Millennials Reklamlarda Hakikilik arıyor

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Pazarlama dünyasının en büyük sorunu gençlere erişememek. Reklamlardan kaçmayı çok iyi bilen bu kitlenin dikkatini çekebilmek çok büyük önem arz ediyor. Stackla tarafından hazırlanan “2017 Consumer Content Report: Influence in the Digital Age” başlıklı rapor bu konuda önemli ipuçları sunuyor:

1. Tüketicilerin yüzde 86’sı markaları seçerken onların iletişimindeki samimiyete göre karar verdiğini belirtiyor. Millennials grubunda hakikilik aradığını belirtenlerin oranı yüzde 90’a kadar çıkıyor.

2. Buna karşın, markalar tüketicilere erişen içerik yaratmada pek de başarılı olmuyorlar. Tüketicilerin yüzde 57’si, her iki markadan birisinin hakiki içerik üretmediğini düşünüyor.

3. Her üç Millennials’dan birisi, samimi bulmadığı markaları sosyal medyada izlemeyi bıraktığını bildiriyor.

4. Millennials’ın yüzde 60’ı markaların tüketiciler tarafından ürettilen içeriğini hakiki bulduğunu belirtirken, markaların ürettiği içeriği beğenenlerin oranı yüzde 20’lerde kalıyor.

5. Tüketicilerin yüzde 52’si, ayda en az bir kez sosyal mecrada beğendiği bir marka hakkında paylaşım yaptığını belirtiyor.

6. Bu bağlamda, markaların iletişimlerini tasarlarken, tüketicilerin onlar için içerik yaratmasını sağlayacak bir zemin oluşturmaları bir zorunluluk. Samimi olmanın yolu, müşterilerle elele çalışmaktan geçiyor.

Kent markası inşasında doğru formül

Didim Belediyesi, 20-23 Nisan tarihlerinde, Türkiye’nin ilk ve tek Vegan Festivali’ni bu yıl ikinci kez düzenledi. Paneller, konuşmalar, konserler ve Didim halkının hazırladığı Vegan lezzetlerle Festival çok başarılı geçti. Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, gastronomi turizminin yükselmekte olduğu gerçeğinden yola çıktıklarını, bu yüzden bir beslenme felsefesi olan Vegan Festivali fikrine yöneldiklerini söyledi. Konuşmasında değindiği noktaların tümü Didim’in DNA’sını yansıtan özelliklerdi. Bu cümleleri kısaca özetlemek istiyorum.

1. “Didim’in köylerinde tarım yapılıyor. Bu yerel üreticileri yüreklendirmek için Didim’de organik köylü pazarı kurduk. Köylüye ek gelir imkanı sağladık.”

2. “Kentler kendilerini güzelleştirmek için yarışıyor. Ancak çiçekler yüzbinlerce adet kullandığınız zaman çok pahalı, biz de Didim Belediyesi olarak kendi seramızı kurduk. Şu anda Didim’de gördüğünüz için bütün çiçekleri biz ürettik. 250 bin adet de Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne sattık. Böylece köylerde yaşayan kadınlara istihdam sağladık.

3. “Mübadil Lezzetler adı altında bir kitap çıkardık. Bu kitapta yörenin kadim lezzetlerini ortaya çıkarmaya çalıştık. Vegan Festivali ve bu kitap dışında, gastronomi alanındaki çalışmalarımız devam edecek. Geçen sene Vegfest’e 60 bin ziyaretçi gelmişti, bu yıl 200 bin kişi bekliyoruz. Festivalin kendi ekonomisini yaratmasını hedefliyoruz. Köylü kadınları vegan beslenme konusunda iki yıldır eğitiyoruz. Geçtiğimiz yıl, Vegfest’te tezgah açan tüm köylülerimiz festivalden mutlu ayrıldı, kendileri için iyi para kazandılar çünkü.”

4. “Milet’te eski çağların ünlü filozofu ve matematik bilgini Miletli Thales için “Matematik ve Felsefe” buluşmaları yaptık. Bu yıl yaz aylarında ekonomi üstüne bu buluşmanın üçüncüsü gerçekleştirilecek. 1-14 Ağustos arasında Yazarlar Festivali yapıyoruz. Bu festival 14-15 yıldır devam ediyor.”

Keşke daha çok gülsek

Signal White Now serisi yeni reklam filmi yayına başladı. Signal, “Herşey 1 Gülüşüne Bakar” diyerek, herkesi hayata bembeyaz bir gülüşle bakmaya davet ediyor. Filmde trafikte yollar, iş görüşmesinde kapılar, beyaz sayfalar, arkadaşlarla sırların anahtarını gülümsemek açıyor. Keşke film ilham kaynağı olsa, dişlerini az fırçalayan halkımız biraz diş bakımına önem verse ve daha çok gülse.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar