Muafiyet beklenen vizeye Rusya'dan zam

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Rusya, vize ücretlerine yüzde 30'u aşan bir zam kararı aldı. 3 Şubat 2019 itibarıyla daha önce ham hali en düşük 60 dolar olan vize ücretleri 80 dolara çıkarıldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın sosyal medyadan duyurduğu bilgilere göre Rusya'ya tek girişli ham vize ücret bedeli 80, çift girişli vize bedeli 128 dolar olacak. Multi adı verilen çoklu bize giriş bedeli ise 240 dolar olarak belirlendi.

Eğer vizenizi hızlı almak isterseniz belirlenen fiyatın iki katını ödemek zorundasınız. Zamlı vize ücretleri her ülkeye uygulanmayacak. Yeni vize tarifesi AB ülkelerinin yanı sıra Lihtenştayn, İzlanda, Norveç, Çin, İsviçre ve Japonya'yı kapsamıyor.

Bir diğer anlamda Rusya, son dönemde en önemli müttefiki olan Türkiye'ye uyguladığı vizeyi kaldırmak yerine, ücretlerini artırma kararı alırken, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana barış anlaşmasını imzalamadığı için teknik olarak "savaş" halindeki Japonya'ya vize zammı yapmayacak. Putin'in masasında imzayı bekliyor

Türkiye'ye vize uygulaması ile ilgili kısa bir hatırlatma yapmak gerekiyor. Bilindiği üzere 2015'te Rus savaş uçağının düşürülmesi ile birlikte yakınlaşan Ankara-Moskova arasındaki ilişkiler bir anda koptu. O döneme kadar iki ülkenin vatandaşları seyahatlarını vizesiz ve sadece pasaportla yaparken, Rus savaş uçağının düşürülmesi ile birlikte bu karar Rusya tarafından iptal edildi.

Özellikle S-400 Savunma Sistemleri'nin alınması, Suriye konusunda mutabık kararlar ile birlikte Rusya tarafından yumuşama sinyalleri geldi. Türk turizminde önemli bir yeri olan Rus turist sayısındaki keskin düşüş bir anlamda yerini rekorlara bıraktı. Her ne kadar ikili ilişkiler gelişse de, hükümet liderleri sıkça görüşse de son 1 yıldır vizesiz seyahatin kaldırılması hayata bir türlü geçmedi. Geçtiğimiz hafta Moskova'da Devlet Başkanı Putin ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sürecin son aşamaya geldiğini belirterek, "Putin'in imzasını bekliyor" açıklamasını yaptı.

Türkiye ne vize uyguluyor, ne de ücret alıyor

Peki iki ülke arasında vize rejimi ne durumda?

Türkiye ve Rusya arasında vizede mütekabiliyeti yok. Türkiye, Rus vatandaşlarına vize uygulamıyor, ücretini de almıyor. Rus vatandaşları istediği zaman Türkiye'ye vizesiz gelebiliyorlar.

Geçen yıl Türkiye'yi tatil için tercih edenlerin sayısı 5.9 milyonu aşmış durumda.

Rusya ise hususi ve hizmet pasaportuna bile vize istiyor. Türkiye vatandaşlarına en fazla 15 günlük turist vizesine izin veriyor. Bundan dolayı geçmişte 400 binlere yaklaşan Türk turist sayısı geçen yıl 200 bin seviyelerine kadar gerilemiş durumda.

60 dolarlık minimum vize ücreti ile Rusya, Türk turistlerden en az 12 milyon dolar gelir elde etti. Eğer Türkiye, Moskova'ya mütekabiliyet uygulayıp, Rus turistlerden vize ve ücretini aynı rakamda alsaydı en az 360 milyon dolar gelir elde edecekti.

Türkiye, vizesiz geçişin Putin tarafından imzalanmasını bekliyor. Bir yandan da Rusya, yakın dostu Türkiye'ye olan ücreti artırmakla meşgul.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar