Örnek bir niş fuar: IF Wedding Fashion İzmir

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Geçen hafta İzmir örnek bir niş fuara evsahipliği yaptı. Konusunda Avrupa’nın en büyük organizasyonu olan IF Wedding Fashion, gelinlik sektörünü İzmir’de buluşturdu.

Örnek niş fuar dememiz boşuna değil. IF Wedding, bir fuar organizasyonun hedef kitlesini daraltarak nasıl büyüyebileceğinin canlı bir kanıtı gibi. Evlilik hazırlıkları dendiğinde ilk akla gelenlerden biri gelinlik, fakat elbette bununla sınırlı değil. Düğün pastasından davetiyeye, ev dizmek için gerekli beyaz eşyasından takıya kadar yüzlerce ürün evlilik hazırlıkları kapsamında değerlendirilebilir. 2000’li yılların başında İzmir’de düzenlenen evlilik ve çeyiz konulu fuar da işte bu yüzlerce ürünü ve bu konuda çalışan on binlerce firmayı kapsamına alarak işe başlamıştı. Fakat ortaya doğal olarak artık modası geçmiş genel fuarlara benzeyen bir organizasyon çıkmıştı. Elbette ömrü uzun olmadı. 

Katılımcı potansiyeli yüzlerle ifade edilebilecek IF Wedding Fashion ise  2007’de 75 firmanın katılımı ile ilk kez düzenlendi ve aradan geçen 10 yılda konusunda dünyanın en önemli organizasyonlarından biri haline geldi. Bu, konu seçiminden tanıtımına kadar her aşamasında tüm doğruların biraraya getirilmesi sayesinde oldu. İzmir’in gelinlik, damatlık ve abiye giyim üretimindeki gücü, İZFAŞ’ın fuarcılık deneyimi, Ege Giyim Sanayicileri Derneği’nin güçlü desteği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin fedakar tutumuyla fuar kendisi büyürken, bir yandan da sektörü büyüttü. 10 yıl önce çarşıdaki gelinlik dükkanlarına üretim yapan gelinlikçilerin pek çoğu bugün ihracatçı oldu.

Bu yıl ise IF Wedding Fashion, yeni fuar alanıyla adeta zincirlerini kırdı. İlk kez düzenlendiği İzmir’in yeni fuarcılık merkezi Fuar İzmir’de pek çok rekora imza attı. 2007’de 75 firma 4 bin metrekare alanda ürünlerini sergilerken, ziyaretçi sayısı 5 bin bile değildi. Geçen hafta ise 198 firmanın stand alanı 40 bin metrekareye yükseldi. Ziyaretçi sayısı da 25 bini buldu. Bu rakamlara ulaşmak için yıl boyunca 75 ülkede tanıtım çalışmaları yapan İZFAŞ’a hakkını teslim etmek lazım.

Fuarın geldiği nokta ve sektöre katkısını rakamlarla sınırlandırmak haksızlık olur. Fuar, iş bağlantıları sunması yanında  sektöre ışık da tutuyor. Bu yıl fuarın galası, dünyaca ünlü modacı Alessandra Rinaudo imzasını taşıyan bir defileyle yapıldı. Fuar bünyesinde gerçekleştirilen yarışmada 507 tasarım görücüye çıktı. Bu sayının her yıl büyümesi genç tasarımcıların sektöre ilgisinin arttığını gösteriyor.

Tüm bu veriler ışığında İzmir’in gelecekte gelinlik modasında dünyanın önemli merkezlerinden biri olacağını söylemek abartı olmaz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar