Pancar şekeri ve nişasta bazlı şeker üreten tesisler

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi tartışmalarında nişasta bazlı şeker üretimi en fazla üzerinde durulan konulardan biri oldu.

Türkşeker’in 2016 yılı raporunda pancar şekeri ve nişasta bazlı şeker ile bunları üreten şirketler ve kapasiteleri konusunda bilgi veriliyor.

Sakaroz kökenli şeker pancarından üretiliyor. Nişasta kökenli glukoz şurubu, izoglukoz, (yüksek fruktozlu mısır şurupları-HFCS) ve kristal fruktoz mısırdan üretiliyor.

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (Türkşeker); Sektörde 25 şeker fabrikasının yanı sıra 4 alkol, 5 makina, 1 elektromekanik aygıtlar, 1 tohum işleme fabrikası ve 1 şeker enstitüsüne sahip.
Amasya Şeker Fabrikası AŞ, Kayseri Şeker Fabrikası AŞ ve Konya Şeker Fabrikası AŞ Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) bünyesinde özel şirket statüsünde.

Daha önceleri Türkşeker’in “bağlı ortaklığı” statüsünde olan Kütahya Şeker Fabrikası AŞ ve Adapazarı Şeker Fabrikası AŞ’deki Türkşeker’e ait kamu hisseleri özelleştirme programına alınmıştı.

Kütahya Şeker Fabrikası AŞ, 2004 yılında Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ’ye, Adapazarı Şeker Fabrikası AŞ ise S.S. Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne satıldı.

Keskinkılıç Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ ise kuruluşundan buyana özel statüde.

Hammadde olarak mısır kullanan nişasta bazlı tatlandırıcılar doğrudan tüketilmemekte, daha çok şekerli ürünler sanayinde girdi olarak kullanılmakta. Bu tatlandırıcıların başlıca kullanım alanları şekerlemeler, şekerli ve unlu ürünler, geleneksel tatlılar, dondurma, helva, reçel ve marmelat, alkollü ve alkolsüz içecekler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018