Prof. Haluk Cillov’u kaybettik

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Haluk Cillov’u kaybettik. Haluk Cillov, ekonomi öğretisinde ve ekonomi yazarlığında “marka” olmuş, saygın bir iktisat hocası idi...

Prof. Dr. Haluk Cillov’un, İstanbul’da Japon Konsolosluğu’nda yapılan bir törende, Japon İmparatoru’nun “Order of the Secred Treasure, Gold and Silver Star” madalyası ile ödüllendirilmesi vesilesiyle DÜNYA’da yazdığım yazının bazı bölümlerini tekrarlayacağım...

Haluk Cilow, Fransız hükümeti tarafından “Legion d’Honneur” nişanının “off tcier” rütbesi ile, Alman hükümeti tarafından da Yüksek Liyakat nişanı ile ödüllendirilmiş bir bilim adamıydı...

Fasih İnal, Selahattin Tuncer, Haluk Cillov… Biz bu üç yazarın ekonomi yazılarını okuyarak büyüdük… Bizim zamanımızda gazetelerin ekonomi sütunlarında halka ekonomiyi anlatmaya çalışan üç yazar bunlardı.

Altmış yıl önce İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirip aynı fakülteye asistan olarak giren Haluk Cillov, Türkiye ekonomisi, nüfus ve istatistik dersleri vermiş, Gazetecilik Enstitüsü’nün 8 yıl müdürlüğünü yapmıştı.

Bu dönemde 13 kitap, 21 ilmi etüd hazırlamış. Yabancı dillerde 15 etüdü yayınlanmış. İki bin makalesi basılmıştı.

1953 yılından 1993 yılına kadar 40 yıl Milliyet gazetesinde haftalık ekonomi yazıları yazmıştı. Ben yıllarca Haluk Cillov’un yazılarını okudum… Kestim, sakladım. Sonra ben devamlı yazı yazmaya başladım…

Yazı yazanlar için en önemli şey, okuyuculardan tepki almaktır… Övgü olsun, yergi olsun… Tepki gelsin de nasıl gelir ise gelsin… Okuyucu neyi beğendiğini, neyi beğenmediğini yazara duyursun. Yön versin…

DÜNYA gazetesinde yayınlanan yazılarımla ilgili olarak Haluk Cillov’un arada sırada beni araması, bana yön vermesi, benim için çok önemli idi...

Haluk Cillov ciddi, konuları bilen bir bilim adamı olduğu kadar, iş alemi ile de dengeli ilişkiler kurup yürütebilen kişiliğe sahipti.

1964-1984 yılları arasında 20 yıl İstanbul Ticaret Odası’nın danışmanlığını yaptı. 1975 yılından bu yana, Yapı ve Kredi Bankası, Türk Hoeschst, Oyak-Renault, Koç Yatırım, Halk Sigorta gibi kuruluşların yönetim kurullarında, bir ara da Ticaret Bakanlığı görevinde bulundu.

Üniversite dışı çalışmalarını, üniversite içi faaliyetlerini aksatmayacak şekilde yürüttü. Arkadaşları, öğretim üyeliği döneminde her dersine, her imtihanına zamanında girdiğini, söylerler.

Hocamıza Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018