Para muslukları kısılıyor

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Hareketli bir haftayı geride bıraktık. Çarşamba günü FED, Perşembe günü TCMB faiz kararını açıkladı. FED kararlarında iki dikkat çekici nokta vardı. Enflasyondaki düşüşün kalıcı olabileceğine yönelik ifade güvercin algılandı. Diğer tarafta ise bilanço küçültmeye yakın bir zamanda gidilebileceği ifadesi metne kondu.

Önümüzdeki dönemde FED’in musluğu kısmaya başlayacağını göreceğiz Eylül’de başlaması muhtemel bilanço küçültme ayda 10 milyar dolar olarak devam edecek.

İçeriye dönecek olursak TCMB sıkı duruşu devam ettirdi. Faizlerde değişikliğe gitmedi. Temmuz ayında enflasyonda görülecek düşüş sonrası TCMB’nin fonlama maliyeti ile enflasyon arasında TL lehine açılan makasın devam edip etmeyeceği, TL üzerinde etkili olacaktır.

Hafta içinde endekslerde görülen satış dalgası bize çok sıçramasa da küçük bir düzeltme ihtimali artıyor. Özellikle ABD teknoloji hisselerinden başlayan ve bütün endekslere yayılan satışlar kısa vadede biraz daha devam edebilir.

Para girişi tüm hızıyla devam ediyor. 14-21 Temmuz haftasında hisse senetlerine 2015 milyon dolar, tahvile ise 1,9 milyar dolar ile Mart 2013’ten beri en güçlü portföy girişi yaşandı.

Hisse senedi piyasalarında yön hala yukarı ancak önümüzdeki dönem daha volatil olabilir. 2018 yılında FED’in dışında Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının gevşek politikadan çıkmasıyla bu para bolluğunun azalacağını, borçlanma maliyetlerinin artacağını, faizlerin yükseleceğini ve bu rüzgarın tersine döneceğini düşünüyorum.

Endekste kısa vadede 107 bin 350 önemli destek. Bu seviyenin kırılması ile 105 bin bölgesine geri çekilme olabilir. Yukarıda ise 110 bin şuanda hedef olarak duruyor.

Kur tarafında ise 3.47-3.50 bölgesi orta vadeli alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Kısa vadede 3.52- 3.58 bandında hareket devam edebilir.

Gösterge tahvil faizleri kritik bölge olan 11.60 civarında dolanmaya devam ediyor. 11.60 bölgesinin geçilmesi durumunda faizlerde sert bir yükselişin olabileceğini düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017