Müzik çaldığı ettiği müddetçe dansa devam…

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Güzel bir yaz gecesi. Bir açık hava partisindeyiz. Ev sahibi çok iyi hazırlanmış. Yiyecek ve içecekler çok özel. Müzik kaliteli. Çoğunluğu genç ve güzel davetliler pistte dans ediyor ve anın tadını çıkartıyor.

Fed ve ECB’nin birlikte düzenlediği “Parasal Gevşeme” partisi ne kadar sürecek bilmiyoruz. Ama davetlilerin keyfi yerinde. Kimse partiden ayrılmayı düşünmüyor. Müzik devam ettiği müddetçe dansa devam edecekler.

Uzun süredir kesintisiz büyüyen ABD ekonomisinden yorgunluk sinyalleri geliyormuş. Kim demiş? Avrupa ekonomisinin durgunluğa girme ihtimali artıyormuş. Hadi oradan! Başkan Trump dış ticaret yaptırımlarını yaklaşan başkanlık seçimlerinde silah olarak kullanmak istiyormuş. Yok artık!

Geç bunları anam babam geç bunları….Biliriz biz ekonomiyi... Fed gerekeni yapar. Temmuz ve eylülde 2X25 baz puan faiz indirimi. Yetmezse aralık ayında devam eder. ECB geri mi kalacak? Eylülde 10 baz puan indirim ile perdeyi yeniden açar. Gerekirse bilançosunu büyütür.
Beklentiden daha güvercin Fed ve ECB açıklamaları sonrası küresel piyasalardaki parti ne kadar sürecek bilmiyoruz. Tek bildiğimiz. Gelişmekte olan ülke varlıkları için yeni bir fırsat penceresinin açıldığı.

G10 ekonomileri devlet tahvillerinin yeni dipler yaptığı, eksi faizli devlet tahvillerinin 12 trilyon dolara ulaştığı bir ortamda gelişmekte olan ülke varlıkları yüksek getirileri ve ucuz değerlemeleri ile cazip konumda.

Uygulanan popülist politikalar ve ABD ile yaşanan S-400 gerginliği yüzünden Türkiye açılan fırsat penceresinden bugüne kadar yararlanamadı. Venezuela, Arjantin, Yunanistan gibi riski yüksek ülke varlıklarına nur yağarken, Türkiye varlıklarına giriş sınırlı düzeyde kaldı.

Ama bu durumu değiştirmek bizim elimizde. İstanbul seçimleri sonrası popülist politikaları geride bırakacak bir Türkiye, S-400 savunma sistemi alımına ABD’yi rahatlatacak bir çözüm de bulabilirse yeniden küresel sermaye için cazibe merkezi haline gelebilir. Yeter ki doğru politikaları uygulamaya başlayalım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019