Nisanda Avrupa’da 6.5 azalan otomobil satışına yan sanayici değerlendirmesi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Avrupa’da nisan ayında otomobil satışlarındaki yüzde 6.5 düşüş olduğunu öğrenince, Bursa büro şefimiz Ömer Faruk Çiftçi’ye “Bizim yan sanayi üreticilerimizin bunu nasıl değerlendirdiklerini” sordum. Aldığı değerlendirmeleri aktardı. Yan sanayiciler bu durumun kendileri için olumsuzluk içermediğini belirtiyor.

TAYSAD Taşııt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca: Bizim satışlarımızda hissedilebilir bir durum yok. Türkiye’deki ihracat rakamları artık çift haneli artıyor. Türkiye’deki otomotiv tedarikçilerinin, araba imalatçılarının ürettiği araçlarda Avrupa satışlarında problem gözükmüyor. Bunun izahı, bizim modellerimizin daha rağbet görüyor olması. Avrupa’da satışlarda düşüşler daha farklı modellerde. Şansımız Avrupa’daki genel düşüşte çok ön planda olan marka ve modeller Türkiye’de üreticisi olduğumuz ürünler değil.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu: Nisan ayında Avrupa pazarında daralma zaten beklenen bir durumdu. Çünkü Avrupa’da paskalya tatili vardı. Hatta bazı firmalarda 3 iş günü kadar süren tatiller söz konusuydu. Bu sebepten araç satışlarında böyle bir düşüş öngörülüyordu. Bundan sonraki aylarda bu oranın düzelmesi lazım.

May Fren Sistemleri Genel Müdürü Taner Yılmaz: 2016 yılına baktığımızda otomotiv sanayi beklentilerinin üzerinde bir performans gösterdi. Sonuçta belli bir orandan sonra pazarlar doygunluğa ulaşır. Bunun bir rutin düşüş olduğunu düşünüyorum. Belli bir seyirde bu şekilde devam edecektir. Tabi otomotiv yan sanayi de negatif yönde etkilenecektir.
Ama yüzde 6’lık bir kaybın büyük olduğu kanaatinde değilim.

Seger Korna Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selim Baykal: Anlık düşüşler yan sanayiciyere direkt yansımıyor. Önceki ay rekor kırdı deniliyordu. Muhtemelen bu düşüş rekor rakamlara göre değerlendirildiğinde düşüş olarak görülüyor. Zirvenin üstüne her ay koymak mümkün değil. Pazar yerine oturuyordur, dengeleniyordur. Genel olarak değerlerdirmemizde Avrupa, Amerika ve gelişmiş olan pazarlar yükselişte. Bundan sonrada yükseliş durabilir ama kayda değer düşüşler olmayacaktır.

Ermetal şirketler grubu CEO’su Yesari Sualp: Nisanda geçen yıla göre yüzde 6.5’lik düşüşün etkilerini hemen yorumlamak mümkün değil. Çünkü anlık veriler yanıltıcı olabiliyor.
Nisan 2017’de satılan araç sayısının geçtiğimiz 9 aya bakıldığında -sadece iki ay dışında- 1 milyon 191 bin 34 adetle yine en yüksek değerde olduğunu görüyoruz. Güncel ana sanayi programları da öngörülen seviyelere yakın gittiği için otomotiv ihracatında şu an için bir daralmadan bahsetmenin mümkün olmadığını düşünüyorum. Gerçek bir değerlendirme yapabilmek için ömümüzdeki üç ayın verilerini görmek gerekiyor.

Avrupa’da otomobil satışlarındaki yüzde 6.5 gerilemeyi otomotiv yan sanayicilerimiz bu şekilde değerlendirdiler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar