Metyx, ABD’de 200 kişilik yeni fabrika kuruyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Metyx Kompozit, 1940 yılından bu yana İstanbul’da konfeksiyon hammaddesi üreten Telateks’in en önemli markası. 2003 yılında kurulan Metyx, önce Tuzla’daki ilk tesisini devreye aldı. Ardından 2012’de Manisa’daki fabrikası üretime başladı. Kompozitte en önemli üreticilerden biri olan Metyx, 2013’de ilk küresel adımını attı ve North American Bus Industries’in (NABI) Macaristan’daki fabrikasını bünyesine kattı ve Avrupa macerası başladı.

2015’te sadece 15 kişiyle başlayan bu tesis, kısa sürede 155 kişiye istihdam sağlar hale geldi.

Şubat ayında da Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, ülkede istihdam sağlayan ve Siemens gibi müşterileri bulunan Metyx’e desteklerinin süreceğini açıklayarak 3 milyon euroluk geri ödemesiz teşvik verildiğini ifade etti. Bu teşvikle 155 olan çalışan sayısı 182’e çıkarılması hedefleniyor.

Tesisin alanı 120 bin metrekare

Kompozitte hızlı ancak sessiz sedasız büyüyen işte bu Türk firması, Macaristan’ın ardından ABD’de önemli bir yatırım için düğmeye bastı. Metyx, Kuzey Carolina’daki Gaston County Ekonomik Kalkınma Komisyonu ile üretim tesisi satın almak üzere bir anlaşma imzaladı. Metyx, 12 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 120 bin metrekarelik alanın ve binaların satın alınması için yatırım gerçekleştirdi.

Üretim tesisi, Charlotte şehrinin yaklaşık 28 kilometre batısında bulunan Ranton, Gaston County’de yer alıyor. Üretimin, 2018 yılının üçüncü çeyreğinin sonuna doğru başlaması bekleniyor. Metyx, ABD’de bu yatırımla 200 kişiye istihdam sağlayacak. Yeni yatırım, ABD ve Kanada’daki rüzgâr enerjisi, deniz, karayolu, demiryolu taşımacılığı ve endüstriyel alanlarda faaliyet gösteren firmalara üretim sağlayacak.

Dünya devlerini hedefliyor

Son birkaç yılda Amerikan pazarına yatırım yapmak ile ilgili düşüncelerinin olduğunu söyleyen Metyx’in Yönetici Ortağı Uğur Üstünel, “Ürün ve hizmet portföyümüzü bu pazara getirmek için artık doğru zamanın geldiğini düşünüyoruz. ABD, gelecekte daha da büyüyeceğini öngördüğümüz bazı kilit sektörler açısından oldukça çekici. Kuşkusuz son derece rekabetçi bir pazar, ancak güçlü ürün ve hizmet yelpazemizle birlikte iş yaklaşımımızın ve deneyimimizin bize yeni işler getireceğine inanıyoruz. Metyx için çok heyecan verici bir zaman. Üretime geçmeyi dört gözle bekliyoruz” diyor.

75 binden fazla kişiye plastik ve kimyasal madde üretimi alanlarında istihdam sağlayan, DowDupont, BASF gibi önde gelen çok uluslu şirketlere ev sahipliği yapan Kuzey Karolina’da ayrıca yaklaşık 700 civarında tekstil şirketi bulunuyor.

Rüzgar türbini, otomotiv yatırımlarına da ev sahipliği yapan bu eyalette Metyx’in kısa sürede önemli işbirliklerine imza atacağı aşikar.

***

Güney Koreli Hana Group’un Başkanı Ankara’ya geldi Başbakan Yıldırım ile görüştü

Hana Financial Group, sadece Güney Kore’nin değil, Asya’nın en önemli kuruluşlarından. Forbes’un 2017 listesinde 9.7 milyar dolarlık marka değeriyle dünyanın en büyük 492’nci şirketi. 288 milyar dolarlık aktifiyle ise 107’nci sırada. Hana, Güney Kore şirketleri arasında da 13’üncü.

Başbakan Binali Yıldırım, Aralık ayında Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen resmi ziyareti sırasında Samsung, LG, Hyundai, DaeWoo, Daelim, POSCO, SK Engineering ve Hanwha ile birlikte görüştüğü şirketler arasında Hana Financial Investmentda vardı.

Nurol ile de görüşme yaptı

İşte o görüşmenin ikinci buluşması 28 Mart’ta Ankara’da gerçekleşti. Hana Financial Investment’ın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre şirketin Başkanı Lee Jin-kook, Başbakan Yıldırım’ın davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. İşlerini Doğu Avrupa pazarıyla genişletmek isteyen Hana’ya bu görüşmede Türkiye pazarındaki fırsatlar hakkında bilgiler verildi. Şirketin sitesinde yer verilen bilgilere göre öncelikli hedef, Türkiye’deki altyapı finansmanı işi.

Koreli şirketin Başkanı ayrıca REPIE Gayrimenkul, Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkan Yardımcısı Mehmet Emre Çamlıbel ve Nurol’un Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı ile de görüştü.

Akbank’la çalışıyor

Kısa bir hatırlatma…

Güney Koreli finans şirketine ait Hana Bank, 2014’te Akbank ile işbirliği anlaşması imzalamıştı. İşbirliği kapsamında iki bankanın karşılıklı olarak müşterilerine bulundukları ülkelerde finansal hizmet ve ürünler sunmaları, üçüncü ülkelerde ortak yatırım ve proje finansmanı yapmaları öngörülüyordu.

***

Ülker’in Godiva’sından 28 bin liralık yumurta

Ülker Ailesi’ne ait Yıldız Holding’in 2007’de satın aldığı Godiva, çikolata dünyasında ilginç tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl vizyona giren Doğu Ekspresi’nde Cinayet filmindeki trenin bir benzerini çikolata ile yapan Godiva, şimdi de Paskalya’ya özel bir tasarıma imza attı. Godiva’nın yaptığı özel çikolata 5 parçadan oluşuyor. Paskalya Yumurtası çeklindeki 4’ü küçük bu çikolata seti, 5 bin sterlin yani yaklaşık 28 bin lira değerinde. Godiva’nın İngiltere’deki Regent Street mağazasında vitrine çıkan yumurta 190 saatte yapıldı. Yumurtalar, yenilebilir altın tozu ve Belçika çikolatalarıyla üretildi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar