Nani ve Fernandao görev yerlerine

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Şampiyonluğun güçlü adaylarından Fenerbahçe, 20. haftada Antalya deplasmanında ter dökecek. 46 puanla zirvede yer alan sarı-lacivertliler, cuma akşamı kazanarak iki maçı eksik ve sahaya Pazar akşamı çıkacak Beşiktaş üzerindeki puan baskısını sürdürmek isteyecekler. Yaptığı kapsamlı transfer hamlelerine rağmen futbol ve puan anlamında istikrarsız bir görüntü çizen Antalyaspor ise güçlü rakibinden puan almayı ve lig yarışında moral kazanmayı hedefliyor. Lige flaş bir giriş yapan kırmızı-beyazlı ekip, bugün sahip olduğu 21 puanla 14. sırada ve çok yakından olmasa da düşme hattının sıcaklığını hisseder durumda.

Her zaman yaptığımız gibi “Haftanın Maçı” olarak seçtiğimiz Antalyaspor – Fenerbahçe karşılaşmasıyla ilgili olarak da takımların iç saha / deplasman performanslarına göz atacağız. Bu haftaya kadar sahasında maç başına 1.4 puan ortalaması tutturan Antalyaspor’un deplasman performansı ise 0.78 puana tekabül ediyor. Öte yandan bu verilerin sadece rakamlardan ibaret olmaması adına Antalyaspor’un rakiplerine de göz atmalıyız. İç sahada oynadığı 10 maçın sadece 2’sini mağlubiyetle kapatan kırmızı-beyazlı ekip, Beşiktaş ve Başakşehir maçlarından puansız ayrılmıştı. Antalyaspor’un içeride kazandığı maçlar ise Gençlerbirliği, Eskişehirspor ve Mersin İdman Yurdu karşılaşmaları idi. Bu rakiplerin dönemsel performanslarını Antalyaspor’un fikstürü ile çakıştırdığımızda ortaya şöyle bir sonuç çıkıyor: Kırmızı-beyazlıların sahasında kazandığı üç maçta da rakipler kriz döneminde idiler. Rakip Fenerbahçe olunca bu çıkarım epey önemli hale geliyor. Sahasında 13 gol bulan Antalyaspor, kalesinde de 13 gol gördü. Fenerbahçe’nin deplasman karnesi ise 9 maçta alınmış 20 puanı gösteriyor. Dış sahada Beşiktaş’a 3-2 mağlup olan Fenerbahçe, Rizespor ve Gaziantepspor maçlarından da gollü beraberliklerle ayrılmıştı. Bu neden önemli? Zaman zaman ofansif yönde tıkanan sarı-lacivertlilerin, kalelerinde gol gördükleri maçlarda fazlasıyla zorlanabildiklerini gösterdiği için. Antalyaspor’un verimsiz de olsa önemli gol silahlarına sahip olduğunu hatırlayacak olursak, bu durum en azından kâğıt üzerinde Fenerbahçe açısından bir tehdit. Eto’o, MBilla, (forma giymesi durumunda) Emrah ve Lazarevic bu anlamda bireysel becerileriyle sarı-lacivertli savunmanın başını ağrıtabilecek isimler.

Fenerbahçe’de bu karşılaşmada cezalı olan Simon Kjaer forma giyemeyecek. Abdoulaye Ba, Gökhan Gönül, Hasan Ali Kaldırım ve Ertuğrul Taşkıran’ın tedavilerine devam ediliyor. Ev sahibi Antalyaspor’da ise karşılaşma öncesi önemli bir eksik bulunmuyor. Şahsi kanaatim Fenerbahçe’nin sezon başından bu yana ofansif performansa en fazla ihtiyaç duyduğu karşılaşmayı oynayabileceği yönünde. Bilinen savunma kalitesi muhtemel eksiklerden dolayı sallantı yaşayacak olursa, bu durumun gol noktalarında telafi edilme zorunluluğu doğabilir. Bu noktada Fenerbahçe’nin şansı Antalyaspor takımının ofansif anlamda formsuz bir dönemden geçmesi olabilir. Kırmızı-beyazlılar oynadıkları son dört lig maçında sadece bir gol atarlarken, kupada da benzer bir görüntü verdiler. Bugüne kadar çizdiği performansla Antalyaspor’un sadece savunarak Fenerbahçe’den puan almasının imkânsıza yakın olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla etkin biçimde gol arayacaklardır. Nani, Fernandao, van Persie gibi isimler ağırlık koyacak olurlarsa Fenerbahçe sahadan istediğini alarak ayrılır.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE20. HAFTAYA BAKIŞ

Beşiktaş – Gaziantepspor 
Uzun aradan sonra Beşiktaş lige dönüyor. Siyah-beyazlılarda Tolgay Arslan’ın da takımla çalışmalara başlamasının ardından önemli bir eksik kalmadı. Ara transferde 8 oyuncu gönderip 9 futbolcuyu kadrosuna katan Gaziantepspor’da ise Arokoyo ve Elyasa’nın sakatlıkları bulunuyor. İçeride oynadığı karşılaşmalarda maç başına 2 gol bulan Beşiktaş, yine etkili hücum gücüyle maça ağırlığını koyabilir. Gaziantepspor oyun anlayışı olarak geride kalabalık biçimde bekleyip kontra kovalayacaktır. Kupada Galatasaray’a karşı uzaktan iki gol yiyince açılıp bu planları sekteye uğramıştı. Bu nedenle Beşiktaş ilk golü bulması halinde önemli bir avantajı eline geçirir. Karşılaşmanın düğümü kanatlarda çözülecek gibi görünüyor.

Galatasaray – Torku Konyaspor 
Lider Fenerbahçe’nin 13 puan gerisine düşen Galatasaray’ı yine zor bir maç bekliyor. Futbolcuların maça motive olmaları güçleşebilir. Sarı-kırmızılılarda Semih, Hamit, Podolski ve Denayer’in tedavilerine devam ediliyor. Hakan Balta kart cezalısı. Konuk Konyaspor’da maç öncesi önemli bir eksik bulunmuyor. Sarı-kırmızılı takımda Sinan Gümüş’ün yükselen formuna Burak, Sneijder gibi isimler katılacak olursa, kademeli Konyaspor savunmasını geçmek çok problem olmayacaktır. Öte yandan orta alan ve savunma yapılanması yüzünden Galatasaray’ın sahadan gol yemeden ayrılacağını söyleyebilmek de çok kolay değil. Bu analiz bizi iki takımın da gol atacağı bir karşılaşmaya götürüyor. 

Bursaspor – M.Başakşehir 
Kupada Amed Sportif karşısında şok yaşayan Bursaspor, ligde yükselişini sürdürmek istiyor. Yeşil-beyazlılarda Sivok, Aziz ve Tomas Necid’in hafif sakatlıkları var. Başakşehir takımında ise Mahmut Tekdemir sarı kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Hamza Hamzaoğlu ile birlikte oyun anlayışını değiştiren Bursaspor, ofansif anlamda daha etkili bir görüntü veriyor. Başakşehir takımında Badji’nin ayrılması ve Mahmut’un cezası nedeniyle defansif kurguda bir sıkıntı yaşanacak mı bunu hep birlikte göreceğiz. Açıkçası Bursaspor’un savunma kurgusu sağlam takımlara karşı zorlanabileceğini düşünüyorum. Bu yüzden Başakşehir’in maçtan puan çıkarması beni şaşırtmaz. Gollü bir maç izleme ihtimalimiz yüksek.

Akhisar Bld. Spor – Trabzonspor 
Kupada karşılaşan iki takım bu kez ligde kozlarını paylaşacaklar. Ege temsilcisinde Grbic ve Rodallega’nın tedavilerine devam ediliyor. Trabzonspor’da ise yeni transfer Güray ile birlikte Aykut, Mustafa, Bosingwa ve Mehmet Ekici’nin sakatlıkları var. Luis Cavanda da sarı kart cezası nedeniyle oynayamayacak. Açıkçası Trabzonspor’un toparlanma süreci biraz daha uzayacak gibi. Zaman zaman saman alevi misali ışık verebilirler ancak takım halinde üst düzey performans göstermeleri şimdilik zor görünüyor. Ligin disiplinli ve organize takımlarından biri olan Akhisar Belediyespor’un bu maçtan puan ya da puanlarla ayrılma ihtimalini yüksek görüyorum.

Kasımpaşa – Gençlerbirliği 
31 puanla altıncı sırada bulunan Kasımpaşa’nın rakibi, İbrahim Üzülmez’in takımın başına geçmesiyle birlikte çıkışa geçen Gençlerbirliği. Lacivert-beyazlı takımda Orhan Şam, Eren Derdiyok, İsmail Ayaz ve Scarione’nin çeşitli rahatsızlıkları söz konusu. Başkent temsilcisinde ise Stancu, Serdar ve Selçuk Şahin’in tedavilerine devam ediliyor. Karşılaşmada tempoyu Kasımpaşa’nın belirlemesini bekliyorum. Gençlerbirliği öncelikle savunma güvenliğini sağlamak isteyecektir. Bu karşılaşma İbrahim Üzülmez ve Gençlerbirliği açısından tam bir sınav olacak. Her şeye rağmen dengeli takım yapısıyla Kasımpaşa bir adım önde görünüyor.

Osmanlıspor – M.Sivasspor 
Ligde Galatasaray’ı mağlup ederek sükse yapan Osmanlıspor’un rakibi düşme hattında yer alan Sivasspor. Ev sahibinde kaleci Artur’un sakatlığı sürüyor. İyileşme dönemine giren Mehmet Güven ve Szukala takımla çalışmalara başladılar. Aminu Umar sarı kart cezası sebebiyle forma giyemeyecek. Sivasspor’da ise Beykan Şimşek son lig maçında kırmızı kart görmüştü. John Boye ve Barrales’in tedavilerine devam ediliyor. Karşılaşmanın orta alanda kilitlenmesi kuvvetle muhtemel. Her iki takım da oyun anlayışları itibariyle risk almayı sevmediğinden, ilk gol gelene kadar açık futbol izlememiz pek mümkün görünmüyor. Sivasspor rakibini kendi silahı olan kontrataklarla avlayabilirse sahadan istediğini çıkarır. 90 dakikanın kısır bir skorla (3 golden az) bitmesi ihtimalinden söz edebiliriz.

Kayserispor – Mersin İdman Yurdu 
22 puanlı Kayserispor’un 20. haftadaki rakibi ligin dibine demir atan Mersin İdman Yurdu. Sarı-kırmızılılarda Diego Biseswar, Zeki Yavru ve Deniz Türüç kart cezalısı. Cem Can ve Derley’in sakatlıkları bulunuyor. Mersin temsilcisinde ise Milan Mitrovic cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Sadiku’nun iyileşip takıma dönmesiyle birlikte konuk takımda önemli bir eksik kalmadı. Kupa için verilen arayı Antalya’da kamp yaparak değerlendiren Mersin İdman Yurdu antrenmanlarda hırslı görüntüsüyle dikkat çekti. Rakiplerinin eksiklerinden de yararlanarak lige yeni bir başlangıç yapmak istiyorlar. 20.haftada bir sürpriz yaparlarsa bu beni şaşırtmayacak.

Çaykur Rizespor – Eskişehirspor 
Ligde oynadığı son iki maçı kaybeden Çaykur Rizespor, kötü gidişe son vermek için bu maçı hedef seçti. Kweuke’nin de hızla iyileşmesi sonrası Karadeniz temsilcisinde önemli bir eksik kalmadı. Ara dönemde 13 futbolcu transfer eden Eskişehirspor’da ise Emre Güngör kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Kaleci Ali’nin sakatlığı sürüyor. Çaykur Rizespor maç başına 2 gol ortalamasıyla iç sahada ofansif anlamda başarılı bir görüntü çiziyor. Eskişehirspor’un da düşme hattından uzaklaşmak için seri galibiyetlere ihtiyacı var. Üstelik kadrolarında Bokila, Nadir Çiftçi, Meye, Kulash, Emre Güral ve Pinto gibi forvetler bulunuyor. Mevcut şartlar altında oynanacak maçta 3 ya da daha fazla gol izlememiz olası.

MAÇ PROGRAMI

5 Şubat 2016 Cuma
19.00    Osmanlıspor – M.Sivasspor 
20.00    Antalyaspor – Fenerbahçe 

6 Şubat 2016 Cumartesi
13.30    Kayserispor – Mersin İ.Y.
16.00    Bursaspor – M.Başakşehir 
19.00    Galatasaray – Torku Konyaspor 

7 Şubat 2016 Pazar
13.30    Ç.Rizespor – Eskişehirspor 
15.00    Akhisar Bld. Spor – Trabzonspor 
19.00    Beşiktaş – Gaziantepspor 

8 Şubat 2016 Pazartesi
20.00    Kasımpaşa – Gençlerbirliği 

HAFTAYA BAKIŞ

Sarı Kart Cezalıları: Simon Kjaer (Fenerbahçe), Aminu Umar (Osmanlıspor), Diego Biseswar (Kayserispor), Zeki Yavru (Kayserispor), Milan Mitrovic (Mersin İ.Y.), Mahmut Tekdemir (M.Başakşehir), Hakan Balta (Galatasaray), Luis Cavanda (Trabzonspor), Emre Güngör (Eskişehirspor)
Kırmızı Kart Cezalıları: Beykan Şimşek (M.Sivasspor), Deniz Türüç (Kayserispor)

HAFTANIN MAÇI

Antalyaspor – Fenerbahçe 
Tarih: 05.02.2016 Saat: 20.00
Stat: Antalya Stadı
Maç Günü Hava: Çok Bulutlu, 17°C
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016
Tarafsızlık üzerine 28 Ocak 2016