Manisa OSB, örnek projelere imza atıyor

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Altyapı olmadan sanayi olmaz... Enerjisi, yolu, suyu olmayan tesiste üretim yapamazsınız. Günümüzde sanayinin altyapı ihtiyacı genellikle organize sanayi bölgeleri (OSB) yoluyla gideriliyor. Kimi OSB’ler talep, kimi OSB’ler de kaynak yetersizlikleri gibi nedenlerle altyapı sorunlarıyla uğraşsalar da, bu sıkıntıları yaşamayan, hatta artık eğitim, sosyal alan gibi üst yapı yatırımları aşamasına geçen şanslı OSB’ler de var. Şans demek çok da doğru değil aslında. Bu başarıda emeği geçenlere haksızlık etmeyelim. 

Manisa OSB de bunların arasında. 959 hektar alanda, 5 kısmında yüzde 100 doluluğa ulaşan bölge, her geçen gün sanayicisine sunduğu hizmetleri çeşitlendiriyor. Altyapı anlamında bir sıkıntısı yok. Bölge yönetiminin en önemli projeleri olarak gördüğü Manisa OSB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 2010 yılında hizmete açıldı. Okul bölge sanayicilerinin kalifiye ara eleman sorununu çözme ve vasıfsız iş gücüne nitelik kazandırma anlamında katkı sunmaya başladı. 

Yeni nesil sanayi bölgeleri kavramının tartışıldığı gönümüzde, Manisa OSB bu konuda örnek olmak istercesine geçtiğimiz günlerde yeni yatırımını da hizmete açtı. MOSPARK adı verilen bu yaşam alanı, bölge sanayicilerinin ve çalışanlarının pek çok ihtiyaçlarını karşılamaları yanında yoğun çalışma temposu arasında nefes alma fırsatı sunacak. Ülkenin pek çok yerinde sanayicilerin altyapıyla ilgili sıkıntılar yaşadığı göz önüne alınırsa, Manisa OSB’deki bu durum hiç de azımsanacak bir başarı değil. 

Geçtiğimiz aylarda Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ile bir görüşme yapmıştık. Kendisi, Manisa’ya son dönemde artan yatırımların birinci nedeninin sanıldığı gibi kentin 3. teşvik bölgesinde yer alması değil, yatırımcı için pek çok alanda cazip fırsatlar sunması olduğunu söylemişti. Şunu eklemişti, “Eski yerinde atölye işleten firmalar, burada fabrika sahibi oldular.” Bu gün Manisa OSB’nin geldiği durumu görünce, bu girişimcilerin sadece bir fabrikaya değil, eğitimden sağlığa, eğlenceden güvenliğe pek çok olanağa da kavuştuklarını görüyoruz. 

1700’lerin sonunda buharlı makinelerin icadıyla başladığı kabul edilen sanayicilik, o günden bu yana çok değişti. Emeği sömüren, doğal kaynakları hoyratça kullanan, çevreye dair en ufak bir kaygı taşımayan ilk işletmeler gerilerde kaldı. Sanayi bölgelerinin bugün geldiği noktayı görmek için de Manisa OSB doğru bir örnek

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar