Piyasalar 2 Mayıs’a kadar rahat

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

ABD’de vergi indirimleri ile genişlemeci maliye politikasının büyümeyi destekleyeceğine dair tahminler, iç talepte yaşanan artış, iş gücü piyasasında devam eden güçlenme ve enflasyon öngürülerinin yükseliş göstermesi, Fed’in bu yıl dört faiz artırım gerçekleştirmesine yönelik beklentilere neden olmuştu. Buna paralel geçtiğimiz dönemde küresel piyasalar özellikle de gelişmekte olan ülke varlıkları satış baskısı altında kalmıştı.

Ancak TL, doların küresel güçlenmesinden en fazla olumsuz etkilenen para birimlerinden biri olarak öne çıkmıştı. İçeride enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme olmaması, Moody’s’in not indirimi, cari açıktaki yükselişin sürmesi gibi faktörler TL’nin negatif ayrışmasında etkili oldu. Piyasa oyuncularının faiz artırımı gerçekleştireceğine kesin gözüyle baktığı toplantıda, Fed’in bu kararından ziyade, yılın geri kalanı için sıkılaştırıcı adımlarına yönelik vereceği sinyallere odaklanılmıştı. Merakla beklenen toplantı geride kalırken, Fed bu yıl üç olan faiz artırım öngörüsünde bir değişikliğe gitmedi. Dolayısıyla geçtiğimiz haftalarda piyasalarda risk unsuru olarak baskıya neden olan faktör şimdilik rafa kalkmış oldu.

Fed’in sonraki toplantısı 2 Mayıs’ta iken, piyasalar bu tarihe kadar daha rahat nefes alabilir. Ancak yılın geri kalanı için enflasyonun Fed’in hedef seviyelerine ulaşması, yılın başından beri olumlu gelen makro ekonomik verilerdeki iyileşmenin devam etmesi ve büyümenin ivmelenmesi gibi faktörler neticesinde Fed yılı üç değil de dört faiz artırımı ile tamamlayabilir. Dolayısıyla da yaz aylarında gerçekleştirilecek olan toplantılardaki faiz kararı ve yılın geri kalanı için verilecek sinyaller daha önemli olacak. Yaz aylarına kadar gelişmekte olan ülke varlıklarında dalgalı ancak genel itibariyle olumlu seyir devam edebilir.

TL ve TL varlıklara bakıldığında; dolar kurundaki yukarı yönlü baskının hafiflemesi BIST 100 Endeksi’nde yükselişin devam açısından önemli. Teknik olarak endeksin yükselen trend desteği haline gelen 117.500 seviyesinin üzerinde kalıcı olması kısa ve orta vadeli görünüm açısından önemli. Bu seviyenin üzeri yükselişin 120.000 direncine devamı açısından takip edilebilir. Jeopolitik riskler, enflasyonun yüksek seviyelerde bulunması gibi nedenler kısa vadede TL’de toparlanmanın daha sınırlı kalmasını sağlayabilir. USD/TL kurunda 3,90 seviyesinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı gözüküyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019