Nisan’da Adana bir başka güzel

Gülsüm ERDEM EMEN
Gülsüm ERDEM EMEN ADANA'DAN gulsum.erdem@dunya.com

Nisanda Adana gerçekten başka bir güzel. Portakal çiçeklerinin mis kokusu arasında renklenen sokaklarda, cıcvıl cıvıl insan görüntüleriyle geçirdik hafta sonunu. Adana sokakları turuncuya büründü. Adana, baharı tiyatro festivali ve Portakal Çiçeği Karnavalı ile karşıladı. Bir ay boyunca çok değerli oyunların sahneleneceği Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali ile başlayan hareketlilik Portakal Çiçeği Karnavalı ile zirveye ulaştı.Adana’nın önde gelen tanınmış isimlerinin de desteği ile büyük yankı uyandıran karnaval, Adana sokaklarını rengârenk bahar bahçesine cevirdi.

Benimde heyecanla beklediğim Portakal Çiçeği Karnavalı gerçekten beklediğime değdi. Bu yıl 6.’sı düzenlenen karnaval bildiğiniz gibi Türkiye’de sokak karnavalı olma özelliğini de taşıyor. Aslında Adana bu tür etkinliklerin güzel örneklerinin yaşandığı bir kent. Dününe baktığımızda tarım ve sanayinin kalbi olarak değerlendirebileceğimiz kent, bugün kültür sanat konusunda da geri kalmıyor. Önceleri sadece Altın Koza Film Festivali ile tanınan kent, bugün Tiyatro Festivali, Portakal Çiçeği Karvanalı, Kebap-Şalgam Festivali, Rock Festivali gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Ama Portakal Çiçeği Karnavalı Adanalıların da sahiplenmesiyle her geçen yıl büyüyerek uluslararası boyut kazanmaya doğru ilerliyor. Yurtdışındaki karnaval görüntülerini aratmayacak güzellikte geçen etkinlik, bölge ekonomisini de canlandırdı. Siyasetin gölge düşürmediği bu etkinlikle 11 bin yatak kapasiteli Adana’da tüm oteller doldu. Komşu kentlerde de otellerin doluluk oranları yüzde 100’e yaklaştı. Karnaval sadece Adana’ya değil komşu illere de fayda sağladı.

Etkinliğin fikir babası olan Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, karnaval öncesi düzenlenen basın toplantısında bir sonraki adımın “Nisan’da Adana’da olmak” olduğuna dikkat çekti. 2-3 haftalık programlar geliştirilerek karnavalın etki alanını daha da genişletmek gerçekten mümkün. Bozkurt’un da dediği gibi “Gerçekten Adana çok özel bir kent. Ama ne yazık ki hak ettiği yerde değil.” Algıyı değiştirmek için bu ve buna benzer etkinliklerin daha da duyurulmasına, konuşulmasına ihtiyaç var.

İşin ekonomik boyutu da göz ardı edilemez. Bozkurt’un verdiği bilgiye göre; Bu turizm hareketi her yıl 80-85 milyon liralık Portakal Çiçeği Karnavalı ekonomisi yaratıyor. Komşu kentleri de sayarsak bu rakam 100 milyon TL’ye ulaşıyor. Karnavalın nisan ayına yayılan etkinliklerle zenginleştirileceğini düşünecek olursak, bölge ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacağı ortada. Ülke olarak ıskaladığımız bir alanda güzel bir başarı örneği Adana Portakal Çiçeği Karnavalı. Yurtdışındaki örneklerini görüyoruz. Ülke tanıtımında çok daha etkili olmuyor mu? Adana halkının sahiplendiği bu karnavalı ülke insanı olarak da sahiplenirsek, uluslararası boyuta taşımak hiçte zor olmayacaktır.

Aklıma gelmişken Adana'da müzeye dönüştürülen asırlık Milli Mensucat Fabrikası da artı bir değer. 112 yıllık fabrika geçirdiği restorasyon ile müze kompleksine dönüştürülmüş. İlk etapta arkeoloji, mozaik ve çocuk müzesinin hizmete açıldığı kopmlekste; etnografya, tarım ve sanayi müzelerinin çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 3 bin esere ev sahipliği yapan müze binasının fabrika olarak geçmişi 1900’lü yıllara kadar uzanıyor. Dedim ya Adana gerçekten özel bir kent…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar