Özel fatura işlemlerinde yeni düzenleme

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Sayın DÜNYA okurları, Ticaret Bakanlığı’na intikal eden olaylardan, Türkiye'de ikamet etmeyenlere özel fatura ya da gümrük beyannamesi kapsamında ihraç edilmek üzere geçici depolama yerlerine konulacak eşyanın gümrük işlemlerinin ne şekilde tekemmül ettirileceği konusunun açıklığa kavuşturulmasına ihtiyaç bulunduğu belirtiliyor.
Bu ihtiyaçları gidermek amacıyla Gümrükler Genel Müdürlüğü bir genelge yayımlamış bulunuyor. Eşyanın geçici depolama yerlerine teslim edilerek ihracat işlemlerinin bura-lardan yapılmak istenilmesi halinde işlemlerin şöyle yapılacağı belirtiliyor.

İşlemlerin özel fatura kapsamında yapılması halinde

Gümrük Yönetmeliği'nin 417’nci maddesi uyarınca, ihracat eşyası özel fatura düzenle-nerek, özel fatura işlemi yapmaya yetkili gümrük müdürlüklerine bağlı geçici depolama yerlerine konulur. Özel fatura, ilgili memurca kayda alınır.
İhracat eşyası geçici depolama yerinde bir ay kalabilir. Talep edilmesi halinde üç aya kadar ek süre verilebilir. Eşya, yurt dışı edileceği taşıma aracına yüklenmek üzere götü-rülür. Eşyanın çıkışına ilişkin işlemler tamamlanarak, özel fatura onaylanır. Eşyanın sı-nır gümrük idaresinden çıkışı ile birlikte ihracata ilişkin işlemler tamamlanır.

İşlemlerin ihracat beyannamesi kapsamında yapılması halinde

Gümrük Yönetmeliği'nin 417 nci maddesi uyarınca, ihracat eşyası, geçici depolama yer-lerine konulur. İhracat eşyası geçici depolama yerinde bir ay kalabilir. Talep edilmesi halinde üç aya kadar ek süre verilebilir.

İhracat beyannamesi kapsamı eşyanın kontrol edilmesinin gerektiği hallerde memurca gerekli kontroller yapılır. Geçici depolama yeri hava veya deniz sınır gümrük müdürlü-ğüne bağlı ise eşya, yurt dışı edileceği taşıma aracına yüklenmek üzere götürülerek eş-yanın çıkışına ilişkin işlemler tamamlanır.

Geçici depolama yeri hava veya deniz sınır gümrük müdürlüğüne bağlı olmakla birlikte, eşyanın çıkışı kara sınır gümrük müdürlüğünden gerçekleştirilecekse eşya transit beyanı ile kara sınır gümrük müdürlüğüne sevk edilir.

Geçici depolama yeri bir iç gümrük müdürlüğüne bağlı ise eşya transit beyanı ile kara, deniz veya hava sınır gümrük müdürlüğüne sevk edilir. Eşyanın sınır gümrük idaresinden çıkışı ile birlikte ihracata ilişkin işlemler tamamlanır.

Umarım bu konudaki sıkıntılar yeni düzenleme ile giderilmiş olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar