Piyasalar Fed’den umduğunu bulamadı

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

ABD Merkez Bankası (Fed) beklendiği gibi politika faizini 25 baz puan ile %2,00-%2,25 aralığına çekerken, böylece en son 2008 yılının ardından ilk defa faiz indirimi gerçekleştirmiş oldu. ABD’de büyüme ve iş gücü piyasası güçlü seyrine devam ederken, bu yıl zayıflama gösteren enflasyon ve enflasyon görünümüne yönelik endişeler nedeniyle Fed faiz indirimi yönünde karar aldı.

Küresel ticaretin kontrolünü elinde tutmaya çalışan ABD’nin diğer ülkelere yönelik ek gümrük vergisi politikası ABD ekonomisi için risk unsuru olarak öne çıkıyor. Bunun yanı sıra ülke ekonomilerini desteklemek adına diğer majör merkez bankaları gevşemeci para politikası yanlısı duruş sergiliyor. Küresel ekonomiye yönelik aşağı yönlü riskler nedeniyle önümüzdeki dönemde daha düşük faiz oranı ortamı kapsamında bazı gelişmekte olan ülke merkez bankaları da faiz indirim yönünde karar alabilir.

ABD Başkanı Trump ise faiz oranlarının görece yüksek kalması doların güçlü hale gelmesi ile beraber ülke ekonomisine zarar verebileceğinden Fed’den faiz indirim yönündeki beklentisini sıkça dile getiriyor.

Fed Başkanı Powell faiz indiriminin uzun dönemli bir döngünün başlangıcının olmadığını belirtirken, faiz indirimine enflasyonun hedefe ilerlemesini desteklemek için gidildiğini vurguladı. Fed bundan sonraki süreçte ise genişlemeci para politikasının devamı konusunda ticaret gelişmeleri, makro ekonomik verilerin özellikle de enflasyonun seyrini yakından izliyor olacak ve buna göre karar verecek.

Diğer yandan ABD ekonomisinde güçlü seyir devam ederken, Avrupa ekonomisi zayıflama işaretleri gösteriyor. ECB’nin Avrupa ekonomisini destekleme yönündeki adımları devam ederken, gelişmekte olan ülke merkez bankalarının gevşemeci adımlar atması, Fed’in de yıl sonuna dair bir faiz indirimi daha gerçekleştirmesi için ortam hazırlayabilir. Önümüzdeki dönemde Fed’in ek parasal gevşeme yönünde sinyal verip vermeyeceği önemli olacak. Bu yöndeki beklentilerin artması piyasalarda risk iştahının yükselmesi adına öne çıkıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019