Merkez bankalarının değişim süreci

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ

New York FED Başkanı Dudley'nin, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin ve Kanada Merkez Bankası (BoC) Başkanı Poloz'un son açıklamaları merkez bankaları açısından küresel ölçekte bir değişimin öncü göstergeleri niteliğinde. Merkez bankalarının daha şahince sözler sarf ettiği bir süreç söz konusu. Merkez bankacılığının farklı bir evresine girdiğimizi düşünüyoruz.

En basitleştirilmiş şekilde merkez bankacıları, Greenspan döneminden bu yana asimetrik reaksiyon fonksiyonlarını bırakıyor veya en azından değiştiriyor. Dolayısıyla daha önceleri FED'in piyasalar dara düştüğünde kurtarıcı olarak ortaya çıkması anlamında kullanılan “FED put opsiyonu” benzetmesi “FED call, straddle veya strangle” opsiyonlarına dönüşüyor. Bu değişimin zaman içinde değerlendirileceği piyasalarda ise etkileri hemen görünmeyecektir.

Öte yandan, eğer gerçekten de merkez bankaları açısından bir değişim söz konusu ise buradaki motivasyon ne olabilir? Sonuçta küresel ölçekte enflasyon düşük, büyüme ise fena değil. Ekonomiler daha şahince bir tutum yüzünden kötü etkilenecekse neden merkez bankaları günah keçisi olmaya razı olsun? Aslında merkez bankaları için bizce pek çok sebep olabilir. Ancak Avrupa ve ABD tam istihdama yakın. Doğrusal olmayan bir Phillips eğrisine olan inanç, çekirdek ve manşet enflasyonun eninde sonunda yükselişini öneriyor. Bu sebeplerden biri olabilir.

Yahut enflasyon hedeflemeyi amaçlayan asimetrik politikalar varlık fiyatlarını şişirdi ve bu ileride finansal istikrarsızlık riski yaratabilir.Merkez bankacılar şimdi ekonomilerin ve finansal sistemlerin daha dayanıklı olduğunu düşünüyorlar. Böylece, kendilerince piyasa köpükleri ile mücadele etmenin piyasalarda baskı yaratabileceğini ama ekonomilere zarar vermeyeceğini düşünüyor olabilirler.

Eğer merkez bankaları politika değişikliğine gidecekse piyasalar için önümüzdeki yol daha zorlu hale gelebilir.

Piyasalardaki trendlerin olası değişimi ve zamanlaması açısından baktığımızda, trendlerin bir anda tamamen değişeceğini sanmıyoruz. Piyasalarda keskin düzeltmeler olabilir. Bu düzeltmelerin ardından merkez bankalarındaki dönüşümün takip edileceği dalgalı bir döneme girilebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Büyük umutlar 29 Temmuz 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Reflasyon esintisi 05 Mart 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019