Otoyol kalitesinde 30. olduk rakipler Ruanda ve Namibya!

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum), her yıl İsviçre’de düzenlediği Davos Zirvesi ile tanınıyor. Öönde gelen devlet adamlarını, fikir önderlerini, patronlarını, şirket yöneticilerini bir araya getiren, küresel politikanın nabzının attığı yer haline gelen Davos’u organize eden Dünya Ekonomik Forumu, düzenlediği raporlarla da öne çıkıyor. Ülkelerin sosyal ve ekonomik gelişmişliğine yönelik farklı alanlarda hazırlanan işte bu raporlardan biri de otoyol kalitesiyle ilgili. Geçtiğimiz günlerde bununla ilgili yabancı basında da yer alan dikkat çekici haberlerle karşılaştım. Rapor, 137 ülkeyi kapsıyor. Otoyol kalitesini ölçen raporda dünyanın en kaliteli kara taşıma ağı, enerji ve finansın Ortadoğu’daki üslerinden Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait. 6.4 puan alan Birleşik Arap Emirlikleri’ni Singapur ve İsviçre takip ediyor. İkinci Singapur ve üçüncü İsviçre’nin puanı 6.3. Dördüncü sıradaki Hong Kong 6.2 puana sahipken, Hollanda 6.1 puanla 5’inci sırada kendine yer buldu. Gelelim ilk 10’daki diğer ülkelere…

Dünyanın en büyük 3 ekonomisinden biri olan Japonya, otoyol kalitesinde 6.1 ile Hollanda ile yarışıyor. 6 puan alan Fransa 7, Portekiz 8, Avusturya ise 9’uncu sırada yer alıyor. 10’uncu Amerika Birleşik Devletleri’nin puanı ise 5.7. Hem siyasilerin hem de halkın dilinden düşürmediği yollar konusunda ise Türkiye Umman, Hırvatistan, Şili, Ekvator, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi gibi ülkelerin gerisinde yer alıyor. Türkiye, 137 ülke arasında 30’uncu sırada. Puanı ise 5.0. Ancak asıl dikkat çekici taraf aynı puanı paylaştığı ülkeler… Türkiye, Afrika ülkeleri Namibya ve Ruanda ile aynı puana sahip.

Suudi Arabistan, Brunei ve Kuveyt’i geride bıraktık

Türkiye her ne kadar Namibya ve Ruanda ile yarışıyor olsa da petrol zengini Suudi Arabistan, Brunei Sultanlığı, Kuveyt gibi ülkelerin önünde. Ayrıca Çin, Rusya, Belçika, İtalya gibi ülkeleri de geride bırakmış durumda…Listenin son sıralarındaki ülkeler ise yine Afrika’dan… Madagaskar 2.2 puanla 134’üncü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti 2.1 puanla 136’ncı, Moritanya ise 2.0 puanla 137’nci yani son sırada yer alıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun otoyol kalite endeksi dikkat çekici. Özellikle bu konuda yatırımlarıyla tanınan Türkiye’nin aynı puana sahip olduğu ülkeler…

Bir yanda kişi başına 754 dolar geliri olan ve açlıkla boğuşan Ruanda, diğer yanda tarım ve madencilik ile büyümekte olan Namibya…

***

Türk domatesine Rusya’da lojistik destek yatırımı

Türk lojistik şirketi Azure Grup, Rusya’nın kısa zaman önce tekrar vize verdiği Türk domatesi başta olmak üzere birçok ürünün hem nakliyesi hem de korunması için ilk etapta 15 milyon liralık yatırımla bir soğuk hava tesisi kurdu. İran, Suriye, Irak gibi çevre ülkelerde lojistiğin en önemli markalarından biri olan Türk şirketi Azure Grup, Rusya pazarına yöneldi. Gruptan yapılan açıklamaya göre Türk meyve ve sebze üreticisinin Rusya ve Kafkas ülkelerindeki en önemli yardımcısı olma amacıyla faaliyetler sürdürülecek. Rusya’nın kısa zaman önce tekrar vize verdiği Türk domatesi başta olmak üzere birçok ürünün hem nakliyesi hem de korunması için önemli bir yatırım yapan grup, üreticilerin de en büyük destekçisi olacak. Geçtiğimiz günlerde hayata geçen yeni proje ile Kuzey Kafkasya’da yer alan Abhazya’da soğuk hava ile gümrüklü depoları kuran grup, bu yatırımıyla Türkiye ve Rusya arasındaki ticari ilişkilerde köklü bir değişim oluşturmayı hedefliyor.

‘İkili ticaret hız kazanacak’

Azure Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gül, bu yatırımın asıl amacının Türkiye’den Rusya’ya yapılan ticareti hızlandırmak olduğunu söyledi. Rusya’nın, birçok Türk ürününü almadığını da hatırlatan Gül, “Alsa da çok yüksek bir vergilendirmeye tabi tutuyor. Bu da bizim ihracatımızın düşmesine neden oluyor. Yeni yatırımımızla bu ihracat problemini çözmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Yatırımın ilk fazı 15 milyon TL

Azure’nin yaptığı yatırımın birkaç fazdan oluşacağını kaydeden Erkan Gül, “İlk etapta 15 milyon liralık yatırımla bir tesis kurduk. Bu yatırıma ek olarak transit ticaret merkezleri oluşturacağız. Böylece ticaret hacmi 1 milyar dolar olarak hedeflendi. Proje özellikle yaş sebze ve meyve üreticilerini direkt olarak ilgilendiriyor. Ayrıca tekstil ürünleri ve inşaat malzemeleri gibi ürünlere yönelik bir lojistik dağıtım alanı da oluşacak” dedi.

Irak’ta Kapıda Ödeme Sistemi’ni başlatıyor

Irak’ta benzer bir projeyi Musul kentinde uygulamaya koyacaklarını ifade eden Gül, şu bilgileri verdi: “Musul’da yapılacak projeyle, birçok Türk ürününün Irak içerisinde hızlı bir sistemle satışı sağlanacak. Bu projede kapıda ödeme sistemi de ilk defa faaliyete geçecek. Bu sistemle, bire bir internet üzerinden satış yapabilme imkanı ve alacakların sağlanması adına Azure Grup’un garantörlük üstlenmesi ile Türkiye’deki ihracatçılara güvenli bir pazar ortamı sağlanacak. Bu sistemi yıllardır Katar’da başarılı bir şekilde yürüten grup, Irak’taki çalışmalarına başladı. 1 Eylül itibari ile sistem, tüm Irak’ta faal hale gelecek.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar