Nobel Ekonomi Ödülü'nün yeni adresi

Prof. Dr. Güler ARAS
Prof. Dr. Güler ARAS Momentum dr.guler.aras@gmail.com

Bu yıl ekonomi dalında Nobel Ödülü’nü, Yale Üniversitesi Ekonomi Profesörü William D. Nordhaus ile New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Paul Romer paylaştılar. Profesör Nordhaus ve Profesör Romer Nobel Ödülü’nü, günümüzün en temel ve ivedi sorunlarının başında gelen “uzun vadeli sürdürülebilir gelişme” ve “dünya nüfusunun refahı” konularına yönelik geliştirdikleri yeni yöntem ve modelleriyle aldılar.

Yeni Endüstri Standardı: DICE

Bilindiği gibi insan etkisi, son 100 yıldaki küresel sıcaklıklardaki hızlı artışın en önemli açıklayıcısı. Bununla birlikte, ekonomi ve iklim arasındaki etkileşimi tanımlamak üzere ilk kez nicel bir model geliştiren William Nordhaus, ekonomik faaliyetin temel kimya ve fizikle nasıl etkileşime girdiğini ve iklim değişikliğine sebep olduğunu gösterdi. Profesör Nordhaus, çevresel hasarlar ve sel de dahil olmak üzere iklim değişikliğinin maliyetlerini değerlendirmek için “Dinamik Entegre İklim Ekonomisi Modeli” (Dynamic Integrated Climate-Economy Model – DICE) adını verdiği bir ekonomik model geliştirdi. Bu dinamik model, şu anda karbon vergileri gibi iklim politikası müdahalelerinin sonuçlarını incelemede yaygın olarak kullanılıyor. Profesör Nordhaus tarafından geliştirilen yaklaşım hızla endüstri standardı olma yolunda ilerliyor. Güney Kore'de iklim değişikliğinin tehlikelerine ilişkin yayımlanan yeni Birleşmiş Milletler raporunda, önemli zararladan kaçınmak için, önerilen çevresel regülasyonların uluslararası iş birliğiyle hızlı bir şekilde koordine edilmesi gerektiği konusu vurgulanıyor.

İklim Değişikliğine Karşı Yeni Çözüm Önerisi: Küresel Karbon Vergisi Planı

Profesör Nordhaus araştırmasında, sera gazı emisyonlarının neden olduğu sorunların en etkili çözümünün, karbon vergilerine yönelik, tüm ülkelere eşit şekilde uygulanacak küresel bir plandan geçtiğini vurguluyor. Bu plan kapsamında uluslararası iş birliğinin gerekliliği ve önemi ön plana çıkıyor.

Uzun Vadeli, Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme İçin “Yeni Fikirler Ve İnovasyon” Şart

Profesör Nordhaus’un ödülü paylaştığı Profesör Romer ise araştırmalarında, yeni fikirlerin ve fikir birikiminin uzun vadeli ekonomik büyümeyi nasıl sürdürdüğünü gösteriyor. Bununla birlikte Romer’in çalışmaları, ekonomik güçlerin, firmaların, yeni fikirler ve yenilikler üretme istekliliğini nasıl yönettiğini gösteriyor.

Teknololojik Yenilikleri Teşvik Etmenin Yolu: Hükümet Politikaları

Romer çalışmalarında, toplumun karşı karşıya olduğu zorlukları daha iyimser bir şekilde ele alarak, hükümetlerin teknolojik değişimi sağlamadaki rolünün önemini vurguluyor. Çalışmaları, hükümet politikasının teknolojik yenilikleri teşvik etmede kritik bir rol oynadığını gösteriyor. Buna örnek olarak ise 1990'larda ozon tüketen kloroflorokarbon emisyonlarını azaltma çabalarının başarısını gösteriyor.

Uzun Vadeli Refah İçin Yeni Bir Teori: Endojen Büyüme Teorisi

Romer’ın araştırması, şu anda “Endojen Büyüme Teorisi” (Endogenous Growth Theory) olarak adlandırılan teorinin temelini de attı. Bu teori, yeni fikirleri ve uzun vadeli refahı teşvik eden düzenlemelere ve politikalara yönelik birçok yeni araştırmaya da ilham kaynağı oldu.
Sonuçta Nobel ekonomi ödülünü hakeden William Nordhaus ve Paul Romer’e ait bu çalışmalar sadece bugünü değil, geleceği düşünmenin ve toplumun refahını önceliklendirmenin önemini bir kez daha hatırlatıyor. Bunun başarabilmesi ise bütün kesimlerin farkındalığının artırılması, inovasyon ve teknolojiden üst düzeyde yararlanma, iş birliği kültürünün gelişmesi ve uzun vadeli politikalar gerektiriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar