“OVP’ler realist değildi. Realist hazırlanmalı”

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Orta Vadeli Program hazırlıklarının daha gerçekçi sonuçlar vermesi için dünkü yazımda, hazırlıklarında özel sektörün de yer almasını önermiştim. Planlamacı dostum önerimin doğru olduğunu, kendilerinin plan hazırlığı sırasında bunu uygulayarak doğru sonuçlar elde ettiklerini belirterek, bu yöntemi önerdi.
“Yeni Orta Vadeli Program hazırlığında özel sektör yer almak istiyor” başlıklı yazım üzerine arayan bir eski planlamacı dostum, “Haklısın OVP hazırlıkları realist değildi. Realist olması için özel sektörün söylediğiniz gibi bir şekilde OVP hazırlığında yer alması gerekir. Bu sağlanırsa daha sağlıklı sonuç alınır” dedi.

Ardından OVP hazırlıklarının realist olmamasından söz ederken, “Ali Babacan döneminde de Mehmet Şimşek döneminde de OVP eylülde hazırlanıyordu. Bütçe aralıkta. Baktığınızda görürsünüz ki, OVP hazırlık dönemindeki kur, enflasyon rakamlarıyla, bütçe hazırlık dönemindeki rakamlar arasında farklılıklar vardır. Bu da OVP’nin realist hazırlanmadığını, bu nedenle beklenen sonucu vermediğini görürsünüz. Sapma realist olmayan hazırlıktan kaynaklanır. Onun için OVP hazırlığını sadece kamunun yapması yerine özel sektörün de bir şekilde görev alması olumlu olacatır” açıklamasını yaptı.

Bu konuda geçmiş dönemdeki planlama çalışmalarında, özel sektörün hazırlık çalışmalarında ihtisas komisyonlarında yer almalarının önemli katkısı olduğunu da hatırlatarak, “Benzeri bir yöntemin uygulanması OVP’nin gerçekçi rakamlardan oluşması, sapmaların asgariye indirilmesi sonucunu getirecektir. Biz plan hazırlık döneminde buna hep tanık olduk. Ayrıca, özel sektör katılımcı olduğu her karara sahip çıkar. OVP’ye sahip çıkması da hazırlığına katılımcı olması halinde artacaktır” dedi.

OVP hazırlık dönemleriyle bütçe hazırlık dönemindeki rakamlara, OVP’de yer alan rakamlara bakıldığında eylül ile aralık ayı farkı ve OVP tahmini arasındaki rakamların, planlamacı dostumu doğruladığını gördüm. O ramamları da sizlerle paylaşmak istiyorum,

2016 yılında eylül ayında dolar 3 lira iken yıl sonunda 54 kuruş artışla 3.54’e çıkmış. OVP’nin tahmini ise 2.71 seviyesindeymiş. Aynı dönemlerde enflasyon rakamları ise şöyle: Eylülde yüzde 7.28, aralık sonu 8.53. OVP tahmini ise 7.5.

2017 Eylül’ünde dolar 3.51 iken, yıl sonunda 32 kuruş artışla 3.82’ye gelmiş. OVP tahmini ise 3.18’di. Eylülde 11.2 olan enflasyon, yıl sonunda 11.92’ye yükselirken OVP tahmini ise 6.5. 2018 tahminleri de şu ana kadar önemli sapmalar gösteriyor.

Bu sonuçlar, eylül ve aralık aylarındaki rakamlardaki farklılıklar dolayısıyla OVP’nin realist rakamlarla hazırlanmadığını, bunun da tahminlerinde sapmalar olmasına ve güvensizliğe yol açtığını gösteriyor.

Yeni bir OVP hazırlığı içersinde olduğumuz bu dönemde realest hazırlık için, özel sektörün bu çalışmalara katılmasının sağlanmasını öneriyorum. Bu önerime planlamacı dostumun katılmasını ve yöntem önermesini de doğru buluyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar