Otomobil motoru

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Askeri uçak motorlarının üretimi ile sivil uçak motorlarının üretimi için uluslararası kuruluşlarla yapılan anlaşmalar geçtiğimiz günlerde kamu oyuna açıklandı.

Uçak motoru yapma arayışımız, önemli bir hedeftir.. Ancak uçak motorundan önce kara taşıt aracı motoru konusuna öncelik vermemiz gerekiyor.

Kara taşıt araçlarının motorunu yerli yaparsak bu motorların askeri araçlarda da kullanım imkanı olacak.

Otomotiv ana sanayi ve yan sanayimiz, ülkenin ana sanayi sektörü durumunda. İhracat şampiyonu. Ne var ki, üretilen ve ihraç edilen otomotiv ürünlerinin yüzde 80’inin motoru ithal motor.

Yerli üretilen motorların ise çoğunlukla dökümleri ithal.

Otomotiv üretiminde motor ve aktarma organları, toplam maliyetin yüzde 25-30’unu oluşturuyor.

Yollarda gezinen, ihraç ettiğimiz otomobillerin, otobüslerin, kamyonların, hafif ticari araçların büyük kısmında motorlar ve vites kutuları ithal.

Yıllar önce Eskişehir’de motor blokları döküyorduk. Dökülen motor bloklarını Bursa’da işleyerek, yerli motor üretmeye başlamıştık. Daha sonra AB standardına uyum sağlanamayınca, üretim durdu.

Daha sonra Eskişehir’de kamyonlar ve minibüsler için dizel motoru üretimi başladı. Halen Eskişehir’de kapasitenin 40 bine çıkarılmasına çalışılıyor.

Bursa’da otomobiller için yılda 400-500 bin dizel motoru üretiliyor. Bir kısmı ihraç ediliyor. Yılda 250 bin vites kutusu üretimine başlandı.

Türkiye’deki otomotiv sanayisini değerlendirirken, sadece üretim, ihracat rakamları ve ihracat gelirine bakmakla yetinmemek gerekiyor.

Fabrikadan çıkan otomobillerin, kamyonların, otobüslerin ne kadarının yerli katkı ile üretildiği önemli.

Otomotiv sanayi, iç piyasada ve dış piyasada fiyat rekabetine karşı kendini koruyabilmek için maliyetlere önem vermek zorunda. İçeride üretim imkanının kısıtlı olması, maliyetin yüksek olması sonucu, sadece motor ve aktarma organları değil, elektrik donanımı, döşeme, hatta preslenmiş metal parçalar bile ithal ediliyor.

Otomobil motorları ve aktarma organlarının, üretimde kullanılan parçaların içeride üretilmesi giderek büyüyen otomotiv ana sanayinin ekonomiye katkısının artmasını sağlayacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018