Merkez bankaları ve jeostrateji

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Küresel politika belirsizliği tarihi zirvelerinde seyrediyor ve gözler tekrar merkez bankalarında. Hem FED hem de ECB açıklamalarının etkisi ile Dolar Endeksi değer kazanıyor. 

FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanaklarının açıklanmasının ardından bilançoda bu yıl sonlarına doğru daralmanın başlanabileceğine yönelik tartışmalar ön plana çıkıyor. Nitekim FED içerisinde belirgin bir öneme sahip olan New York FED Başkanı Dudley’ın açıklamaları oldukça önemli. Dudley FED’in bilançoyu küçültmeye bu yıl sonlarında başlayabileceğini, küçültmeyle birlikte faiz artırımlarında sadece sınırlı bir duraklama beklediğini ifade ediyor. 

Diğer yandan ECB’nin sözlü yönlendirme ile piyasaları değişikliğe gidebileceği yönünde hazırlamaya başladığına dair sinyaller görüyoruz. Ancak yine de, Draghi’nin geçen haftaki güvercin tutumunu devam ettiren açıklamaları şimdilik bu spekülasyonların önüne geçti.

Bu doğrultuda bu hafta açıklanacak küresel enflasyon verileri önemli. Özellikle Cuma günü belirgin bir yön/sinyal içermeyen ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında Mart ayı enflasyon verisinden gelecek sinyallerin önemli olacağını düşünüyoruz. ABD enflasyonunda sürpriz bir artışa işaret edebilecek rakamlar kritik destek seviyelerinden toparlanan ABD tahvil  faizlerinde yukarı yönlü baskı yaratabilir ve riskli varlıklara yönelik soru işaretlerine neden olabilir.

Ayrıca yaklaşan Fransa seçim anketlerine yönelik haber akışı da tepe görünümü çizen riskli varlıklar açısından önemini koruyor. Son anketlerde de görüldüğü üzere AB karşıtı Le Pen’in bir zafer elde etme olasılığına düşük gözle bakılsa da göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca geçen hafta Suriye örneğinde de gördüğümüz üzere önümüzdeki dönemde jeostratejik gelişmelerin önemini koruyacağını düşünüyoruz. 

Tüm bu gelişmeler ışında BIST-100 Endeksi’nde geri çekilme hareketinde 87.500 puandaki destek seviyelerinin korunacağını düşünüyoruz. Gösterge bonoda ise olumlu seyir için yüzde 11 direncinin kırılması gerektiği görüşündeyiz. Dolar/TL'de de 3.65 üzerinde oluşan  yukarı yönlü riskler devam ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar