Pakistan ve Kenya’dan iş dünyasında çeşitlilik örneği

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Kadınların yer almadığı bir kalkınma, sürdürülebilir olamaz… TÜRKONFED’in gerçekleştireceği “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kadının Rolü” başlıklı seminerin Sürdürülebilir Kalkınmada Sanayinin Geleceği oturumunda, sanayide fırsat eşitliğinin önemini tartıştık.

Size iki başarılı örnekten bahsetmek istiyorum. Biri Pakistan’dan, diğeri ise Kenya’dan.

Unilever Pakistan CEO’su Shazia Syed’den öğrendiğimiz üzere, bugün Pakistan’da kadın istihdamı yüzde 22. Pakistan bu oranla kadın istihdamının en düşük olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Unilever, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda, kadınların özellikle de katma değer yaratan sektörlerde daha fazla istihdam edilmesi için önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Kadınlara sanayide fırsat eşitliği sağlıyor, mentorluk desteği veriyor. Kadınların iş dünyasındaki konumunu güçlendirecek yasal düzenlemelerin kabul edilmesi için çaba sarfediyor. Unilever’in Pakistan’daki fabrikalarında 7 mühendis kadın çalışıyor. Tedarik zincirinde yer alan kadın sayısı ise 17. Şirketin yönetim komitesindeki kadın sayısı 4. Erkek sayısı 3. Şirket bünyesinde 21 kişi, kadın çalışanlara mentorluk yapıyor.

Shazia Syed, sayıların tek başlarına yeterli bir gösterge olmadığını söylüyor. Kadınların rahat bir şekilde çalışması için bakış açısı değişimine ve gerekli altyapının sağlanması gerektiğine inanıyor. Bu kapsamda şirket merkezine çocuk bakım üniteleri kurulmuş ve 54 çocuk bu fırsattan faydalanıyor. Uzak bölgelere gitmesi gereken kadın çalışanlara güvenlik hizmetleri sağlanıyor. Syed, şu yorumları yapıyor: “Avrupa Birliği, kadın direktör oranının yüzde 40 olması gerektiğini söylüyor. Avrupa’da hane tüketiminin yüzde 70’ini kadınlar gerçekleştiriyor. Unilever gibi marka için bu çok önemli, çünkü işimizin yüzde 50’sini kişisel bakım ürünleri oluşturuyor. Gerçek olan şu ki, iş dünyasında çeşitliliği sağlamak artık iyilik değil, bir zorunluluk.”

Kenyalı kadınların yüzde 45’i banka nedir bilmiyor

Syed, Unilever’in çeşitliliği destekleyerek, kadınlara daha fazla fırsat vererek, sürdürülebilir kalkınmayı güçlendirmeyi hedeflediğini ifade ediyor. Şirket bugüne kadar 920 bin kadının yeteneklerini geliştirmesine, iş güvenliklerinin sağlanmasına, eşit fırsatlara ulaşabilmesine destek vermiş. Bu amaçla tüm tedarik zincirini yeniden tasarlamış.

Kenya’da ise kadınların yüzde 45’inin hiçbir banka hesabı bulunmuyor. Gulf African Bank Perakende ve Strateji Bölümü Yöneticisi Najma Jabri, kadınların iş dünyası için büyük bir potansiyel sunmalarına rağmen, geleneksel bankaların kadınlara destek vermediğini söylüyor. Gulf African Bank, UNWomen’dan aldığı teknik ve finansal destekle bir çeşitlilik programı hayata geçirmiş. Program kapsamında kadınlar tarafından kurulan iş yerlerine destek veriliyor. Kadın şirketlerinin güçlenmesi, tedarik zincirlerinin oluşması, pazarlama yetenekleri edinmesi , pazarı tanıması hedefleniyor. Kadınlara finansal okuryazarlık kazandırılıyor, iş fırsatları tanıtılıyor.

2016 yılında kadın şirketlerinin sayısı 16 iken, bu program sayesinde 2017’de 29’a yükselmiş. Bankanın aynı zamanda Women Only adını verdiği bir uygulaması var. Bu uygulama kapsamında kadınlar tarafından kadınlara hizmet veren şubeler kurulmuş. Bu gün Kenya’da iki tane Women Only şubesi var. Bu iki örnek Pakistan ve Kenya’da sadece kadınların ekonomik güçlenmesi adına değil, aynı zamanda gelişmekte olan bu ülkelerin sürdürülebilir kalkınması adına da çok önemli.

Syed’in dediği gibi, iş dünyasında çeşitliliğin artmasını sağlamak artık sadece bir iyilik değil, bir zorunluluk. Herkesin, özellikle de iş dünyasındaki erkeklerin bunu anlaması gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar