Önemli bir eğitim adımı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

 

 

Özel sektörün OSB'lerde açacakları Özel Meslek liselerinde öğrenci başına devletin meslek liselerinde aynı alandaki öğrenci maliyetinin 1.5 katı eğitim ve öğretim desteği veren karar Temmuz ayındaki torba yasa içinde yer aldı. Bu yıl uygulanmaya başlanacak. Ödemenin yüzde 75'i Şubat 2013'te, yüzde 25'i Temmuz 2013'te yapılacak. Böylece mesleki eğitim alanında çok önemli bir eğitim adımı yürürlüğe girmiş olacak.         

Torba yasaları, "Tukaş'sa at sepete" reklamında olduğu gibi çok farklı konuların içinde yer aldığı için sevmem. Ama bazen içersine iyi düzenlemelerin girdiğini de söylemeliyim. Temmuz ayında yayınlanan Torba yasa içersinde de böyle iyi bir düzenleme söz konusuydu. İş dünyasının kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak üzere yapacakları mesleki eğitim yatırımlarının desteklenmesi öngörülüyordu. Bu düzenlemeye göre OSB'lerde özel okul statüsünde açılacak teknik ve meslek liselerinde öğrenim görecek bir öğrenci için devletin meslek liselerindeki bir öğrenci maliyetinin 1.5 katına kadar eğitim ve öğretim desteği verilmesi karara bağlandı. Tahakkuk eden destek miktarının yüzde 75'lik ilk dilimi Şubat ayında, yüzde 25'lik ikinci dilimi Temmuz ayında ödenecek. 2012-13 yılında yürürlüğe girecek uygulamanın ilk ödemesi 2013 Şubat'ında başlayacak.

Bu bana iki konuyu hatırlattı. Biri geçenlerde Başbakan yardımcısı Ali Babacan'ın "G-20 finansal sistemler risk konferansındaki" sözleriydi. Babacan, "2023 vizyonunun gerçekleşmesi kişi başına düşen milli gelir açısından 25 bin dolar rakamına ulaşılabilmesi mutlaka yargı ve eğitim konusunda atacağımız adımlara bağlıdır. Eğer Türkiye bir hukuk devleti olmazsa, güvenilir bir yargı sistemine ulaşmazsa, o zaman Türkiye'nin gerçek anlamda kalkınmış bir ekonomi olması mümkün değildir" diyerek hukuk ve eğitimin önemini belirtiyordu.

Birkaç gün önce konuştuğum bir dostum Ak Parti Konya il merkezine 10 bin kişinin iş talebiyle başvurup sıraya girdiğini, buna karşılık Konya OSB'de bin kişilik açık iş bulunduğunu söyledi. Bunun üzerine konuştuğum, Kayseri, Denizli, Mersin gibi illerde de bir yandan kalifiye iş için becerisi olan eleman açığı olduğunu, buna karşın bu illerde de çok sayıda iş arayan işsiz olduğunu öğrendim. Yani bir yanda "Şu işte çalışacak eleman" aranırken, bir yanda o işe uygun becerisi olmayan "Ne iş olsa yaparım" diyen işsizler ordusunun bireyleri…
Aklıma son Nobel İktisat ödülünü alan Amerikalı Profesörler Alvin E. Roth ve Lloyd S. Shapley'e "Eşleşme problemi olan piyasaların iyileştirmesi" konusunda yaptıkları deneysel çalışmalarla katkıda bulunan üç Türk iktisatçı Atila Abdülkadiroğlu, Tayfun Sönmez ve Utku Ünver'den bu iller için iş arayanlar ve işçi arayanlar arasında bir eşleştirme çalışması istenemez mi? düşüncesi geldi.
Tabi bu sadece işin bir yanı. Ayrıca, Meslek lisesi açılacak OSB'lerde önümüzdeki dönemde hangi beceriye sahip elemana ihtiyaç olabileceği konusunda da her il için ayrı ayrı çalışmaya ihtiyaç olacaktır.

Meslek liseleri konusundaki desteği içeren önemli adımın iyi sonuç vermesi için Meslek liselerinde gelecek dönemde ihtiyaç olan alanlarda beceri kazandıran dengeli bir eğitime ihtiyaç vardır. İşe uygun becerili, uygun sayıda elaman yetiştirmeyi gerektirir. Bu da ancak, Sanayi Strateji belgesine bağlı eleman ihtiyacının belirlenmesini, bunun bölgelere ve illere göre dağılımı ile meslek liselerinde eleman yetiştirilmesinin bununla birlikte ele alınmasıyla mümkün olur. Bu alanda da geleceğe dönük bir eşleştirmeye ihtiyaç vardır. Atılan doğru adımın bu tür bir çalışmayla desteklenmesi gerekir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar