Ova şehire yatay büyüme tehdidi

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

Tarım ve hayvancılık sektörü, hem stratejik hem de ekonomik değer olarak büyük önem taşıyor. Sakarya bu iki sektörde de önemli potansiyele sahip bir il. Verimli toprakları, coğrafi özellikleri ve iklim avantajları; Sakarya’yı tarım ve hayvancılıkta daha da özel ve önemli bir konuma taşıyor.

Sakarya aynı zamanda ova üzerine kurulmuş bir şehir. 120 cm derinliğe ulaşan en verimli toprak türü olan alüvyon toprağa sahip. Sakarya’da toplam alanın yüzde 50’ye yakınında tarım yapılıyor.

Akova (Adapazarı Ovası), Pamukova, Söğütlü Ovası ve Şeyhler Ovası tarımsal üretimde önemli bir değere sahip. Bu ovalardaki sulu tarım yapmaya uygun 93 bin hektarlık alanın sadece yüzde 8’inde veya yaklaşık 20 bin hektarlık bölümünde sulama ünitelerinden fiilen yararlanılarak sulu tarım yapılıyor.

Tüketim merkezlerine yakınlığı, ulaşım kolaylığı, verimli topraklardan oluşan ovaları, ılıman iklimi gibi avantajlara sahip Sakarya’da tarım ve hayvancılık yakın bir geçmişe kadar önemli bir sektör olarak uzun yıllar il ekonomisine önemli katma değer sağladı.

Ancak artan nüfusun getirdiği yeni talepler ve yeni tüketim tercihleri nedeniyle, ihtiyaç duyulan sanayi yatırımları ve yeni konut alanları için tarıma elverişli toprakların sürekli yerleşime açılıyor olması da tarım ve hayvancılık için önemli bir tehdit oluşturuyor. Artan nüfusun oluşturduğu konut talebi aynı zamanda Sakarya’nın ovalarında yatay büyümeyi de hızlandırmış durumda.

Faaliyette olan ve kuruluş çalışmaları devam eden organize sanayi bölgeleri ile sanayileşmenin kontrol altına alınarak tarım alanlarının korunması hedeflense de asıl önemli sorun yeni yerleşim alanlarının bu tarım toprakları üzerine kuruluyor olması.

Eğer gerekli tedbirler alınmazsa yeni konut talepleri ve sanayi yatırımları Sakarya’nın tarım ve hayvancılığını her geçen gün daha da zayıfl atacak.

10 yıl önce 300 bin ton civarında şeker pancarı üretilen Sakarya ovalarında bugünkü üretim 50 bin tona kadar düşmüş durumda. Patatesimiz de artık tarih oluyor. 2000’li yıllarda 80 bin ton olan Sakarya’nın patates üretimi bugün 10 bin ton dolaylarında.

Sadece tarım alanlarını koruma altına almak yeterli olmuyor arık. Sakarya’nın tarım ve hayvancılığına yön verecek yeni bir yol haritasına da ihtiyaç var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016