Pazarlama faaliyetlerinde maliyet verimliliği

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD) Araştırma Enstitüsü / Furkan Reis

Şirketlerin gider kalemlerinde tasarruf ihtiyacı her dönemde varlık gösterir. Bununla birlikte kurlarda hareket, piyasa yavaşlığı gibi dönemlerde tasarruf daha çok önem kazanır. Hem büyüme ve gelişme yönlü hareket hem de tasarruf gerektiğinde ilk öncelik harcamalarda verimliliği artırmaktır.

Pazarlama harcamaları ise şirketin hem varlığını sürdürmesi hem de gelişmesi için vazgeçilemez giderler arasında. Zaman zaman bütçedeki payı kısılmaya çalışılsa da şirketleri zor durumlardan çıkartacak olan enstrümanların başında yine pazarlama faaliyetleri var.

Peki pazarlama faaliyetlerinde verimlilik nasıl sağlanabilir? Bu soruya verilebilecek cevapların içerisinde ilk başta geleni dijital pazarlama ağırlığını artırmak olacaktır. Dijital pazarlama faaliyetlerinin ölçülebilir olması ve konvansiyonel mecralara göre daha uygun maliyetli olması hem birim harcamaya düşen faydayı yükseltiyor hem de bütçe de gerekli rahatlamayı yaratıyor.

Dünyada dijital reklam harcamaları yıllık yüzde 20’yi bulan bir artışla ilerliyor. TV, outdoor, basılı, radyo sıralamasında 8 yıl önce 5. sıradayken, 2017 yılı itibariyle 1. sıraya1 geldi. Bu trend ile önümüzdeki yıllar içerisinde dijital harcamaların belki de diğer tüm mecraların toplamını geçeceğini göreceğiz.

Türkiye’de bu durum globalden farksız. 2016 yılından 2017 yılına geçişte Türkiye’de dijital reklam harcamaları yüzde 15 artış göstererek 2,16 milyar TL’ye ulaştı.

Dijital pazarlama faaliyetlerinin bu denli tercih edilmesinin sebepleri olarak şunları gösterebiliriz:

• Detaylı hedefleme ile ilgisiz kullanıcılara değil direkt hedef kitleye pazarlama ya da iletişim yapmak mümkün

• Güvenilir raporlama sistemleri sayesinde tüm paydaşlar detaylı ve gerçek raporları dilediği zaman görebiliyor

• Elde edilen data derinlemesine incelenebiliyor. Bu sayede sürekli optimizasyon yaparak daha verimli hale getirilebiliyor

• Kullanıcıların kendi istekleriyle vakit geçirdiği mecralarda yaptığı davranışlar ile kullanıcıların gerçek davranış profilleri oluşturulabildiği için kampanyalar boyunca her an izleme ve reaksiyon mümkün oluyor.

• Yüksek rekabet ortamı var olduğu için tekelleşme olmuyor, bu sayede uygun maliyetlere daha fazla edinim elde edilebiliyor

Dijital mecraların başlıcaları; arama motorları, sosyal medya mecraları, görüntülü reklam alanları, video yayın içi reklamlarıdır. Mecralar üzerinde yayınlanan reklamlarda big data ve yapay zeka kullanımı ile optimizasyon artık çok daha iyi hale geliyor. Büyük data havularının birleştiği programmatic reklamcılık bunun bir örneği. Bu alanlarda yapılan faaliyetlerde de özellikle mobil platformlar ciddi oranda artış gösteriyor.

Pazarlama faaliyetlerinde hem verimliliği artırmak hem de genel pazarlama bütçesinde harcama fayda dengesini yukarı çekmek için dijital pazarlama faaliyetlerine ağırlık vermek her dönemde kaçınılmaz fayda üretecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024