Piyasalar kritik süreçte ilerliyor

Cüneyt PAKSOY
Cüneyt PAKSOY UZMAN GÖRÜŞÜ

Global piyasalar önceki yazımızda belirttiğimiz gibi Eylül ayını kritik tonda geçiriyor. Bir yandan FED'in toplantısı ve gelecek sinyaller, bir yandan ECB'ye dair son dönemde artan sıkılaştırma beklentileri ve çok yönlü global veri ve haber akışı yönünü arayan finansal piyasaları domine etmekte.

Bununla birlikte Kuzey Kore özelinde kademeli artış gösteren jeopolitik risk başlığı ve içinde bulunduğumuz bölgenin ve Ortadoğu'nun kaderini etkilemeye aday 25 eylül Referandum süreci global piyasalar ve özellikle bizim piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

FED ve ECB paralelinde yönünü arayan global faiz ve kur denkleminde ana belirleyici grafikler uzun bir süre daha Dolar Endeksi ve ABD 10 yıllık Tahvil faizleri olmaya devam edecek. Dolar Endeksi 2014 sonu 2015 başı seviyelerde olduğu gibi 88-93 bandında kalmaya ve bu bölgeyi dip yapma çabası içinde oldukça gelişen piyasalar başta olmak üzere global piyasalar için manevra alanı masada kalacağa benziyor.

İlerleyen süreçte risk başlıklarında olası gelişmelere bağlı olarak ; Dolar endeksi 93-95 aralığını kalıcı aşarsa ve ABD 10 Yıllık Tahvil faizleri yüzde 2.50 üzerine taşma göstermeye başlarsa ve Amiral borsa S&P 500 Endeksi 2.300-2.350 bandı altına kalıcı gelmeye başlarsa global piyasalar için alarm zilleri tekrar çalmaya başlayabilir. Bu gerçekleşmeler dışında global piyasalarda risk iştahının ve manevra alanının devam ettiğini ve ülkenin kendi hikayesi içinde fiyatlandığını görmeye devam edebiliriz.

İçerde ise son bir kaç gündür 25 eylül'e dair belirsizlikler biraz daha yüksek tonda fiyatlanıyor gibi. Özellikle sınırımızda oluşan hareketlilikle birlikte Türkiye'nin bu referanduma ve sonuçlarına karşı dik duruşuna bağlı müdahale olasılığı BİST tarafında kar satışlarını tetiklerken dolar-TL tarafında ise tepki alışlarının geldiğini görüyoruz.

BİST'te yukarı trend içinde şimdilik düzeltme kalıbı olarak gördüğümüz satışların 105 bin altında kaldıkça aşağıda kısa vade için 100-102 bin bandından destek bulması önemli olacak. Psikolojik sınır destek 100 Bin'ler altında 95.97 Bin aralığı 200 günlük üssel ortalamayı barındırması açısından kritik eşik olacak. Tekrar yukarı yönlü harekete geri dönüş için 106-108 Bin bandının kalıcı olarak yukarı kırılması ve devamında 110 Bin üzerine kalıcı yerleşme bekleyeceğiz.

Dolar-TL tarafında ise tepkilerin güçlenip yükselişin momentum kazanması olasılığı adına daha önce destek olan 200 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 3.48-3.51 direnç eşiğinin kırılma olasılığı dikkatle izlenecek. Bu bölge geçilmedikçe aşağıda 3.35-3.45 aralığı potansiyel hedef olarak masada kalmaya devam edecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar