PepsiCo: İyi bir yatırımcı olmaktan daha iyisi uzun dönemli yatırımcı olabilmek

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

60 yıla yakın bir süredir Türkiye’de faaliyet gösteren PepsiCo, içecek alanında İzmir, Çorlu ve Adana’da, yiyecek alanında ise İzmit, Mersin ve Manisa’da yer alan toplam altı fabrikasıyla, sektörünün perakende ticarette büyümesine olumlu katkı veren firmalardan biri.

Şirket, 3 binden fazla kişiye doğrudan istihdam sağlarken, Türkiye’de devam eden tarım çalışmaları ve diğer operasyonları sayesinde dolaylı olarak 40 binden fazla kişiye istihdam yaratıyor. Türkiye, PepsiCo Global içinde yer alan en önemli pazarlar arasında değerlendiriliyor; dünyada ve Avrupa’da yiyecek içecek sektöründe en hızlı büyüyen ülke konumunda yer alıyor.

PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Levent Yüksel ile ziyaret ettiğimiz Manisa fabrikası bu yılın başında açıldı ve şirketin Türkiye’de “Yalın Üretim” uygulamalarına göre tasarlanıp faaliyete geçen ilk fabrikası olma özelliğini taşıyor. PepsiCo’nun Türkiye’deki üretim hacminin yüzde 25-30’unu karşılayan fabrika, tamamen yerel çiftçilerden satın alınan patates ve mısır miktarının da yüzde 7 oranında yükselmesine katkı sağlamış durumda.

Levent Yüksel, “Türkiye’ye inanıyoruz. Türkiye insanına, ekonomisine ve geleceğine yatırım yapıyoruz. İyi bir yatırımcı olmaktan daha iyisinin, o ekonomide uzun dönemli bir yatırımcı olma başarısını gösterebilmek olduğuna inanıyoruz” diyor.

Manisa Fabrikası, 47 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 100 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. İlk etapta 4 olan üretim hattı sayısının, 11’e çıkarılması planlanıyor. 2019 yılında yaklaşık 150 milyon paket Doritos, 100 milyon paket Lay’s ve Ruffl es üretecek yeni fabrikadan, Baltık ülkeleri, Yunanistan, Polonya, Romanya, Rusya ve Sırbistan’a ihracat yapılıyor.

Kağıtsız fabrika

Manisa fabrikası, PepsiCo’nun sürdürülebilirlik vizyonunu da destekliyor. Çevresel, sosyal ve yetenek sürdürülebilirliği alanlarında verimliliği ve iş emniyetini güvence altına alan “Yalın Üretim” uygulamalarına uygun olarak tasarlanan fabrika, Sanayi 4.0’a entegre bir altyapıya sahip. Fabrika aynı zamanda, üretim planlama, anlık veriye ulaşım ve raporlamada dijitalleşme sayesinde, kağıtsız fabrika projesinin uygulanacağı dünyada ilk PepsiCo fabrikalardan biri olma özelliğini taşıyor.

Faaliyete geçmesinden çok kısa bir süre sonra “sıfır atık” üretim tesisi olma özelliği de kazanan Manisa fabrikasında, 2020’de açılacak biyogaz üretim tesisi ile elektrik tüketiminin yüzde 30’u fabrika atıklarından elde edilecek.

Çiftçiliğin geleceği teknolojide

PepsiCo Türkiye, Türkiye’de toplamda 10 bin hektar üzerinde patates, mısır ve mısır irmiği üretimi gerçekleştiriyor ve tarımı ekonominin gelişimi için stratejik bir sektör olarak görüyor. Türkiye’nin 20 şehrinde, 3 bin 600 hektar alanda binden fazla çiftçiyle Türkiye’nin cipslik patates üretiminin yüzde 60’ını gerçekleştiren PepsiCo, kullanılan patates ve mısırın yüzde 100’ü yine Türkiye’nin yerel üreticilerinden satın alıyor. Manisa’daki yeni fabrikanın açılması ile, sözleşmeli tarım yoluyla tedarik edilen patates ve mısır miktarı ortalama yüzde 7 oranında artmış durumda. "Tedarikçilerimizin iyi tarım uygulamalarıyla daha az kaynak kullanarak daha fazla verim almaları öncelikli olarak çalıştığımız alanlardan biri. Dünyanın en büyük tarım işletmelerinden biri olarakTürkiye’de de sözleşmeli tarım yapılan çiftçilere desteğimizi sürdürüyoruz” diyen Levent Yüksel, her yıl tekrarlanan “AGRO Akademisi” eğitimleri ile çiftçileri dünyanın en son gelişmeleri ile buluşturduklarını söylüyor. PepsiCo Türkiye aynı zamanda tedarikçilerini destekleme kapsamında, ayni avans yöntemiyle, tohum, gübre ve Bitki Koruma İlaçları gibi maliyetleri önceden karşılıyor, patates deposu yapmak isteyen girişimcilere de know how desteği veriyor. PepsiCo aynı zamanda Türkiye’de çiftçiliği teşvik edecek, tarım faaliyetlerinin iyileştirilmesine kaynaklık edecek verilere ulaşmak amacıyla, “Yeni Nesil Tarımcılarda Çiftçilik Algısı ve Motivasyon Unsurlarını Belirleme” adlı bir araştırma gerçekleştirmiş. Araştırmanın sonuçlarına göre, çiftçiliğin önünde iki bariyer mevcut; bunlardan biri yorucu ve meşakkatli bir meslek olması diğeri ise verilen emeğin karşılığında beklenen kazancın elde edilememesi. Levent Yüksel, “Her iki sorunun da teknoloji bazlı yatırımlar ile önüne geçilebileceği inancındayız. Çiftçiliğin geleceği teknolojide görülüyor” diyor.

Eğitimde fırsat eşitliği için çalışıyor

PepsiCo, T.C. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliği ile hayata geçirdiği “GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri” ile eğitimde fırsat eşitliğinde bölgeler arası farklılıkları azaltmak için çalışıyor. Levent Yüksel, “2003 yılında başlattığımız projemizle Güneydoğu Anadolu’nun 9 şehrinde 13 adet GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezimizde 100.000’den fazla çocuğa ulaştık. 'Kızlarımız Okuyor’ projesi ile GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri’ne devam etmiş ancak ekonomik ve sosyal şartları sebebi ile lise eğitimlerine devam edemeyecek olan başarılı kız öğrencilerin lise ve üniversite eğitim masraflarını karşılıyoruz. Bugün itibarıyla, 75 kız öğrencimiz burs programının yanı sıra çeşitli eğitimlerden, staj imkanlarından ve koçluk programlarından yararlanıyor. Bugün itibariyle de yaklaşık 25 kızımızı mezun ettik. Bu kızlarımızın bir kısmı da aktif olarak iş hayatına dahil oldu” diyor.

Rakamlarla PepsCio

● PepsiCo; Frito Lay, Gatorade, Pepsi Cola, Quaker ve Tropicana şirketlerinin sunduğunu yiyecek ve içecek portföyü ile 2018 yılında 64 milyar doların üzerinde net gelir elde etti.

● Pepsico’nun “Fayda Gözeten Performans” vizyonunun temelini atan Indra K. Nooyi Ekim 2018’de CEO’luk görevini Ramon Laguarta’ya bıraktı. PepsiCo’nun geniş yiyecek ve içecek ürün portföyü, bugün her biri yıllık 1 milyar doları aşan perakende satışına sahip 22 ayrı markanın dâhil olduğu yüzlerce yiyecek ve içecek ürününü kapsıyor.

● 2018 yıl sonu hedeflerin üzerine çıkan PepsiCo, 2019 yılı ikinci çeyrekte yüzde 4,5’lik organik ciro büyümesi gerçekleştirdi.

● PepsiCo yiyecek kategorisinde Lay's, Ruffl es, Doritos, Cheetos, Çerezza ve Rocco markalarıyla içecek sektöründe ise Pepsi, Yedigün, Fruko, 7UP, Lipton Ice Tea ve Tropicana markaları ile dünyanın en büyük tarım şirketlerinden biri konumunda.

● PepsiCo2009’dan bu yana Türkiye içecek operasyonlarında üretilen litre başına kullanılan su miktarını yüzde 23,5 oranında azalttı. Aynı dönemde yiyecek operasyonlarında üretilen kilogram başına kullanılan su miktarını ise yüzde 22 azalttı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar