'Oda ve borsalarda iş kadınlarının topuk seslerini duymak istiyoruz'

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

TÜRKONFED çatısı altında, 25 federasyon ve 196 dernek üzerinden, 24 bin iş insanı ve 40 bine yakın şirket yer alıyor. Bu şirketler, enerji dışı dış ticaretin yüzde 83’ünü, tarım ve kamu dışı kayıtlı istihdamın ise yaklaşık yüzde 55’ini sağlıyor.

TÜRKONFED, sadece Türkiye’nin en büyük KOBİ yapılanmasına sahip iş dünyası örgütü değil, aynı zamanda en büyük örgütlü kadın gücü; çünkü çatısı altında 35 kadın derneği bulunuyor.

TÜRKONFED’in İş Dünyasında Kadın (İDK) Komisyonu, kadınların iş dünyasında güçlenmesi, seslerini daha fazla duyurması ve karar mekanizmalarında daha fazla yer alması için çalışmalar gerçekleştiriyor. İDK’nın öncelikli hedeflerinden biri, oda ve borsaların çeşitli kademelerinde iş kadınlarının yer alması. İDK, bu amaçla, üyelerine bir mektup gönderdi ve Ekim-Ağustos 2017 döneminde Türkiye genelinde yapılacak olan oda ve borsa seçimlerinde “aktif olun” çağrısı yaptı.

TÜRKONFED İDK Komisyonu Başkanı Dr. Yasemin Açık, 35 kadın derneğinin üyelerine gönderdiği bu açık mektupta, “Türkiye’nin önemli kuruluşları olan odalarımızın ve borsalarımızın seçimlerinde ve yetkili kurullarında iş kadınlarımızın topuk seslerini duymak, kadının organizasyon yeteneği ve zekası ile yönettiğini görmek en büyük dileğimiz” diyor.

Mektupta yer alan ifadeler son derece önemli:

“Bulundukları yerin ticari, sınai ve ekonomik parlamentosunu oluşturan oda ve borsaların yasalar çerçevesinde yerine getirmesi gerekli görevleri yanı sıra, bulundukları bölgenin ticari ve sınai kalkınmasında da önemli bir rol oynadıkları açıktır. Bütün kurulan şirketlerin ve tacirlerin üye olmasının zorunlu olduğu oda ve borsalar 1,5 milyonu aşkın şirket ve taciri temsil etmektedir. Bu büyük yapının içerisinde Türkiye genelinde çok sayıda şirket sahibi iş kadını varken, bu iş kadınlarının oda ve borsa yönetimlerinde, yetki ve karar mekanizmalarında yeterince yer almamaları oldukça düşündürücüdür. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise odaların işleyiş ve görevlerinin yeterince bilinmemesi ve iş kadınlarının bu görevlere çok fazla sayıda aday olmamasıdır. Öncelikli olarak, iş kadınlarının temsile yetkili oldukları şirketin hangi grupta yer aldığını, oy kullanma ve seçilme kriterlerine uygun olup olmadıklarını bağlı bulundukları odalardan kontrol etmeleri, güç birliği yaparak bulundukları illerde kadın adaylar çıkarmaları ve bu kadın adayları desteklemeleri gerekmektedir.”

İDK’nın bu girişiminin ses getireceğini; oda ve borsalarda kadın temsiliyetinin artacağını umuyoruz; çünkü kadınların yer almadığı bir kalkınma, sürdürülebilir olamaz…

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde kadının rolü

Kadınların yer almadığı bir kalkınma, sürdürülebilir olamaz… demişken, TÜRKONFED’in 19 Eylül’de gerçekleştireceği “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefl erinde Kadının Rolü” başlıklı semineri de duyuralım. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, bildiğimiz gibi, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için evrensel eylem çağrısı. 17 hedeften oluşan bu çağrı, iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlik, yenilikçilik, sürdürülebilir tüketim, barış ve adalet gibi yeni alanları içeriyor. Hedeflerin her biri birbiriyle bağlantılı ve başarının tek yolu, sorunların tüm dünya ülkeleri tarafından ele alınması.

TÜRKONFED de, seminerde, bu hedeflerin gerçekleştirilmesinde kadının ne derece önemli bir rol üstlendiğini masaya yatıracak. Seminerde dört Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’ne odaklanıyor. Bu dört hedef; “Nitelikli eğitim”; “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”; “Sorumlu Tüketim ve Üretim” ve “Barış ve Adalet”. Neden bu dört hedef diyecek olursak; “Nitelikli Eğ itim”; çünkü eğ itim gelir eş itsizliğ inin ve cinsiyet eş itsizliğ inin düzeltilmesinde yardımcı olan en önemli etkenlerden biri.

“Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”; çünkü bu üç konu, istihdamın sağlanması; sürdürülebilir ekonomik büyüme ve geliş miş bir toplum için “olmazsa olmaz” niteliğinde. “Sorumlu Tüketim ve Üretim”; çünkü doğ al kaynakların her geçen gün azaldığı dünyamızda, mevcut hayat tarzımızı sürdürebilmek için tüketim ve üretim kalıplarımızı değ iş tirmemiz gerekiyor. “Barış ve Adalet”; çünkü Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleştirilebilmesi için barış dolu, adil ve kapsayıcı toplumlara ihtiyacımız var.

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Baş kanı Tarkan Kadooğlu ve TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Baş kanı Prof. Dr. Yasemin Açık’ın yanı sıra, UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Direktör Vekili Alia El-Yassir, Esas Holding Yönetim Kurulu Baş kan Yardımcısı Emine Sabancı, P&G Türkiye ve Kafk asya Yönetim Kurulu Baş kanı Tankut Turnaoğlu, Garanti Bankası CEO’su Ali Fuat Erbil, SAP Next-Gen Baş kan Yardımcısı Ann Rosenberg, Kale Grubu Baş kanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, KAGİ DER Baş kanı ve Seri Giriş imci Sanem Oktar, TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, Yaş ar Holding Yönetim Kurulu Baş kan Yardımcısı İdil Yiğitbaşı, Sodexo Global Yönetim Kurulu Baş kan Yardımcısı Satu Hescung, SUTEKS Tekstil Yönetim Kurulu Baş kanı Nur Ger, seminerde dinleme fırsatı bulacağımız isimlerden bazıları.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar