Nijerya ordusuna Türk üniforması

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Afrika’nin en kalabalık ülkesi Nijerya, aynı zamanda en büyük ordusuna da sahip. 190 milyonluk nüfusu olan ülke, enerjideki varlığını savunmaya da yansıtmaya çalışıyor. Birçok projeyi hayata geçirmeye çalışan Nijerya Ordusu 2 yıl önce planladığı projeyi hayata geçiriyor. İlk kez DÜNYA’nın 2017’de duyurduğu haberde yer aldığı üzere, ülkede askeri personel için tekstil tesisi için anlaşma sağlandı. Türk şirketi Sur Textile Mills Nijerya Savunma Sanayi şirketi (DICON) ile imzayı attı. Anlaşmayı Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari duyurdu. Buhari, üretimin sadece askere yönelik değil, polis, sivil savunma, paramiliter birlikler için de üretim yapacağını bildirdi.

Ülkenin Kaduna Eyaleti’nde yer alacak olan tesis için imzayı ise Buhari adına İçişleri Bakanı Rauf Aregbesola attı. Projenin, hükümetinin doğrudan özel yatırımlarla kamu özel ortaklığını teşvik etme kararlılığının bir göstergesi olduğunu söyleyen Aregbesola, “Nijerya'nın silahlı kuvvetlerinin kumaş kalitesi ve tasarım standardizasyonunda önemşi bir adımı hayata geçiriyoruz. Bu ortaklık, Nijerya ile Türkiye hükümetleri arasında verimli bir ekonomik bağın göstergesi” dedi.

2020’DE ÜRETİME BAŞLAYACAK

2020’de üretime başlayacak olan tesisin ilk fazı, 15 milyon dolara mal olacak. İlk etapta 1.000 kişiye istihdam yaratacak olan fabrika, diğer alanların da devreye girmesiyle 5 bine ulaşacak. Fabrikanın kurulacağı alanda daha önce bir tekstil tesisine ev sahipliği yapıyordu. 1957’de kurulan, 1970’li yıllarda ise binlerce çalışanın olduğu Kaduna Textile limited adlı bu şirket 1957’de hizmete giren Kaduna Textile şirketi 2000’de yaşadığı kriz nedeniyle üretimi yavaşlattı. Ardından bu tesis, 2002’de üretimi durdurdu.

KATAR ORDUSU DA HİSSEDAR

Nijerya’da fabrika kurmaya hazırlanan Sur Textile Mills’in kurucusu ve en büyük hissedarı Oktay Ercan adlı bir Türk işadamı. Bu şirketin küçük hissedarları arasında Sudan Hükümeti ve Katar Ordusu da var. İlk fabrikasını 2003’te Sudan’da açan şirket, bu ülkenin ordu mensuplarına üniforma dikiyor. Bu yatırım 100 milyon dolara mal olmuş ve açılışı Sudan’ın devrik lideri Omer Hassan Ahmed Al- Beshir yapmıştı.

Hilmi Güler, ICBC’den ayrıldı

Geçtiğimiz haftanın en fazla tartışılan konularından biri de bir dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevinde de bulunmuş olan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in aylık maaşlarıydı. Güler’in 7 farklı görevle aylık yaklaşık 250 bin TL maaş aldığı iddiası gündemde önemli bir yer açtı. Bu görevler arasında Turkcell, Superonline gibi şirketlerin yönetim kurulu üyeliğinin yanı sıra ICBC vardı. Tartışmalar ve iddialar sona ermeden Güler, bankadaki görevinden istifa etti. ICBC, Güler’in görevinden ayrıldığını duyurdu. 2015’te ICBC’nin Yönetim Kurulu’na seçilen, bu kuruldaki tek Türk olan Hilmi Güler’in bankadan aldığı maaşın 20 bin TL olduğu medyada yer almıştı. Güler ICBC dışında Turkcell Yönetim Kurulu üyeliği 20 bin Euro ve 200 bin TL harcırah, Superonline 10 bin euro maaş alması da iddialar arasındaydı.

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ

Güler’in ayrıldığı ICBC, Türkiye’ye 2014’te adım atmıştı. Tekstilbank’ın yüzde 75.5’ini GSD Holding’den alan Çinli dev, Tekstilbank için 669 milyon lira üzerinden değerleme yapmıştı. 4.1 trilyon dolarlık aktifiyle dünyanın en büyük bankası olan Çinli ICBC, aynı zamanda 59.2 milyar dolar ile dünyanın en değerli bankası konumunda. Çinli bankanın toplam 450 bin çalışanı bulunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar