“MHP’de muhalefete ve CHP’ye sert, AK Partiye gülücükler...”

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Dünkü AK Parti’de iki senaryoyu ele alan yazım sonrası bazı dostlarım “Diğer partilerde durum ne?” sorusunu yönelttiler. En çok merak ettikleri de MHP’ydi. Onun için o konuda bazı görüşmeler yaptım. Görüşmelerimin muhalefetin değerlendirmelerinin özeti niteliğindeki bir cümleyi, “MHP’de yönetiminden muhalefete, CHP’ye sert, AK Parti'ye gülücükler” yazımın başlığına aldım. Mart 2018 kurultayıyla ilgili ilçe kongrelerinin referandum öncesi başladığını öğrendim. Muhaliflerin partiden kopmamak için direndiklerini, ama 20 Haziran'daki davada sonuç alamazlarsa yeni parti kuruluşunun söz konusu olabileceğiyle ilgili yorumlar dinledim. Muhaliflerin iş birliği arayışlarını sürdürdüklerini öğrendim. Parti genel merkezinin toparlamak için İç Anadolu ve sahil kentlerinde farklı bir söylem içinde olduğu, sokaktati MHP’lilerin düşüncelerinin genel merkezden farklı olduğuna ait bilgiler aldım.

-MHP’den iki bölgeye iki farklı söylem: Muhalifler partideki dağınıklığı sonlandırmak için genel merkezin Orta Anadolu’da Bahçeli’nin 'Hükümette yer almayacağız' açıklamalarına karşın, 'Hükümete bakan verip iktidar ortağı olacağız' propagandasını sürdürürken, Ege ve Akdeniz’de 'Cumhuriyet’in savunucusu biziz' söylemini sürdürüyorlar. 'İktidarın yanlışlarının karşısında olacağız' diyererek genel merkezin iki farklı söylemle parti tabanını toparlamaya çalıştığını öne sürüyorlar.

-MHP merkezindekiler ise 'İktidarın yanlışları karşısında biz varız. Geçmişteki tavrımız bunun referansıdır. Bu dönemde de Varlık Fonu konusundaki tutumumuz bunun sürdüğünü gösteriyor' diyorlar.

-2018 Mart Kurultayı için partide ilçe kongreleri referandum öncesi başladı. Medyaya fazla yansımayan kongrelere Genel Merkez ağırlığını koyuyor. Muhalefeti kongre iptalleri ve bazı yöntemlerle engelliyor. Çatalca’da bir muhalif ayağından vuruldu. Alparslan Türkeş’in torunu Onurhan Homriş ise katıldığı kongrada delegelikten çıkarıldı. Son Türkeş ismi de silinmiş oldu. Görüldüğü kadarıyla, genel merkez, 2018 Mart Kurultayı'na muhalefetsiz gitmeye yönelik ortamı hazırlıyor.

-Muhalefet ise bir yandan aralarındaki iş birliklerini sürdüren dirsek teması içersindeler. 20 Haziran’daki mahkemeden bekledikleri sonucu alamazlarsa, yeni parti oluşumuna gidecekler.

-MHP Genel Merkezi bu dönemde politik duruşunu siyasi mülahazalar değil, ekonomik konularda değerlendirmeleriyle, ülke değerlerine sahip çıkarak, devletin sübabı olduğunu ortaya koyacak bir siyaset izleyecek.

-MHP’nin sokaktaki seçmeni dinamik bir politika izlenmesini istiyor. Siyasal ve ekonomik sorunlarla yakından ilgililer. Dış politika olaylarına da ilgi duyuyorlar. Bu alanlarda parti politikasının oluşturulmasını istiyorlar.
Bakalım sohbet ettiğim MHP’lilerden dinlediklerimin özetini aktardığım, yukarıda sıraladığım söylemleri ne sonuç verecek? Bekleyelim görelim...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar