Lübnanlı Transmed, Türk şirketi Demak Gıda’yı satın aldı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Ortadoğu ve Afrika’nın en büyük hızlı tüketim ürünleri (FMGG) şirketi Transmed Lebanese Holding, Türkiye’ye hızlı girdi. Lübnan merkezli şirket, Türk firması Demak Gıda’nın tamamını satın alıyor. Dünyaca ünlü markalarla çalışan Transmed’in aldığı Demak Gıda da benzer alanda faaliyet gösteriyor.

1946 yıllında kurulan Transmed’in başında CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı unvanıyla Fouad Es-Said bulunuyor. Şirketin internet sitesinde yer alan bilgilere göre Transmed, 1975’te Birleşik Arap Emirlikleri’nde 1977’de de Ürdün’de faaliyete geçti. Afrika’ya 2000’li yıllarda açılan Lübnan merkezli şirket Senegal, Fildişi Kıyısı, Nijerya, Gana gibi ülkelere de yayıldı.

Ülker ve Eczacıbaşı ile çalışıyor

Şirketin gıdadan ilaca birçok alanda faaliyet gösteren şirketin çalıştığı firmalar arasında Alvita, Mondelez, Ariel, Barbie, Danone, Big Babol, Dr. Oetker, Duracell, Gilette, Heinz, Mars, Milupa gibi markalar dikkat çekiyor. Transmed’in çalıştığı Türk şirketler ise Ülker, Şölen Eczacıbaşı Holding öne çıkıyor.

Lübnan merkezli Transmed’in aldığı Demak Gıda ise 2001 yılında Nikola Marinçiç adlı Hırvat asıllı İstanbul doğumlu Türk işadamı ile Özlem Sözer tarafından kuruldu. Dünyanın önde gelen gurme markalarının Türkiye’deki tek temsilcisi olan Demak’ın çalıştığı markalar arasında ise Amora, Calve, Dee Thai, Fiorentini, IronMaxx, Merci, Marini, Toffifee gibi çikolata, süt ürünleri, bisküvi, baharat firmaları dikkat çekiyor.

***

Cengiz, Slovenya-Avusturya’yı bağlayan tüneli istiyor

Son dönemde Avrupa’nın doğu kesiminde aldığı yol ihaleleriyle gündeme gelen Cengiz İnşaat, şimdi de gözünü Slovenya’ya çevirdi. Cengiz İnşaat, Slovenya ile Avusturya’yı birbirine bağlayan Karavanke Tüneli projesiyle ilgileniyor. Tünelin ikinci bölümü için 9 teklif alınırken, Cengiz en düşük fiyatı veren şirket oldu. Slovenya otoyol şirketi DARS’tan yapılan açıklamada Cengiz İnşaat 89.3 milyon euroluk bir teklifte bulundu. Cengiz İnşaat dışında Çekya merkezli Metrostav 104 milyon euro, Avusturyalı Hotctief ile Slovenyalı GH Holding konsorsiyumu 118,6 milyon euro teklif verdi. İhaleye katılan bir diğer Türk şirketi Yapı Merkezi 109.4 ve Slovenya merkezli Riko 109.4 milyon euro ile öne çıkan şirketler arasında yer alıyor. 3 bin 546 metrelik otoyol borusunun 620 metrelik kısmı ihaleye çıkarıldı. Projenin bu yıl başlatılması ve 5 yılda tamamlanması öngörülüyor. 27 yıl önce ilk kez iki ülke arasında Karavanke Tüneli hayata geçmiş, trafik sıkışıklığını azaltmak için ikinci bir tüp yolun açılması gündeme gelmişti.

Bosna’da 355 milyon euroya yol yapmıştı

Bilindiği üzere Cengiz İnşaat, 2002’de Bosna Hersek’te önemli bir yol projesi üstlenmişti. Avrupa’nın İpekyolu olarak adlandırılan C-5 otoyolu projesinin 20 kilometresini 355 milyon euro ile almıştı. Söz verilen zamandan 3 ay önce tamamlanan proje 2 yılda bitilmişti. Macaristan'ın başkenti Budapeşte'den başlayan otoyol, Bosna sınırlarından da geçerek Adriyatik kıyısına kadar iniyor.

***

3’üncü havalimanına deniz limanı için şirket kuruldu

29 Ekim’de açılması hedeflenen 150 milyon yolcu kapasiteli 3’üncü havalimanı için hazırlıklar aralıksız devam ediyor. Geçtiğimiz hafta duyurduğumuz İngiliz turizm devi YOTEL’in 451 odalı otel açma planının ardından şimdi de havalimanına deniz limanı yapılması için çalışma başlatıldı. 3’üncü havalimanını üstlenen inşaat şirketleri Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon şimdi de projeye deniz limanı yapmak için Rekabet Kurumu’na başvurdu. 5 ortak yeni havalimanının akaryakıt ihtiyacının deniz yolu ile karşılanması amacıyla liman ve iskele yapma ve işletme faaliyetlerini yerine getirmek üzere ortak bir girişim kurma kararı aldı. 5 ortak yeni havalimanına yakın kıyı şeridine projelendirdiği limana uçak yakıtlarını kentin trafiğine girmeden denizden taşımak istiyor.

***

Dünyanın en büyük uçağını Antalya’ya Türk pilot getirecek

Türk Hava Yolları’nın ana partnerliğinde gerçekleşecek Türkiye’nin ilk havacılık fuarı EurasiaAirshow, 25 Nisan’da kapılarını açıyor. Fuarın en dikkat çeken konusu ise Airbus’ın ürettiği A350-1000. Dünyada sadece bir tane olan özelliği ise büyüklüğü. Dünyanın en büyük yolcu uçağı olan ve yalnızca Katar Havayolları’nda bulunan A350-1000’i, başkent Doha’dan Antalya’ya ise Türk pilot Orkun Şahin getirecek.

2004’ten bu yana Katar’da uçan ve havayolu şirketinde öğretmen pilot olarak görev yapan Orkun Şahin, A350-1000’de ilk ve tek pilot olarak seferi gerçekleştirecek.

7 metre genişliğindeki iskeleti ile A350-1000’in alanı, küçük kardeşi A350-900’dan yüzde 40 daha geniş. A350-1000’de 46’sı business class, toplam 327 koltuk mevcut.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar