Monrol'de kaptan Eczacıbaşı oluyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Eczacıbaşı Grubu, sağlıktaki en önemli yatırımında dümenin başına geçiyor. 2008'de Bozlu Holding ile yüzde 50'şerlik hisse yapısıyla ortak kurulan Eczacıbaşı- Monrol'de yönetim Eczacıbaşı'nın oluyor. Eczacıbaşı Grubu, Eczacıbaşı-Monrol Nükleer Ürünler şirketindeki Bozlu'ya ait hisseleri devralmak ve tek kontrolü sağlamak için Rekabet Kurumu'na dün başvurdu. Anlaşma onaylanırsa Eczacıbaşı, şirketin yönetimini üstlenecek.

5 ülkede 11 fabrikası var

Türkiye nükleer tıp sektörünün gelişmesine öncülük eden Eczacıbaşı- Monrol'ün 300'den fazla çalışanı bulunuyor. Gebze, Ankara, Adana, İzmir, İstanbul, Antalya ve Malatya'da 7; Romanya, Polonya, Bulgaristan, Mısır'da da 4 tesisi bulunan Eczacıbaşı Monrol, nükleer tıp merkezlerine hizmet veren ilk üretici Türk firması olarak biliniyor. Eczacıbaşı- Monrol, bu tesislerin yanı sıra, Kuveyt, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan ve Ankara'da siklotron tesislerini işletiyor.

ABD'deki şirketi Bozlu'ya sattı

Eczacıbaşı Grubu, bu işlemle ilgili attığı ilk adımı pazartesi güni Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda açıklamıştı. O açıklamada “Şirket sermayesinin yüzde 49,99'una sahip olunan Eczacıbaşı- Monrol Nükleer Ürünler Ticaret ve Sanayi A.Ş.'nin sermayesinin tamamı nakden karşılanmak üzere 25 milyon liradan 125 milyon TL'ye artırılmasına karar verilmiştir. Eczacıbaşı-Monrol'ün sermayesinin yüzde 50'sini oluşturan B Grubu pay sahiplerinin (Bozlu Holding A.Ş., Şükrü Bozluolçay ve Uğur Bozluolçay) rüçhan haklarının yüzde 85'ini kullanmayacaklarını bildirmesi sebebiyle artırılacak sermayenin yüzde 92.5'i şirket tarafından taahhüt edilecektir” denmişti.

Hatırlanacağı üzere Eczacıbaşı- Monrol'ün ABD'de kurulu şirketi Capintec'i geçen yıl eylül ayında ortağı Bozlu'ya 25 milyon TL bedelle satmıştı. Eczacıbaşı- Monrol'ün yıllık cirosu 100 milyon liranın üzerinde.


Hollandalılar, PTS'nin yüzde 45'ini aldı

Son birkaç yıldır lojistik alanında Türkiye'nin önde gelen şirketleri ya el değiştiriyor ya da yeni firmalar ofisler kurarak pazara adım atıyor. Japon Hitachi ile Yusen, Avustralya'dan Toll Global, Almanya'dan Kühne- Nagel, Güney Kore'den CJ Logistic Corporation bu pazarın en hızlı şirketleri olarak öne çıktı. Lojistik devlerinin Türk taşımacılığındaki büyümesi yerli ve yabancı fonların da ilgisini çekmeye başladı.

Körfez piyasasının en önemli fonlarından Dubai merkezli Abraaj, geçtiğimiz ay Hollanda'da kurduğu Turklogistics B.V adlı şirket kanalıyla sektörün öncü isimlerinden Netlog'a ortak oldu.

2 ayda 3 fon girdi

Ardından Turkven sıraya girdi ve yine Hollanda'da Mirage Cargo B.V adlı fir firma kurdu. Turkven'in Mirage'ı ise yine taşımacılık sektörünün köklü markalarından MNG Cargo'nun tamamını aldı. İşte bu fonlara bir yenisi daha eklendi. Genral Consumer Goods B.V adlı şirket pazarın önemli oyuncularından Paket Taşımacılık Sistemleri; sektördeki adıyla PTS Worldwide'a ortak oldu. Hollanda'da kurulu Genral Consumer Goods B.V adlı şirket, Paket Taşımacılık Sistemleri'nin yüzde 45'ini firmanın kurucuları Murat Öztermiyeci ve Hamdi Türker'den satın almak için masaya oturdu. Edindiğim bilgilere göre bu kez Amsterdam merkezli Genral yine bir fona ait. Ancak bu fon diğerleri gibi Türkiye veya Dubai merkezli değil yüzde 100 Hollandalı. Ülkenin en önemli fonlarından biri. Ancak anlaşma sonuçlanmadığı ve gerekli resmi izinler alınmadığı için gizlilik anlaşmasından dolayı ismi saklanıyor. Lojistik sektörüne son 2 ayda giren üçüncü fonun aldığı PTS Worldwide'dan biraz bahsetmekte fayda var.

Sektörün ilk yerlisi

1997 yılında kurulan PTS Worldwide Express, uluslararası ekspres kurye taşımacılığı alanındaki ilk Türk markası olma özelliğine sahip. Karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu, intermodal taşımacılık modellerini de kullanan PTS, 220 ülkeye express kurye gönderimi yapıyor. Şirketin Almanya'da da bir ofisi bulunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar