Ortak akıl platformda buluşursa

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

Sektör, iyiden iyiye kabuk değiştiriyor. Firmalar imaj peşinde. Mobilya üretiminde üçüncü kuşağın sektöre adım atmasıyla, tasarımlarına yeni nesil kokusu sindi, daha çekici ürünler boy gösterir oldu iç ve dış pazarlarda... Sözün kısası, gerek üretim ve istihdam, gerekse ihracatta, mobilya söz sahibi artık Kayseri'de...

Evet; mobilya kentin ihraç ürünleri arasında ilk sırada. Mobilyayı demir ve demir dışı metal ürünleri izliyor. Yurt genelinde üretilen pişiricilerin üçte biri Kayseri çıkışlı. Soğutucu üretiminde de iddialı Kayseri. Enerji ve haberleşme kablolarının, çelik halatların da, yıldızı parlayan ihraç ürünleri arasında yer aldığını söylersek, haksızlık etmemiş oluruz sektöre...

Bunlar, sinai üretim adına elbet sevinilesi görüntüler. Ancak sözü edilen alanlarda, 'atak yapma' becerisi sergilenmiş olunmasına karşın, katma değer getirisi bahsinde, arzu edilen seviyeye henüz yeterince ulaşıldığı söylenemez. Zira ihracattan sağlanan gelir, ekonomik gelişim adına Kayseri'nin beklenen performansı yakalamasına yetmiyor.

Örneğin; sanayici demir ve demir dışı metal ürünlerinin, ihraç ürünleri arasında önemli bir paya sahip olmasına karşın, elektrikli ev aletleri sektörünün yeterince gelişmediği görüşünde. Kurumsal kimlik oluşturma ve markalaşmada ciddi mesafeler alındığı doğru. Ama yine de 'kalite anlayışı', 'kalite arayışı,' gereksinimi karşılamada yeterli olmuyor. Dahası; yan sanayi sorunu var. Yan sanayi yeterince gelişmediği için, talepleri karşılamak mümkün olmuyor.

Kısacası, ihracatta ilk sırayı tekstille paylaşan mobilya, şu aralar halinden memnun görünüyor. Beyaz eşya ve elektrikli ev aletlerinde ise sektörün yeterince gelişemediği görüşü hakim. Hem de toplam ihracatın dörtte üçünün bu sektörden yapılıyor olmasına rağmen.

İldeki ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsası başkan ve yönetim kurulu üyeleri bir araya gelerek Kayseri'nin marka değerinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapacak bir 'ekonomi platformu' kurulması konusunda görüş birliğine vardılar. Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi toplantıda 'ortak aklın' önemine değinerek “ Kayseri'yi gerek ticaret ve sanayide, gerekse tarım ve hayvancılıkta layık olduğu yere taşımamız gerek. Bunun için birlik ve beraberliğimizi devam ettirmek durumundayız. Oda ve borsalar olarak birlikte projeler geliştirmeli ve birlikte hareket etmeliyiz. 'Kayseri Ekonomi Platformu'nu derhal kurup, hızla icraata geçirmeliyiz” açıklamasını yaptı.

Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy da Büyüksimitçi ile aynı görüşü paylaşıyor. Arzu edilen gelişmenin, ortak akılla yeni projelere imza atmaktan geçtiğine işaret ederek, “ Kayseri'nin marka değerini yükselterek, bunu sürdürülebilir hale getirmeliyiz. Şehrin bilinirliğini, ulaşılabilirliğini ve güvenirliğini herkese anlatmalıyız” diyor.

Kısacası, toplantıda söz konusu platformun çabuk oluşturulması adına kararlı bir duruş sergilenirken, kente yeni bir havaalanı, otoban bağlantı yolları, yüksek hızlı tren, lojistik amaçlı raylı sistem kurulması, devlet destek ve teşviklerinden Kayseri'nin beklediği payı alması için neler yapılması gerektiği gibi hayati konular da ele alındı.

Evet doğru; mobilya başı çekiyor kentin ihracatında. Demir ve demir dışı metal ürünleri toplam ihracatın dörtte 3'nü omuzluyor bir başına. Ama yetmiyor, yeterli olmuyor gelişip büyümede, kentin arzu edilen ekonomik performansı yakalamasında...

Umarım, umut kapısı olarak yolu gözlenen 'Kayseri Ekonomi Platformu' fazla gecikmez ve de kentin hedeflere erişiminde, ufkunu açma becerisi kor ortaya.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018