Mobilyada alın teri tamam, şimdi akıl teri dökme vakti

Hatice ŞİMŞEK
Hatice ŞİMŞEK KAYSERİ hatice.simsek@dunya.com

Türkiye’de üretilen yumuşak grup mobilyanın neredeyse yarısı Kayseri’deki atölye ve fabrikalardan çıkıyor. Kent ekonomisi için önemli yer tutan sektörde, üretimden satışa yaşanan sorunlara çare olabilecek projeler üzerinde çalışılıyor. Bunlardan en önemlilerini ise Kayseri Marangozlar ve Mobilyacılar Odası'nın, Orta Anadolu Kalkınma Birliği ile Kocasinan Belediyesi'nin desteğini alarak etap etap hayata geçirdiği Kayseri Uluslararası Mobilya Sarayı’nı (KUMS) içine alan Mobilyakent ve Mobitek projeleri oluşturuyor. Kısaca hatırlatmakta fayda var; Kayseri’de mobilya sektöründe dağınık şekilde üretim yapan özellikle mikro ölçekli mobilya firmalarının üretim ve satış yerlerini bir araya getirme amacıyla 2011 yılında Mobilyakent Projesi’nin adı kondu .Üreticiler için 200 metrekare ile 1000 metrekare büyüklükteki 700 işyeri için TOKİ ile anlaşıldı. Projenin ikinci ayağında Avrupa’nın en büyük mobilya ve dekorasyon AVM’si olma iddiasını taşıyan ve 250 mobilya markasına ev sahipliği yapacak Kayseri Uluslararası Mobilya Sarayı yer aldı. AB hibesi ile devam eden ve üreticilere son teknoloji ortak makine parkuru sunmayı amaçlayan MOBİTEK projesi ile sektörün modern üretim alanına kavuşması amaçlandı.

Belirttiğim projelerin tahminlere göre önümüzdeki yıl tamamen faaliyete geçmesi planlanıyor. Sektörün odağında ise şu sıralar KUMSmall AVM yer alıyor. Önümüzdeki yıl nisan ayında açılacak AVM’ye sadece Kayseri’den değil uluslararası önemli markaların da gelmesi için görüşmeler yapılıyor. 1 milyon 350 bin metrekare alan üzerine kurulan AVM, şimdiden sektöre önemli bir ivme kazandıracak gibi gözüküyor. Sektörde faaliyet gösteren firmalar da projeye emek verenler de son derece heyecanlı. Bir bölüm yansıtmak gerekirse;

Projenin emekçilerinden biri olan Kayseri Mobilyacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Erciyes Yapı Kooperatifi Genel Müdürü Ercan Sarıkaya, Kayseri Mobilyacılar Odası olarak Türkiye'de üretimi çözdüklerine inandığını dile getirerek; "Üretimde katma değerli, iyi tasarımlı ürünler yok. Yani alın terini çözdük akıl teri eksikliğimiz var. Biz üyelerimize ürünlerini katma değerli hale getirecek ve pazara sunabilecek karma AVM konsepti geliştirdik. Bu şehrin sanayisinde üretilen ürünlerin ön plana çıktığı yeni bir konsept olacak” dedi.

Kumsmall AVM Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Mehmet Akkaş ise projenin Kayseri’yi cazibe merkezi haline getireceğine işaret ederek, “Türkiye'deki mobilyanın yüzde 50'si Kayseri'de üretiliyor. Dolayısıyla bu mobilyacıların ürünlerini sergileyeceği bir merkeze ihtiyacı var. Ürettiğimiz ürünleri daha iyi şartlarda sunabilmenin bizim için bir ihtiyaç olduğunu düşündük ve bu projeyi hayata geçirmeye karar verdik. Avrupa ve Türkiye’nin en büyük ve dünyanın ise en büyük ikinci alışveriş merkeziyiz. Mobilya üreticilerinin tamamı projeye büyük destek veriyor. Bu projede Mobilyacılar Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Odası'yla beraber hareket ediyoruz. Projede ağırlıklı olarak Kayserili üreticiler olacak. Ama diğer illerden de üreticiler yer alıyor. İlerleyen dönemde yapılacak tanıtım çalışmalarıyla yurtdışından da üreticileri bekliyoruz. Kayseri'de bu konuda öncü bir şehir. Bundan sonraki süreçte bu projeyle birlikte Kayseri'nin cazibe merkezi olmasını bekliyoruz. Birlikte hareket edersek bunu başaracağımızı düşünüyorum” dedi.

Mobilya sektöründe büyük fabrikalarda gerçekleştirdiği seri üretimle önemli bir avantaja sahip olan Kayseri’de küçük ve mikro ölçekli şirketleri de daha aktif hale getirecek, belki de büyük ölçekli şirketlerle iç içe olmalarını sağlayacak bu projenin doğru yönetilerek amacına ulaşması sektör adına önem taşıyor. Bu sektörde heyecan yaratacak yeni projelerin de yapılmasını teşvik edecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar