarla yine 2 haftalık çalışma ile bir check up yaparak nakit akış sistemini kurabiliyor. Aynı zamanda yazılım, tasarım, dijital pazarlama gibi dijital dönüşümle artık zorunlu hale gelen uzmanlıkları da bu şekilde veriyoruz.”

Tam zamanlı çalışma şart değil

Bu fonksiyonların, firmalar ana işlerine odaklanmışken, son ürünün kalite ve maliyetine doğrudan etki eden dışsal katkıların uzmanlık düzeyinde sağlanması anlamında, başka ifadeyle geniş anlamda ‘lojistik’ fonksiyonlar olduğunu söyleyebiliriz. Expertera, Sezginsoy’un anlatımına göre, tüm EMEA coğrafyasında, Avrupa-Ortadoğu ve Afrika on-demand (talep üzerine) uzmanlık pazarında bu bölgeye özel odağı olan tek oyuncu. Temel prensibi ‘ihtiyaç kadar.’ Firmaların kendi alanlarında en iyi uzmanlarla sürekli olarak tam zamanlı çalışmasına ihtiyaç da yok, olanak da yok. Müşterilerine saatlik, günlük, haftalık, aylık ya da proje bazlı uzmanlığa erişim sağlıyor. Expertera’nın uzmanlık platformunda tüm sektörlerden ve coğrafyalardan yaklaşık 15 bin uzman bulunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar