Manisa OSB’den farklı bir proje: OSB Kent

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Litaratürde sosyal devlet, sosyal belediye gibi bir de “sosyal OSB” kavramı olsa, bu ismi almayı hak eden kurumlardan biri de Manisa Organize Sanayi Bölgesi olurdu. Günümüzde belli oranda doluluğa ulaşmış, altyapı konusunda eksikliklerini gidermiş bütün OSB’ler üyelerinin ve bölge çalışanlarının ihtiyaçlarına yönelik sosyal yatırımlar geliştiriyorlar. Bunlar kimi zaman konserler, tiyatro gösterileri tarzında etkinlikler oluyor, kimi zaman kreş, spor salonu gibi yatırımlar.

Etaplar halinde büyüyen ve şu an 6. etaba gelen Manisa OSB’nin bölge yönetimi de önceliği nicelik yerine niteliğe verdiğinden, bir yandan yeni yatırımlar için alan yaratırken, bir yandan da bölgedeki insan unsuruna yatırım yapıyor. Manisa OSB’nin bu kapsamdaki en önemli yatırımı olarak bölge bünyesindeki meslek lisesini gösterebiliriz. Sanayicinin kalifiye işgücü sorununa merhem olan bu okul, bir yandan da önemli bir sosyal sorumluluk projesi olarak öne çıkıyor.

Türkiye’de bünyesinde meslek lisesi bulunduran pek çok OSB var ama Manisa OSB’nin hazırlıklarını sürdürdüğü OSB Kent’in henüz Türkiye’de bir örneği bulunmuyor. Bu projenin amacı Manisa OSB’de çalışanların konut ihtiyaçlarını gidermek. Son yıllarda Manisa’nın yakaladığı hızlı büyüme ivmesinin itici gücünü Manisa OSB oluşturuyor. Sanayideki hızlı büyümenin sonuçlarından biri de konut açığı. Her gün yüzlerce servis aracı İzmir’den ve Manisa’nın ilçelerinden bu bölgeye personel taşıyor. Bunların bir kısmı kendi tercihleri olarak İzmir’de ikamet ediyorlar ama bir kısmı da Manisa’da uygun koşullarda konut bulamadıkları için sabah-akşam iki kent arasında mekik dokuyorlar.

Manisa OSB yönetimi bölgenin genişlemesiyle ve mevcut sanayinin büyümesiyle birlikte artan istihdam ihtiyacına cevap verebilecek işgücünün bölgeye çekilebilmesi için harekete geçti. Bölgeye yakın yerleşim noktaları oluşturularak yeni konut imkanları sağlanabilmesi için şehrin idari kuruluşları ile işbirliği protokolleri yapma yoluna gitti. TOKİ ve Yunus Emre Belediyesi işbirliğiyle kurulacak ve şu an projelendirme aşamasında olan 2 bin konutluk OSB Kent Projesi de böylece doğmuş oldu.

Bölge çalışanlarına uygun fiyatlarla satılacak olan ve 2 bin ailenin yaşayacağı OSB Kent’in her türlü sosyal donatısı bulunacak. OSB Kent, bölgenin hemen sınırında olacağı için, burada ikamet edenler ulaşımda zaman kaybetmeyecekler. Böylelikle hem ailelerine daha fazla zaman ayırabilecekler, hem de yol yorgunluğu olmayınca işlerindeki verimleri artacak. Yani herkes kazanacak.

Sosyal yatırımlarının çapını insanların temel haklarından biri olan barınma ihtiyacını çözecek projelere kadar genişleten Manisa OSB’nin, bu konuda da diğer bölgelere örnek olmasını umarız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar