Özel güvenlikte istihdam 320 bini aştı

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Artık günlük yaşamın bir parçası haline gelen özel Güvenlik, yeni istihdam yaratmayı sürdürüyor. Kısa adı GÜSOD olan Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği yetkilileri, halen 320 bin olan özel güvenlik çalışanları sayısının, kısa zaman içinde yüzde 7 artmasının beklendiğini belirttiler.1994 yılında kurulmuş olan GÜSOD bünyesinde kayıtlı yaklaşık 60 bin özel güvenlik çalışanı bulunuyor.

GÜSOD Başkanı Levent Güler, amaçlarının toplumun güvenliği için gece gündüz demeden çalışan özel güvenlik elemanlarının eğitim düzeylerinin yükseltilmesinin yanı sıra onlara daha gelişmiş sosyal haklar sağlamak olduğunu söyledi.

Levent Güler, kendisinin başında bulunduğu Tepe Güvenlikte 11 bin kişinin çalıştığını, bu çalışanların eğitim düzeylerinin ağırlıklı olarak yüksekokul olduğunu, kadın çalışan oranının ise erkeklere göre çok düşük düzeylerde seyrettiğine dikkat çekti. GÜSOD, çalışma yaşamında, başarılı olan çok sayıda özel güvenlik görevlisini de ödüllendirerek, onları motive etti. Bu ödül geleneksel olarak yıllardan bu yama sürdürülüyor. Bu yıl özel sektörde uzun yıllardan bu yana hizmet veren 13 kişi, Sadakat ödülü, yine çalışması sırasında büyük fedakarlıklar yaparak insanlara yardımcı olan yine 13 kişiye de başarı ödülü verildi. Levent Güler, özel güvenlik görevlilerinin, muhatap oldukları insanlara karşı, nazik, kibar ve anlayışlı olmaları konusunda onları sürekli uyardıklarını ve eğitimlerle bu açığı kapatmayı hedeflediklerini söyledi.

Özel güvenlik günümüzde bir çok ülkede giderek artan bir ilgi uyandıran meslek konumunda. Örneğin Rusya Federasyonunda, özel güvenlik sektöründe çalışanların sayısın 600 bin kişiye yaklaşıyor.Bu rakamlarla, sektör önemli bir iş kolu ve sektör özelliği taşıyor.Türkiye'de de gelecek 10 yıl içinde bu alanda istihdam edilenlerin sayısının yarım milyona ulaşması bekleniyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar