OPEC kısıyor, ABD artırıyor

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Gözler bu hafta yapılacak OPEC toplantısına çevrilmişken piyasanın bunu fiyatladığını görüyoruz.

Suudi Arabistan tarafından yapılan açıklamada, üretim kısıntısı anlaşmasına katılan tüm üreticilerin, anlaşmanın 2018 yılının ilk çeyrek sonuna kadar dokuz ay daha uzatılması konusunda mutabık kalındığı ifade edildi.

OPEC, geçen yıl günlük petrol üretiminin yaklaşık 1,2 milyon varil azaltılması yönünde karar almıştı. OPEC ve OPEC dışı ülkeler toplamda ise 1,8 milyon varillik bir kısıntıya gitmişlerdi. 

Toplantıdan çıkacak kararlardan önce ABD tarafına bakmak gerektiğini düşünüyorum. ABD’nin günlük ortalama petrol üretimi 9,31 milyon varil seviyesinde. Stoklarda ise son haftalarda düşüş görülse de henüz fiyatları destekleyecek önemli bir gerileme görmüyoruz.

2015 yılında fiyatların düşmesiyle kapanan kuyuların, 2016 yılı Mayıs ayından bu yana artmaya devam ettiğini görüyoruz. 27 Mayıs 2016’da 318’e düşen kuyu sayısı 720’ye çıkmış durumda.
Sonuç olarak OPEC üretimi kısarken diğer tarafta ABD’nin üretimi artırdığını görüyoruz. ABD kaya gazı üreticilerinin tekrar iş başı yapması arz fazlasına neden oluyor. Şahsi görüşüm yılın ikinci yarısında stoklardaki düşüşün hızlanacağı ve petrol fiyatlarının 55-60 dolar aralığına yerleşeceği yönünde.

OPEC toplantısının ise piyasada çok fazla bir etki yapacağını düşünmüyorum. Piyasada, petrol’e olan talebin tersine dönmesi senaryosu gerçekleşmediği sürece bu anlaşmanın uzatılması bekleniyor. Toplantının fiyatları etkilemesi için 1.8 milyon varil olan kısıntı miktarının artırılması gerekiyor. Eğer uzatmaya ek böyle bir karar çıkarsa o zaman yükseliş görebiliriz.

Kısa vadede yükselişin devamı için 54.50- 55.00 doların geçilmesi gerekiyor. Bu bölgenin geçilememesi durumunda 50-55 dolar bölgesindeki hareket devam edebilir. Yukarıda belirttiğim gibi yılın ikinci yarısında stoklardaki düşüşün hızlanacağı ve petrol fiyatlarının 55-60 dolar aralığına yerleşeceğini düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017