Malta’da Türkler'e özel serbest bölge

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Avrupa Birliği’nin en küçük üye ülkelerinden Malta ile Türkiye ticaret köprüsü kurmak istiyor. 470 bin nüfuslu bu ada ülkesinde 558 Türk şirketi var. Bu şirketler arasında en dikkat çekenleri ise Global ve Yıldırım Holding. Her iki Türk şirketi Malta’nın dünyaya açılan iki kapısı olan limanlarını yönetiyor. Bir yandan ticaret bir yandan da turizm limanına sahip Global ve Yıldırım Holding’in yanı sıra inşaat, eğitim danışmanlığı, turizm firmaları da öne çıkıyor. 2002 yılından bu yana Türk şirketlerinin Malta’ya yaptığı yatırım 1.3 milyar dolara ulaşmış durumda. Maltalı iş dünyasının ise Türkiye’de 54 firması bulunuyor. Malta’dan ülkemize gelen yatırım tutarı ise 219 milyon dolar. İki ülke arasındaki ticaret 2016 verilerine göre 278 milyon dolar seviyesindeydi. 2017’de bu rakam 500 milyon dolara ulaştı. Hedefte ise 1 milyar dolar görünüyor.

DEİK Türkiye-Malta İş Konseyi Başkanı Halis Ali Çakmak, “Türkiye’nin iddialı olduğu pek çok sektör için fırsatları bünyesinde barındırıyor. Ayrıca, gümrük duvarlarının indirilmesi ve Türk firmalarının Kuzey Afrika’ya açılabilmeleri için Malta’nın tam zamanı” diyor.

Afrika’ya giriş kolaylaşıyor

Malta’nın büyük fırsatlar sunduğunu ifade eden Çakmak, şu bilgileri veriyor: “Malta’nın AB üyesi olması ve Afrika’nın AB ile olan gümrük muafiyeti anlaşması nedeni ile ülkede Türk serbest bölgesinin kurulması mümkün. Böylece, Türk ürünlerinin kısmi işlem yapılarak “Made in Malta” menşeili olarak Afrika’ya ihracatının gerçekleştirilmesi durumunda Afrika’daki yüzde 40-60 arasındaki gümrük duvarları Türk firmaları için yüzde 20-30'a çekilmiş olacak. Böylelikle Türkiye, ürünlerini Afrika pazarına sunma şansını artırır. Bu anlamda Malta’da Türk serbest bölgesinin hayata geçirilmesi için karşılıklı görüşmeler ve girişimler başlatılmış durumda.” Malta sadece AB’nin değil, Afrika’nın da anahtarı. Rakamlar, bu anahtarın daha çok fırsat kapısını açacağını gösteriyor.

***

Tekstilcilerden moda üslerine ihracat rekoru

Türkiye tekstil ve hammaddeleri sektörü Ekim ayında 175 ülkeye 939 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve tarihi rekorunu da kırmış oldu. Ancak en dikkat çeken bölgeler ise modanın üs diye tabir edilen ülkeleri. Cumhuriyet tarihinin bu rekorunu değerlendiren İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, “Sektörümüz Ocak-Ekim 2018 döneminde 8.8 milyar dolarlık ihracat ile bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.4’lük artış yakaladı. 1 Ocak–31 Ekim döneminde 198 ülkeye tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirdik. İhracat gerçekleştirdiğimiz 198 ülkenin yüzde 73’ünde tekstil ve hammaddeleri ihracatımız arttı. Ocak –Eylül 2018 döneminde hazırgiyim sektörümüz ile birlikte 11 milyar dolar değerinde dış ticaret fazlası verdik” diyor. Modaya yön veren ülkelerin, en çok ihracat gerçekleştirdikleri ülkeler arasında olduğunu belirten Öksüz, “Ocak-Ekim 2018 döneminde İtalya’ya yüzde 1.5’lik artışla 747 milyon dolar, Almanya’ya yüzde 3’lük artışla 726 milyon dolar, ABD’ye yüzde 2.2’lik artışla 501 milyon dolar ihracat yaptık” diye anlatıyor.

Teknik tekstilde 1.4 milyar dolarlık satış

Öksüz’ün verdiği bilgiler arasında teknik tekstildeki artış dikkat çekici. Öksüz, “Teknik tekstilde yüzde 14.1’lik artışla 1.4 milyar dolarlık ihracat, elyaf sektöründe yüzde 22.7’lik artışla 602 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar