Nisan, marttan daha iyi olabilir

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Dünya borsaları Avrupa ve Çin PMI verilerindeki toparlanma ve ABD – Çin ticaret görüşmelerinde taslak metin üzerinde anlaşmaya varıldı duyumlarıyla yükselmeye devam ediyor. Küresel olarak genişleyici maliye ve/veya para politikaları küresel risk iştahını besleyerek yükselişi destekliyor. 

MSCI Dünya endeksi Wall Street ve Şangay önderliğinde yükselerek ticaret savaşı tehdidinin arttığı mart zirvesinin yüzde 1, Fed’in 'U' dönüşü yaptığı ocak zirvesinin yüzde 5 aşağısına ulaştı. Ancak gerek değerlemeler, gerekse pozisyonlar halen hisse senedi piyasalarında aşırı alıma işaret etmiyor.

Türkiye varlıklarında uzun bir aradan sonra ilk kez dünya piyasalarından daha güçlü bir seyir görüyoruz. Seçimlerin geride bırakılması ve Londra swap piyasasının normalleşmesiyle birlikte MSCI Türkiye Nisan ayında yüzde yüzde 7 yükselerek gelişmekte olan piyasalara göre 4 yüzde puan daha güçlü bir performans sağladı.

Piyasalardaki yükselişin devamı küresel risk iştahının seyrine ve önümüzdeki dönemde Ak Parti iktidarının izleyeceği politikalara bağlı olarak belirlenecek.

ABD ve Çin büyüme tahminlerinin artırılmasına rağmen, enflasyon beklentilerinin düşük ve para politikasının destekleyici olduğu mevcut konjonktürün nisan ayında da riskli varlıkları desteklemeye devam etmesini bekliyoruz.

Seçimler sonrası piyasa dostu ve reform ağırlıklı ekonomi politikalar izleneceğine yönelik ilk işareti Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim akşamı yaptığı konuşmada verdi.

Sütten ağzı yandığı için yoğurdu üfleyerek yiyen piyasalar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği mesaja sınırlı pozitif bir tepki verebildi. Banka hisseleri, banka tahvilleri ve devlet euro-tahvilleri nisan ayına güçlü bir başlangıç yaparken, Türk lirası ve Devlet İç Borçlanma Senetleri satıcılı bir seyir izledi.

Geçtiğimiz haftalarda Londra swap oranları ve Türkiye varlık fiyatlarında yaşanan oynaklık yatırımcıların Erdoğan’ın sözlerini sınırlı oranda satın almasının arkasındaki temel gerekçeler.
Yerel seçimler sonrası 4.5 yıllık seçim yapılmayacak bir döneme girmemiz bu kırılganlığı ortadan kaldırmak için önemli bir fırsat sunuyor. Bu bağlamda 10 Nisan'da Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın yapacağı açıklamalar büyük önem taşıyor.

Bakan Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların altını doldurur ve piyasaları ikna edebilirse güvenin yeniden tesis edilmemesi ve nisanın marttan daha iyi olmaması için hiçbir neden yok.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019